De asta i se spunea "Mâna de Aur"! VIDEO | Aruncarea incredibilă cu care Gheorghe Gruia îi uimea pe mexicani, la 71 de ani. Fostul mare handbalist, despre aventura în Mexic: "Nu aveau mingi. Cu ce era să jucăm? Cu nuci de cocos?"

10 dec 2015 12241 afişări Video

Handbalul românesc este în doliu după ce legendarul Gheorghe Gruia a trecut în nefiinţă, miercuri seara, la vârsta de 75 de ani, în urma unui infarct. Sportul românesc este mai sărac după ce l-a pierdut pe cel mai bun handbalist român din istorie, dublu campion mondial la ediţiile din 1964 şi 1970. În 1992, IHF l-a desemnat practic cel mai bun jucător din toate timpurile.

Gruia a murit în Mexic, ţara în care a trăit în ultimii 36 de ani şi cu care a luat primul contact în momentul în care handbalul nu exista practic ca sport, cu atât mai puţin nu se putea ridica la nivelul care-i permitea României să cucerească de două ori titlul mondial. Un videoclip de arhivă spune foarte mult despre povestea celuir supranumit "Mâna de Aur" şi despre felul în care era privit de handbaliştii mexicani. În 2011, la 71 de ani, Gheorghe Gruia dădea o adevărată reprezentaţie într-o sală de sport din Mexic, unde era invitat pentru a ţine un curs pentru tinerii practicanţi ai sportului.

"Cu ce era să jucăm? Cu nuci de cocos? De astea aveau"

Aventura lui Gruia în Mexic a fost una romantică, dar începutul a fost îngreunat de faptul că handbalul din ţara nord-americană nu exista practic, iar marele jucător român a fost nevoit să o ia de la zero, aşa cum chiar el povesteşte, pentru că mexicanii nu aveau nici măcar mingi cu care să joace. "Eu am început cu handbalul în Mexic de la zero. Nu aveau nici mingi. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să iau 100 de mingi. Cu ce era să jucăm? Cu nuci de cocos? De astea aveau. Am ajuns în Mexic pentru că au cerut antrenori de handbal. Eu am crezut că au handbal. A fost foarte greu. Abia după 25 de ani, am ajuns să avem jucători de un anumit nivel în Mexic. Mexicanii au mulţi narcotraficanţi. Bandele se bat între ele, sunt mulţi morţi, dar asta nu înseamnă că sunt numai criminali. Trebuie doar să ai puţină grijă. De multe ori, mor oameni care nu au nicio vină. Mergeau pe stradă şi le-a dat în cap", spunea Gheorghe Gruia, în momentul în care-şi amintea despre cei 36 de ani petrecuţi în Mexic.

Moartea lui Gruia nu a rămas fără ecou în ţara care l-a găzduit pentru trei decenii şi jumătate. 80% dintre mesajele scrise pe pagina de facebook a fostului mare handbalist vin din partea oamenilor din Mexic.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.