Vom avea România sportului bine făcut? Campionii îşi întreabă preşedintele. VIDEO | Adina Diaconu ridică o problemă dureroasă a celor care aduc glorie ţării prin sport. "Vi se pare normal?"

23 nov 2014 2983 afişări Special

Odată instalată, pasiunea pentru un sport presupune şi motivaţie, cea care îţi poate da supradoza de forţă, dorinţa de a te autodepăşi, de a urca pas cu pas pe scara performanţei. Motivaţia te face să încasezi cu demnitate o înfrângere, să te ridici dintr-un ocean de amărăciune şi să mergi mai departe: în căutarea revanşei, în căutarea unor noi victorii şi în încercarea de a corecta recorduri ce par a fi intangibile.

Un important om de sport din România se încruntă, dă din cap cu un aer de îndoială şi strecoară constant în discursul său sintagma “dacă n-am semănat nimic, n-avem ce culege”. Pare un clişeu perimat, dar e plin de semnificaţii. Juniorii plin de calităţi nu cresc în copaci, nu se hrănesc şi nu se vitaminizează cu diplomele şi cupele ce le luminează casa şi nici nu fac sport doar pentru a pune pozele de pe podium în albumul cu amintiri. Felicitările picurate sistematic în urechile lor trebuie să conţină şi un refren… motivaţional.

Altfel, cei mici nu vor mai ieşi din labirintul căutărilor şi se vor pierde pe drum. România!? Va număra tot un total de medalii sub 10 la următoarele ediţii ale Jocurilor Olimpice, precum în 2008 la Beijing (8), precum în 2012 la Londra (9).

Campania “România sportului bine făcut?”, demarată de ProSport joi, 20 noiembrie, pătrunde şi în universul mogăldeţelor care stau în banca antrenamentelor visând la barca Elisabetei Lipă, 10-le Nadiei, zâmbetul Simonei Halep, dansul lui Hagi sau pumnului triumfător aruncat spre înaltul sălii de Cristina Neagu.

Iar ştafeta juniorilor care îi adresează o întrebare Preşedintelui Klaus Iohannis porneşte cu viteza unei mingi din tenisul de masă. Sportul minţii şi al intuiţiei, sportul vitezei şi al coordonării perfecte între creier şi trup, sportul în care româncele impresionează într-o lume dominată de asiatici. În 2014, la doar 15 ani, Adina Diaconu, eleva antrenorului Petre Arnăutu, a câştigat la Europenele de juniori patru medalii de aur din tot atâtea posibile (simplu, dublu, dublu-mixt şi pe echipe) şi a devenit port-drapelul României la Jocurile Olimpice de tineret.

Azi, jucătoarea de tenis de masă are talent, ochi scăpărători de inteligenţă, un chef imens de a performa şi o întrebare pentru Klaus Iohannis.

Sâmbătă, ProSport a prezentat episoul al treilea al campaniei "România sportului  bine făcut?"

Umorul are un potenţial devastator mai mare decât al unei armate. În primăvara lui 1945, când ruşii se aflau la 60 de kilometri de Poarta Brandenburg, sarcasmul berlinezilor era la apogeu. “Învaţă repede ruseşte!”, era îndemnul mucalit al locuitorilor unui oraş bombardat zi şi noapte. O altă glumă la modă în capitala Reich-ului în preajma Crăciunului din 1944 suna aşa: “Fii practic! Fă cadou un sicriu”.

Uneori, umorul poate câştiga alegerile. În 2004, Traian Băsescu îşi începea campania pentru bătălia electorală cu Adrian Năstase cu replica: “Adriane, nici nu ştii cât de mic începi să fii!”. Odată alegerile câştigate, umorul poate deveni însă un instrument subtil , dar cât se poate de serios, prin care unui preşedinte i se poate reaminti investiţia de încredere primită de la alegători.

Una din scandările bisate în seara de 16 noiembrie a fost “Klaus, Klaus, ne-ai scăpat de Mickey Mouse!”. Ulterior, a apărut jocul de cuvinte “Klaustrofobia” pentru a descrie o suferinţă fictivă resimţită de Victor Ponta după alegerile prezidenţiale.

Pentru românii care au votat Iohannis, rezultatul alegerilor poate fi comparat cu venirea prematură a lui Moş Crăciun. Santa Claus e un alt joc de cuvinte apărut după 16 noiembrie, iar campioana olimpică şi mondială Andreea Răducan l-a folosit în campania “România sportului bine făcut?”, demarată joi, 20 noiembrie, de ProSport.

Întrebarea fostei gimnaste pentru Klaus Iohannis este o mostră de umor cât se poate de serios.

Zilele trecute, Simona Halep şi Gheorghe Hagi i-au adresat întrebări preşedintelui ales al României. La propunerea jucătoarei de tenis, Iohannis a răspuns prompt pe pagina sa de Facebook.

CITEŞTE DIALOGUL HALEP - IOHANNIS DIN CADRUL CAMPANIEI PROSPORT

Preluat de toate site-urile importante din România, dialogul dintre Klaus Iohannis şi Simona Halep a primit 80.000 de like-uri şi peste 5.000 de share-uri pe pagina de Facebook a preşedintelui ales.

Întrebarea lui Hagi nu va rămâne însă fără răspuns. Campania ProSport  “România sportului bine făcut?” va continua cu alţi campioni, cu marile speranţe şi cu întrebările românilor practicanţi sau iubitori de sport care vor ajunge la final pe masa preşedintelui. Prin intermediul consilierilor, Klaus Iohannis a promis răspunsuri la toate aceste chestiuni.

Urmăreşte #askiohannis pe reţelele de socializare şi adresează-i şi tu o întrebare preşedintelui ales. Cele mai bune întrebări vor intra în setul care va ajunge la Palatul Cotroceni

Luni, Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare de handbal din lume în 2010, îi va adresa o întrebare sensibilă lui Klaus Iohannis.

După răspunsurile preşedintelui, ProSport va urmări activitatea lui Klaus Iohannis pentru a vedea dacă, pentru prima dată după 1989, sportul va deveni o prioritate în programul de ţară al unui şef de stat.

 

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.