Vom avea România sportului bine făcut? Campionii îşi întreabă preşedintele. Camelia Potec: "În ce măsură aţi fi dispus să patronaţi un grup de lucru care să dea României o strategie naţională a sportului?" | VIDEO

27 nov 2014 899 afişări Special
Vom avea România sportului bine făcut? Campionii îşi întreabă preşedintele. Camelia Potec: "În ce măsură aţi fi dispus să patronaţi un grup de lucru care să dea României o strategie naţională a sportului?" | VIDEO

Campania "Vom avea România sportului bine făcut?", demarată de ProSport în urmă cu o săptămână, pe 20 noiembrie, ajunge azi şi pe valul ce a purtat campionii României spre podiumurile marilor competiţii de nataţie. Simona Halep, Gheorghe Hagi, Andreea Răducan, Adina Diaconu, Cristina Neagu, Ciprian Marica şi Cristina Laslo au aprins, rând pe rând, scânteia întrebărilor pentru preşedintele României, Klaus Iohannis. Torţa olimpică e preluată azi de cel mai tânăr preşedinte de federaţie din sportul românesc, Camelia Potec (32 de ani). Şefă a forului de Nataţie şi Pentatlon Modern de peste un an, medaliata cu aur de la Atena (200 m liber) are o privire de ansamblu asupra sportului şi o experienţă vastă acumulată în câteva dintre cele mai valoroase şcoli ale lumii. Iar vocea brăilencei devinee tot mai puternică şi datorită faptului că provine dintr-o disciplină cu un rol esenţial pentru sănătatea oricărui copil.

De ce? Pentru că specialiştii în sănătate susţin că orice copil trebuie să pornească în viaţă după ce ia contact obligatoriu cu două sporturi: atletism şi înot. Alergarea e baza tuturor activităţilor fizice, încă de când trecem la poziţia bipedă. E logic să avem o musculatură tonifiată a picioarelor, a abdomenului şi a spatelui, grupele care lucrează mai intens atunci când ardem calorii pe pista de la stadion sau în jurul parcului. Atletismul e punte de legătură şi cu celelalte discipline sportive de performanţă, pornind de la jocurile de echipă, trecând prin atletica grea şi încheind chiar şi cu tirul sportiv. „Joggingul“ îţi dă ţinută, plămâni puternici şi tonus pentru viaţă.

De ce oare e pus şi înotul la capitolul „bază“, atât timp cât apa nu este domeniul în care trăim în mod obişnuit? Răspunsul vine din beneficiile acestui sport. Dincolo de latura practică – e bine să ştii să înoţi pentru că viaţa te poate pune în situaţii neprevăzute, unde problema supravieţuirii poate depinde tocmai de capacitatea de a pluti şi a te deplasa pe apă -, există studii certe care arată că înotul crează un corp armonios, întăreşte sistemul imunitar, dezvoltă şi tonifică musculatura, având şi un puternic rol recuperator.

Deţinătoare a peste 200 de titluri naţionale şi posesoare a nenumărate recorduri ale României, fosta elevă a Doinei Sava şi a francezului Philippe Lucas a urmărit interesul pe care Klaus Iohannis îl manifestă pentru sport şi îi adresează, prin intermediul ProSport, o întrebare menită să ajute la dezvoltarea unei infrastructuri compatibilă cu aspiraţiile celor mai buni dintre cei buni, la încurajarea tinerilor, la oferirea unor recompense pe măsură.

  • Urmăreşte #askiohannis pe reţelele de socializare şi adresează-i şi tu o întrebare preşedintelui ales. Cele mai bune dintre ele vor intra în setul care va ajunge la Palatul Cotroceni.

Camelia Potec îi adresează preşedintelui Klaus Iohannis următoarea întrebare: "Sportul este cel mai bun ambasador. Sportul este şi educator, dar şi doctor. Investind în sport aducem beneficii importante educaţiei, sănătăţii şi imaginii României în lume. În ce măsură aţi fi dispus, domnule Preşedinte, să patronaţi un grup de lucru care să dea României în cel mai scurt timp o strategie naţională a sportului?"

DIN EPISODUL DE MIERCURI, 26 NOIEMBRIE

Campania "România sportului bine făcut", demarată de ProSport, joi - 20 noiembrie, o are ca invitată pe Cristina Laslo, nimeni alta decât căpitanul naţionalei de handbal U18, care în vară a câştigat titlul mondial în Macedonia. La începutul lunii august, handbalul aducea primul titlu mondial la un sport de echipă după o pauză de 14 ani, iar Cristina era cea care primea trofeul din partea IHF.

În Campania "România sportului bine făcut", ProSport a invitat marii campioni ai ţării să adreseze câte o întrebare preşedintelui ales în 16 noiembrie, Klaus Iohannis. Pe lângă sportivii care şi-au dovedit clasa în marile arene internaţionale au fost chemaţi în scenă şi câţiva dintre cei mai promiţători juniori, care se pregătesc să preia ştafeta şi să "cultive" noile performanţe ale României în anii ce vor urma. Zilele trecute a avut cuvântul Adina Diaconu, o mare speranţă a tenisului de masă, cvadruplă campioană europeană. Acum a venit rândul unei alte tinere foarte talentate, Cristina Laslo, o handbalistă de 18 ani, care în urmă cu aproximativ patru luni câştiga titlul mondial alături de alte 15 fete extraordinare. Jucătoare la "U" Cluj în Liga Naţională, Cristina a fost căpitanul României, iar la final a mai primit încă un premiu special: cel mai bun centru din lume la categoria ei de vârstă.

Cristina Laslo are în prezent puţin peste 18 ani, dar oamenii din fenomen spun că ea are o maturitate ieşită din comun. Cerebrală şi parcă mereu pregătită să facă faţă unei provocări, handbalista a preluat iniţiativa la toate momentele festive ce au urmat după sosirea acasă a naţionalei de la Campionatul Mondial din Macedonia. Cu o fluenţă a cuvintelor de invidiat, Cristina a ţinut speech-uri, a avut răspunsuri la toate întrebările şi a temperat entuziasmul atunci când a fost nevoită să prevadă viitorul ei şi al coechipierelor. După foarte mulţi ani în care a tras din greu pentru a ajunge să câştige titlul mondial, Laslo & Co au descoperit un lucru important: continuitatea depinde de foarte mulţi factori, care nu ţin în totalitate de propriile persoane, ci şi de sistem.

Atât pentru calităţile ei de sportivă, cât şi pentru aptitudinile ei de a fi un lider de echipă, Cristina Laslo a intrat deja în atenţia marilor echipe de handbal, atât din România, dar şi din afara ţării. Finalista Ligii Campionilor, Buducnost Podgorica, s-a interesat deja de serviciile ei, la fel şi HCM Baia Mare sau CSM Bucureşti, grupări care tind către vârful Europei.

Înainte de a face pasul către o echipă mare, Cristina a rămas deocamdată la Cluj pentru a se mai "căli" pentru o astfel de provocare. Iar înaintea unei ieşiri la teatru, handbalista i-a adresat şi o întrebare preşedintelui Klaus Iohannis, una menită să atragă atenţia asupra celor mici:

Dialogul dintre Simona Halep şi Klaus Iohannis, care în scurt timp a devenit unul viral pe reţelele de socializare.

Propunerea lui Gheorghe Hagi, cel care se numără printre puţinii care au investit în fotbal şi în baze sportive pentru juniori

Umorul Andreei Răducan, gimnastă care a făcut să răsune imnul naţional la Campionate Mondiale şi Europene

Îngrijorarea Adinei Diaconu, care pune în balanţă munca de ani de zile cu recompensa prea mică oferită sportivilor

Întrebarea altruistă a celei mai bune handbaliste din România, care s-a pus în pielea omului normal, cu probleme din ce în ce mai mari

Întrebarea simplă a lui Ciprian Marica, dar menită parcă să trimită săgeţi către politicienii care s-au folosit, de-a lungul timpului, de echipe, naţionale sau de sportivi, pentru a-şi atrage electoratul aproape

După răspunsurile preşedintelui, ProSport va urmări activitatea lui Klaus Iohannis pentru a vedea dacă, pentru prima dată după 1989, sportul va deveni o prioritate în programul de ţară al unui şef de stat.

Întrebările sportivilor şi cele mai bune întrebări despre sport primite pe adresa de email askiohannis@prosport.ro vor fi puse pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, la Cotroceni, după învestirea sa în funcţie. Urmăreşte #askiohannis pe reţelele de socializare.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.