ProSport LIVE, 29 ianuarie | Ediţie eveniment cu Andreea Răducan. Ţară, ţară, vrem campioane!

29 ian 2016 1964 afişări Special

URMĂREŞTE ÎN PLAYERUL VIDEO EDIŢIA DE PE 29 IANUARIE A EMISIUNII

  • Campioană olimpică şi cvintupla campioană mondială Andreea Răducan a fost invitata lui Andru Nenciu la emisiunea ProSport LIVE.

„Pentru a deveni cea mai bună gimnastă din lume este nevoie de foarte multă muncă, de ambiţie, devotament şi pasiune pentru munca ta. Au trecut atâţia ani de când am păşit pentru prima dată într-o sală de gimnastică. Nici prin cap nu-mi trecea ce avea să mă aştepte. Un drum lung, frumos, cu sacrificii, momente de neuitat, lacrimi de bucurie şi multe, multe medalii”, este una dintre declaraţiile acordate de Andreea, mărturisire pe care micile gimnaste de azi o iau ca reper în carieră.

Şansele echipei feminine de a se califica la Jocurile Olimpice de la Rio, pe cine ne bazăm în prezent, cine şi de ce mai face sport în România, toate subiectele într-o discuţie relaxată în studioul ProSport. Andreea va deveni şi protagonista rubricii... "Totul despre colegele mele", iar prin telefon vor intra foste colege ale campioanei olimpice.

Andreea Răducan a început gimnastica la vârsta de patru ani, în oraşul Bârlad, sub îndrumarea antrenoarelor Veronica Ionaşcu şi Alice Gheorghiu. După câştigarea a numeroase medalii pe plan naţional, în anul 1996, gimnasta a fost selecţionată de către Federaţia română de gimnastică, pentru a face parte din lotul naţional de junioare, care se antrena la Oneşti. Deşi era încă junioară, după aproximativ un an s-a alăturat echipei olimpice de senioare la Centrul Olimpic de la Deva, echipă antrenată de Mariana Bitang, Octavian Bellu şi Lucian Sandu. Campionatele europene de junioare din anul 1998 de la Sankt Petersburg, Rusia, i-au adus gimnastei două medalii de argint, una în concursul pe echipe şi una în competiţia pe aparate, la bârnă, iar o altă medalie de bronz, la sol.

Anul 1999 a însemnat pentru Andreea Răducan un progres uriaş. A făcut parte din echipa de gimnastică a României, la Campionatele Mondiale de la TianJin, China. La prima mare competiţie la senioare, Andreea Răducan a cucerit medalia de aur în finala de la sol, aur în finala pe echipe, şi o medalie de argint la bârnă.
Toate aceste rezultate şi experienţa acumulată au făcut ca Andreea Răducan sa fie una dintre gimnastele de bază din echipa României la Jocurile Olimpice de la Sydney. Andreea a câştigat medalia de aur pe echipe şi s-a calificat în finalele individuale de sol, sărituri, dar şi în finala de individual compus (împreună cu Simona Amânar şi Maria Olaru).
O situaţie fără precedent la o competiţie olimpică s-a petrecut în finala la individual compus, când organizatorii au greşit înălţimea calului de la sărituri, fixându-l cu cinci centimetri mai jos decât ar fi fost normal. A fost o greşeală tehnică ce a afectat evoluţiile gimnastelor şi a dus la accidentări grave. Annika Reeder (Marea Britanie) s-a accidentat atât de tare, încât a fost nevoită să abandoneze restul competiţiei. Greşeala a fost descoperită de australianca Allana Slater în timpul celei de-a treia rotaţii. Concursul a fost reluat după ce oficialii au fixat aparatul la înălţimea corectă, iar gimnastele care au sărit în primele două rotaţii au avut posibilitatea de a-şi reface exerciţiul.


Deşi Andreea Răducan a sărit înainte ca greşeala să fie corectată, a refuzat să refacă săritura, şi a continuat cu performanţe excelente la bârnă şi sol. La sfârşitul competiţiei de individual compus, primele trei locuri erau ocupate, în ordine, de Andreea, Simona Amânar şi Maria Olaru.
După terminarea concursului, Comitetul Olimpic Internaţional a anunţat că Andreea Răducan a fost testată pozitiv cu pseudoefedrină, care era la vremea respectivă o substanţă interzisă. În ciuda apelurilor înaintate de Comitetul Olimpic Român şi Federaţia Română de Gimnastică, decizia de a o descalifica pe gimnasta româncă a rămas finală. În aceste condiţii, medalia de aur a fost acordată Simonei Amânar, Maria Olaru a primit medalia de argint, iar Liu Xuan (China) a primit medalia de bronz. Andreea Răducan a păstrat medaliile de la concursul pe echipe şi de la sărituri (aur şi argint).
Atât Andreea Răducan, cât şi oficialii echipei române de gimnastică au susţinut tot timpul nevinovăţia gimnastei. Doctorul echipei a fost găsit vinovat de neglijenţă, pentru că i-a administrat sportivei un medicament pentru răceală şi gripă, care conţine o substanţă interzisă; drept urmare a fost suspendat până la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008.
Gimnastele românce au declarat deschis că medalia de aur la individual compus aparţine de drept Andreei. După anunţarea deciziei de descalificare, atât Simona Amânar, cât şi Maria Olaru au spus că intenţionează să refuze medaliile noi în semn de protest; hotărârea finală a fost însă să accepte noul clasament, cu scopul de a îmbunătăţi clasificarea întregii delegaţii române. Simona Amânar a spus despre medalia de aur: „Nu am câştigat-o eu. A fost câştigată de Andreea, şi îi aparţine Andreei".
Decizia de descalificare a Andreei Răducan a fost atacată la Curtea de Arbitraj pentru Sport în toamna anului 2000. Deşi a admis faptul că performanţele gimnastei românce nu au fost influenţate de medicamentul luat, comisia de arbitraj a refuzat să anuleze hotărârea Comitetului Olimpic Internaţional.


Andreea a pierdut acest titlu olimpic în finala de individual compus, însă a câştigat simpatia necondiţionată a milioane de oameni din întreaga lume, în urma acelei decizii nedrepte, de la Sydney. A găsit puterea de a se întoarce în sala de antrenament, reluând pregătirea cu lotul naţional la Centrul Olimpic de la Deva. Anul 2001 a însemnat pentru Andreea Răducan, marea revanşă. Campionatele mondiale de la Gent, din toamna acelui an, i-au adus sportivei trei medalii de aur în finalele de la bârnă, sol şi finala pe echipe. Dar şi două medalii de bronz în finalele de individual compus şi sărituri.
Şi-a încheiat cariera de gimnastă în anul 2002, după campionatele mondiale de la Debrecen, Ungaria.
A participat împreună cu echipa televiziunii române la Jocurile Olimpice de la Atena 2004, în calitate de reporter şi commentator pentru concursurile de gimnastică. A derulat numeroase proiecte de televiziune, cu scopul de a promova sportul, în emisiuni ca: “Arena”, “Cum se face un campion?”, “Învingători pentru România”, etc.

  • În prezent derulează un program de promovare a gimnasticii, care include participarea gimnastelor din lotul naţional.
  • Din anul 2006, lucrează la Fundaţia Olimpică Română, unde promovează importanţa mişcării şi a sportului, şi se implică în susţinerea proiectelor caritabile pentru foşti campioni care astăzi se confruntă cu situaţii delicate.
  • Experienţa pe care a acumulat-o în ambele domenii sport şi jurnalism, îi foloseşte din plin la pregătirea tezei de doctorat, la care lucrează în prezent, la Univestitatea de Educaţie Fizică şi Sport, Bucureşti.
  • În anul 2010 şi-a lansat cartea autobiografică “Reversul medaliei”.

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.