INTERVIU VIDEO | Lupescu aşteaptă un semn ca să candideze contra lui Burleanu: "Important e să te aprecieze votanţii. Din partea lor n-am auzit nimic". O părere altfel într-o mare de critici: "Fără Negoiţă, Dinamo era în Liga 4, cu Steaua şi Rapid"

15 nov 2017 5235 afişări Special
INTERVIU VIDEO | Lupescu aşteaptă un semn ca să candideze contra lui Burleanu: "Important e să te aprecieze votanţii. Din partea lor n-am auzit nimic". O părere altfel într-o mare de critici: "Fără Negoiţă, Dinamo era în Liga 4, cu Steaua şi Rapid"

Directorul tehnic al UEFA, Ionuţ Lupescu (49 de ani, 74 de meciuri în naţională, 6 goluri), a venit din Elveţia pentru a fi alături de foştii săi colegi din naţională, marţi seara, în Sala Sporturilor din Chiajna, pentru a-l omagia pe Daniel Prodan. A pus într-o vorbă bună pentru Licinia, soţia lui Didi, toată puterea sa, a clipit trist când a privit imaginea imprimată pe tricourile negre şi a limpezit jocul naţionalei pe terenul de handbal cu pase curate pentru Popescu, Adi Ilie şi Ganea. La final, fiul marelui Culae Lupescu a stat de vorbă şase minute cu ProSport şi ProTV.

Cât de apăsător a fost să jucaţi în acest meci, în memoria lui Didi Prodan?
A fost frumos că ne-am revăzut. Important e că fiecare a venit de unde a putut, încercăm să păstrăm vie memoria lui Didi. Am văzut că au venit şi câteva grupe de juniori, sper ca anul viitor să fie mai multe grupe. Ăsta e scopul acestor întâlniri, să încurajăm copiii să joace fotbal.

Aş vrea să-mi povestiţi cea mai puternică amintire pe care o aveţi cu Didi Prodan!
Am multe amintiri cu Didi. A fost un jucător de bază al echipei naţionale. După aceea l-am luat cu mine în echipă la federaţie, unde am lucrat foarte bine. Sunt multe momente. Era un mare sufletist, lucru foarte important. Cred că ăsta poate fi unul dintre motivele pentru care nu se mai află printre noi.
Didi şi-ar fi dorit să vadă echipa naţională calificată la Campionatul Mondial. Poate că ar fi vrut să fie alături de băieţi, cum a fost atunci ca director sportiv. Dar, nu întotdeauna în viaţă se întâmplă aşa cum îţi doreşti.

"Adi Ilie e tânăr, arată foarte bine, am înţeles că mai face sport"

Pe cine aţi simţit că nu şi-ar fi pierdut din vigoarea de altădată?
Cred că mingea a fost cea mai în formă astăzi. Adi Ilie e tânăr, arată foarte bine, am înţeles că mai face sport. Noi suntem puţin mai în vârstă. Important a fost că am transpirat puţin şi că ne-am simţit bine.

De ce nu a fost prezent şi Anghel Iordănescu?
Nu ştiu de ce nu a fost Anghel Iordănescu. Întrebaţi organizatorul!

"E păcat de acest club, de aceşti suporteri, poate cei mai frumoşi suporteri din România"

La ce să ne aşteptăm în preliminariile pentru EURO 2020?
I-am spus lui Contra că mă interesează echipa naţională începând cu următoarele preliminarii. Are o perioadă bună în care poate să testeze. Va începe şi Liga Naţiunilor, unde avem meciuri amicale într-un format mai oficial. Are timp să cristalizeze o formulă de start şi să ne califice la EURO.

Nu numai noi nu vom fi în Rusia, nici Italia n-a reuşit să se califice...
Oarecum, mă aşteptam ca Italia să fie eliminată. Am văzut primul meci, la Stockholm, unde Italia putea să deschidă scorul, după care au pierdut în urma unui şut deviat. Suedezii sunt foarte buni când e vorba de defensivă. Poate că nu au o generaţie atât de bună încât să merite să meargă la Mondial.

Ionuţ Negoiţă, patronul echipei dumneavoastră de suflet, susţine că Dinamo e de vânzare pentru 4 milioane de euro. Cum comentaţi?
Negoiţă a putut să ducă Dinamo la un anumit nivel. Fără el, poate că eram şi noi prin Liga a IV-a, ca Steaua şi Rapid. Poate se găseşte cineva care să ducă Dinamo într-o treaptă superioară. În ceea ce priveşte banii, nu ştiu cum stau lucrurile. E păcat de acest club, de aceşti suporteri, poate cei mai frumoşi suporteri din România.

"Nu fac parte din nicio tabără. De vreo zece ani se vehiculează numele meu la alegeri. Înseamnă că lumea mă apreciază"

Fostul şef al FRF, Mircea Sandu, a schimbat selecţionerul în anumite momente-cheie din viaţa naţionalei, iar prima reprezentativă a reuşit apoi să se califice. Vă dau exemplul Cornel Dinu după meciul cu Cehoslovacia, 2-5. Credeţi că dacă Daum ar fi fost schimbat în timpul preliminariilor pentru CM din Rusia, am fi avut şanse să mergem la turneul final?
Eu cred că ne-am fi calificat şi cu Dinu, după Kosice, pentru că aveam valoarea. Lucrurile nu erau pierdute, chiar dacă am cedat cu 5-2. Doi la mână, nu mai sunt în federaţie. Cei care sunt acolo ar trebui să ştie mai bine dacă schimbi, sau nu schimbi, un antrenor. E greu. Cred că marea problemă a fost aducerea, pentru prima oară în istorie, a unui selecţioner străin. Avem aproape 110 ani de la înfiinţare şi n-am mai avut până acum un selecţioner străin. În special Christoph, care n-a mai avut o experienţă în România sau o experienţă ca selecţioner. A fost un antrenor de club foarte bun, dar probabil că a venit într-un moment nepotrivit. Astea sunt deciziile celor de la federaţie.

Nu mai sunteţi în federaţie, dar aţi putea reveni? Atunci când se vorbeşte despre diversele tabere pentru alegerile din primăvară, se propune şi numele dumneavoastră. Vă gândiţi să candidaţi?
Nu fac parte din nicio tabără. De vreo zece ani se vehiculează numele meu la alegeri. Înseamnă că lumea mă apreciază, voi mă apreciaţi. Important e să te aprecieze votanţii, iar din partea lor n-am auzit nimic.

Cum ar trebui să arate noul preşedintele FRF?
Întrebaţi Adunarea Generală cum ar trebui să arate noul preşedinte al FRF.   

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.