Închisoarea, fabrică de academicieni. Oamenii de fotbal condamnaţi la închisoare au scris împreună nu mai puţin de 25 de cărţi, aproape toate sunt plagiate. VIDEO | Ce lucrări au publicat Gigi Becali, Ioan Becali sau Cristi Borcea

29 iun 2015 9563 afişări Special
Închisoarea, fabrică de academicieni. Oamenii de fotbal condamnaţi la închisoare au scris împreună nu mai puţin de 25 de cărţi, aproape toate sunt plagiate. VIDEO | Ce lucrări au publicat Gigi Becali, Ioan Becali sau Cristi Borcea

Rezultatele activităţii DNA din ultimii ani au născut adevărate fabrici de cărţi în spatele închisorilor. Unii ”autori” n-au nici măcar facultatea terminată şi aproape toate lucrările sunt copiate fără să se citeze vreo sursă.

În urmă cu câteva luni, istoricul Cătălin Parfene a remarcat că una dintre cărţile scrise în închisoare de George Copos este plagiat. Cartea, Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova, are pasaje întregi copiate din lucrarea de doctorat a lui Cătălin Parfene. Descoperirea făcută de acesta a fost doar vârful unui iceberg.

Publicaţia Adevărul a făcut o anchetă în care a descoperit că aproape toţi ”greii” trimişi în spatele gratiilor au plagiat. În total, colegii de la adevărul.ro au descoperit 25 de lucrări scrise de oamenii de fotbal trimişi în închisoare, lucrări copiate chiar şi de pe site-uri de instituţii publice. În spatele acestor cărţi există o adevărată industrie.

Pentru a afla cum ies pe academicieni pe bandă rulantă din închisoare, colegii de la Adevărul s-au dat reprezentaţii unui fost consilier local care se află în spatele gratiilor şi care vrea să scrie o carte despre şomaj. Jurnaliştii au sunat la una dintre editurile la care au apelat foarte mulţi dintre cei care şi-au publicat astfel de lucări.

”Mai bine băgaţi ceva cu relaţii sociale, intercooperare între consiliul local şi oameni, adică să dea aşa o tentă mai populară, ca să arate că… da, domne, ar fi posibil să scrie, chiar dacă n-are studii. Am mai avut un caz care n-avea studii superioare şi am găsit un profesor de la Facultatea de Agronomie care i-a dat aviz. De, e o oarecare cheltuială cu dascălul că trebuie să te duci acolo cu o floare, cu ceva, cu o chestie. Altfel nu se bagă pe degeaba în treaba asta. Îi spui omului «hai, domne, ajută-ne şi pe noi…». Deci dacă faceţi chestia cu profesorul şi el zice ”Da”, s-a terminat, nu mai sunt probleme. Penitenciarul nu mai are treabă, nu s-a întâmplat niciodată să ne întoarcă vreo carte“, i-a sfătuit pe ziarişti Aurel Popa, directorul editurii Editura Sitech, din Craiova. În cele mai multe cazuri, aceste cărţi sunt scoate în câteva zeci de exemplare, care sunt imediat cumpărate de autor.

Colegii de la Adevărul au descoperit nu mai puţin de 25 de astfel de cazuri. Unul dintre cele mai amuzante este cel al lui Gigi Becali, cel care în lucrarea Becali şi Steaua a copiat bucăţi întregi de text din Gazeta Sporturilor, fără să citeze vreo sursă. În cea mai mare parte a cărţii apar poze cu el în diferite ipostaze.

De asemenea, surprinde şi talentul lui Ioan Niculae, care a scos deja o carte, deşi a intrat în închisoare la începutul lunii aprilie. Un alt caz interesant este cel al lui Gigi Neţoiu, care în cartea Finanţarea agriculturii româneşti, înainte şi după aderarea României la Uniunea Europeană a trecut un capitol copiat în întregime de pe site-ul Ministerului Agriculturii. De asemenea, într-unul dintre capitole, Neţoiu a pus virgulă între subiect şi predicat.

Cele 25 de cărţi scrise de oamenii de fotbal ajunşi în spatele gratiilor. Conform legii, pentru fiecare carte scris, unui condamnat i se scad 30 de zile din pedeasă.

Ioan Niculae - 2 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul „Mită la PSD
 - Bioetanolul, combustibilul viitorului (Editura Aius)

Ioan Becali -  la 6 ani şi 4 luni de închisoare în „Dosarul Transferurilor
 - Manualul investitorului în fotbal (Editura Oscar Print)
- Statutul jucătorilor de fotbal, prin prisma regulamentelor interne şi internaţionale (Editura Oscar Print)

Gigi Neţoiu - 3 ani şi 4 luni de închisoare în „Dosarul Transferurilor
- Finanţarea agriculturii româneşti, înainte şi după aderarea României la Uniunea Europeană (Editura Sitech)
 - Evoluţia exploataţiilor agricole în România (Editura Sitech)
 - Evoluţia economică a Olteniei (Editura Sitech)

Cristian Borcea - 6 ani şi 4 luni de închisoare.
- Am fost preşedintele unui vis - Dinamo Bucureşti (Editura Gutenberg Univers)

George Copos - 3 ani şi 8 luni de închisoare în „Dosarul Transferurilor“
- Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova (Editura Niculescu)
 - Franciză vs management în industria hotelieră (Editura Niculescu)
 - Tăşnadul medieval (Editura Niculescu)
 - Turismul european durabil şi provocările lui (Editura Meteor Press)
 - Turismul - vector de interculturalitate (Editura Niculescu)

Gigi Becali - două pedepse care însumau peste 6 ani de închisoare. A fost eliberat condiţionat la 3 aprilie 2015.
- Parlamentul Europei şi Parlamentul României (Editura Saeculum I.O.)
 - Becali şi politica (Saeculum I.O.)
- Becali şi Steaua (Saeculum I.O.)
- Muntele Athos - patria ortodoxiei (Saeculum I.O.)

Gică Popescu -  3 ani, o lună şi 10 zile de închisoare în „Dosarul Transferurilor
 - Abordări teoretice şi practico-metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii şi juniori din perspectivă interdisciplinară (Editura Scrisul Românesc)
 - Consideraţii privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel şcolar (Editura Scrisul Românesc)
- Fotbal pentru viitori fotbalişti profesionişti (Editura Scrisul Românesc)
- Personalitatea sportivului (Editura Scrisul Românesc)

Mihai Stoica - 3 ani şi 6 luni de închisoare în „Dosarul Transferurilor“.
- Ultimii 11 (Editura Oscar Print)

Cornel Penescu - condamnat în şapte dosare penale şi a primit o pedeapsă contopită de cinci ani de închisoare.
- Comunicarea în spaţiul public (Editura Sitech)
 - Managementul mass-media. Şedinţa de redacţie în presa locală (Editura Sitech)
 - Jurnalismul de investigaţie şi particularităţile sale în presa locală românească (Editura Sitech)
 - Presa online din Argeş (Editura Sitech)

Citeşe tot materialul pe adevărul.ro!
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.