EXCLUSIV | Raport exploziv în Parlamentul European: 4 meciuri din Liga 1 şi Liga 2, suspecte de “trucare pentru pariuri”. Echipa lui Hagi, inclusă pentru un 6-1 de Paşte. Reacţie la ASA: “Şi mie mi s-a părut ciudat”

4 iul 2016 65518 afişări Special

Informaţia este şocantă. Raportul anual întocmit de FederBet - o agenţie belgiană de monitorizare a pariurilor - privind meciurile trucate în intervalul iunie 2015 - mai 2016 conţine o partidă din Liga 1, trei din Liga 2, două partide amicale cu echipe româneşti şi trei meciuri de tenis în care au evoluat jucători din România.

Prezentarea raportului a fost făcută de Elly Schlein, europarlamentar italian, şi de Francesco Baranca, secretarul FederBet, în data de 14 iunie 2016, la Bruxelles, în faţa Parlamentului European! Concluziile raportului au fost, însă, eclipsate de debutul Euro 2016.

Cel mai important dintre meciurile care privesc România este Viitorul – ASA Târgu Mureş 6-1, disputat pe 2 mai 2016, în a doua zi de Paşte, în penultima etapă din play-offul Ligii 1, între două echipe care nu mai aveau ca miză decât locul 5 la finalul sezonului.

Potrivit agenţiei cu acţionariat italian, lista completă a evenimentelor suspecte de a fi fost aranjate pentru pariuri şi în care au fost implicaţi români arată astfel:

  • Viitorul – ASA Târgu Mureş 6-1 (play-off Liga 1)
  • Mioveni – FC Braşov 4-2 (play-off Liga 2)
  • Dacia Unirea Brăila – Academica Clinceni 2-1 (play-off Liga 2)
  • FC Braşov – UTA 2-3 (play-off Liga 2)
  • Debrecen – FC Baia Mare 3-1 (amical)
  • CFR Cluj – UFA 0-2, suspendat (amical)
  • Monica Niculescu/Anna-Lena Friedsam – Anna Morgina/Ling Zhang 6-0,6-3 (turneu la Guangzhou)
  • Daiana Negreanu – Tadeja Majeric 6-4, 6-3 (turneu la Gyor)
  • Petru Alexandru Luncanu – Iliya Marchenko 3-6, 1-6 (Andria Challenger)
  • Bonus: Olimpik Doneţk – Şahtior Doneţk 2-3 (Ucraina)

Cum a ajuns FederBet la concluzia că partidele de mai sus sunt suspecte?

Metoda de diagnosticare este similară celei folosite de mult mai cunoscutul sistem de detecţie a fraudei, Fraud Detection System, pus la punct de compania Sportradar şi folosit de UEFA pentru descoperirea anomaliilor de pe piaţa pariurilor.

Pe scurt, FederBet analizează mişcările cotelor raportate de bookmakeri din întreaga lume. Iată descrierea mecanismului, postată pe www.federbet.com:

“Piaţa de pariere mondială este ca bursa, doar că în loc de acţiuni sunt tranzacţionate cote. La fel ca în cazul acţiunilor, cotele sunt supuse unor mişcări, fie că sunt fizice sau dictate de alte schimbări, iar câtă vreme aceste modificări rămân într-o limită considerată ca fiind “acceptabilă” nu există nicio suspiciune. Totuşi, când modificările în preţuri duc la şocuri violente şi nu sunt justificate de evenimentul în cauză, atunci asistăm indubitabil la o tentativă de a aranja un meci”

Cele patru meciuri din primele două ligi din România indicate de FederBet în raportul său anual s-au disputat anul acesta, în aprilie şi mai.

Viitorul – ASA Târgu Mureş 6-1 s-a jucat pe 2 mai, iar agenţia belgiană a remarcat mişcări suspecte ale cotelor acordate pentru victoria echipei lui Gheorghe Hagi. Cu câteva ore înainte de meci, unele case de pariuri din Marea Britanie au scăzut cota pentru victoria Viitorului până la 1,19, în condiţiile în care partida era una teoretic echilibrată.

Meciul nu a avut istoric, deşi Viitorul nu câştigase niciun joc în primele opt etape din play-off. Reporterii ProSport au analizat rezumatul partidei şi prezintă filmul imaginilor:

1-0, minutul 19: Muth îl lasă pe Tănase să îi ia faţa la o minge lungă, după care apărarea ASA rămâne imobilă la o pasă peste pentru Filip, care îi trimite lui Ianis Hagi în faţa porţii goale. Pe imaginile Digi din tribună, Florin Cernat este filmat în timp ce bate palma cu directorul sportiv Zoltan Iasko, iar directorul general Cristian Bivolaru râde.  
2-0, minutul 25: Gorobsov este deposedat uşor la 40 m de poarta lui de Tănase. Argentinianul îl urmăreşte apoi fără chef pe Tănase care pasează înapoi pentru Ianis Hagi, nemarcat în careu. Comentatorul Digi remarcă faptul că Gorobsov nu mai aleargă şi atitudinea "de neînţeles" a mijlocaşului. În tribune, Cristian Bivolaru este surprins în timp ce îi dă în glumă un umăr lui Iasko.


Liber, Ianis Hagi marchează din centrul careului pentru 2-0. Sursa foto: Facebook Academia Hagi


2-1, minutul 33: Voiculeţ pasează în mijloc, la marginea careului, în timp ce fundaşul central Boli iese la întâmpinare lăsându-şi omul în marcajul fundaşului stânga Cristi Ganea. Aceasta încearcă să îi ia faţa lui Dedov, însă cade pe spate şi îl lasă pe atacant singur cu portarul.
3-1, minutul 36: Hagi execută un corner, mingea îl loveşte pe Brandan, iar Boli o trimite spre poartă. Stănciou o respinge în sus, dar asistentul consideră că a fost gol.
4-1, minutul 48: Tănase îi pasează lui Chiţu în spatele lui Buş, Chiţu centrează în mijlocul careului de unde ieşise Brandan, iar Ganea - singur cu Stăncioiu – trimite în portar. Mingea ricoşată este reluată în plasă de Casap.
5-1, minutul 67: Lovitură liberă de la 23 m bătută de Coman, Stăncioiu este păcălit de traiectorie şi respinge în faţă, iar Tănase înscrie din apropiere cu capul.
6-1, minutul 90+3: Deşi centralul George Rădulescu a acordat doar 2 minute de prelungiri, Viitorul a avut o lovitură liberă de la 21 m la 50 de secunde după expirarea timpului indicat. Băluţă a executat, mingea a lovit transversala şi pe Stăncioiu în mâini, iar Tănase a înscris cu poarta goală. În tribune, Bivolaru, Iasko, Hagi, Cernat şi Petre Marin râd mulţumiţi de victorie.

Practic, meciul a fost decis de “dublele” lui Ianis Hagi şi Florin Tănase, doi jucători pe care Viitorul speră să-i vândă cu sume importante. Cu această victorie fără emoţii, echipa finanţată de Hagi şi-a asigurat locul 5 în play-off şi, automat, o sumă din drepturile TV mai mare cu aproximativ 150.000 de euro faţă de locul 6.

Haos la ASA, deplasare cu autocarul

Teoria unui aranjament este alimentată şi de situaţia de la ASA Târgu Mureş din momentul disputării meciului. Conform mărturiilor din interior, clubul era în pragul colapsului, o “debandadă totală”, cu fotbaliştii neplătiţi de cel puţin 5 luni. Potrivit unui raport întocmit de Financial Action Task Force (TFATF), un organism inter-guvernamental mondial respectabil, echipele aflate într-o situaţie financiară precară intră uşor în sfera reţelelor de crimă organizată. Trucarea de meciuri este doar una dintre consecinţe.

În ciuda distanţei de 568 de kilometric, ASA s-a prezentat la Ovidiu după un drum obositor cu autocarul. În lot au fost convocaţi mai mulţi juniori, dar antrenorul George Ciorceri i-a introdus printre titulari pe experimentaţii Stăncioiu, Brandan, Gorobsov, Borza, Voiculeţ, Laurenţiu Buş şi Dedov.


Stăncioiu arată că mingea n-a trecut de linia porţii, iar Brandan priveşte. Sursa foto: Facebook Academia Hagi

La o lună şi o săptămână după meciul dezastruos, Pablo Brandan a semnat cu Viitorul din postura de jucător liber de contract. 

O coincidenţă incredibilă transformă partida de la Ovidiu într-un eveniment şi mai bizar. În aceeaşi zi şi aceeaşi lună, 2 mai, dar în 2015, ASA şi Viitorul se întâlniseră într-un meci din etapa a 30-a a sezonului 2014-2015. Scorul a fost atunci identic celui din 2016, 6-1, doar că victoria a fost obţinută de echipa din Târgu Mureş, antrenată la acel moment de Liviu Ciobotariu!

Suspiciunile legate de meciuri în care joacă Viitorul nu sunt noi. În 2012, ProSport a scris despre partida cu Săgeata Năvodari din ultima etapă a Ligii 2 şi despre victoria cu 2-0 care a asigurat promovarea echipei lui Hagi în prima ligă. Patru jucători au povestit atunci cum Săgeata a primit 10.000 de euro pentru a pierde.

Un an mai târziu, Viitorul s-a salvat de la retrogradare după o victorie neaşteptată cu 5-2, obţinută în Ghencea, în faţa Stelei. La final, Laurenţiu Reghecampf a declarat că intenţionează să demisioneze, delimitându-se de modul în care echipa sa a pierdut: “Din vară, va continua altcineva activitatea aici, pentru că eu nu fac astfel de lucruri murdare la Steaua”. Ulterior, a revenit asupra declaraţiei şi a deciziei. Finanţatorul George Becali a vorbit despre “omenie", declarând că e fericit pentru naşul Hagi.

De atunci, Viitorul nu a obţinut nicio victorie împotriva Stelei, iar presa a speculat că Hagi îi este dator lui Becali pentru rămânerea în prima ligă.

În acest sezon, suspiciunile au reapărut după ce FC Botoşani s-a cazat la hotelul lui Hagi, Iaki, în săptămâna în care a disputat două meciuri împotriva Viitorului, pierdute cu 1-0 (Cupă) şi 3-1 (Liga 1).

Contactat de ProSport, Cristian Bivolaru, directorul general de la Viitorul, nu şi-a amintit iniţial de victoria obţinută acum două luni şi două zile:

“6-1? Adică invers… 6-1 a fost? Nu, ăla a fost la Târgu Mureş, sezonul trecut! Atâta i-am bătut noi? 6-1? Ce e de comentat? Habar n-am. Nici nu-mi amintesc meciul efectiv. Ştiu doar că s-au prezentat execrabil (n.r. – ASA). Erau în degringolada în care erau. O echipă care n-a câştigat niciun meci în tot play-offul. Nici nu ştiu dacă au câştigat vreun punct. Nici noi nu câştigasem. Eu credeam că vă referiţi la meciul de anul trecut. Asta e prima dată când aud aşa ceva”.

Oficialul de la Viitorul a adăugat: “Asta nu exclude faptul că oamenii ăia au nişte date. Cine, cum...aia e probabil foarte greu de depistat. Fără să fiu maliţios, dar într-o situaţie din asta degetul se îndreaptă mai mult spre ăla care a pierdut la un scor de genul acesta”.


Cristian Bivolaru îi dă un umăr lui Iaşko, Hagi are mâna la frunte, iar Cernat râde

Daniel Stanciu, directorul departamentului sport de la ASA,  echipa care a pierdut cu 6-1, a avut o reacţie neaşteptată: “Nu ştiu ce să zic. Uitaţi-vă cu o etapă înainte la câte galbene şi roşii am luat. De aia am făcut atunci urât şi am zis că nu-i mai primesc pe unii. Şi mie mi s-a părut ciudat, dar am pus-o pe seama Paştelui, urma să jucăm în a doua zi de Paşte. Am fost obligat să legitimez copii, să-i duc la meciul cu Viitorul. De aia spun eu că pe Gorobsov, Brandan şi Stăncioiu, orice s-ar întâmpla, nu pot să mă supăr. Au acceptat să vină să joace”.

Surpriza continuă.

Meciul precedent umilinţei de la Constanţa indicat de Stanciu a fost un 1-4, acasă, cu liderul Astra. Pârvulescu, Mureşan şi Ţucudean au luat galbene şi nu au jucat cu Viitorul, la fel ca şi Gabriel Matei, care a fost eliminat în minutul 74. Trei dintre ei sunt impresariaţi de soţia lui Laurenţiu Reghecampf.

Marius Constantin şi Ivan Gonzalez Lopez au absentat şi ei de la partida jucată de Paşte.

FederBet a avertizat la două meciuri ale Gloriei Buzău

Cine este, însă, FederBet, agenţia care spune că un meci al Viitorului este suspect?

La o simplă căutare pe Google, numele agenţiei apare alături de denumirea asumată de „Organizaţie Anti Meciuri Trucate”. Conform prezentării de pe site, FederBet este o federaţie nonprofit, înfiinţată prin decret regal în Belgia, în 2011, care „reprezintă interesele tuturor consumatorilor şi clienţilor din sectorul de gaming”.

În piaţa de pariuri, reputaţia FederBet nu se ridică la nivelul celei deţinute de Sportradar, firma care colaborează cu UEFA. În ultimii doi ani, agenţia a fost vehement contestată de ligile din Anglia şi Portugalia, după ce raportul anual prezentat la Parlamentul European a inclus partide din ţările respective. În plus, cluburi precum Uniao Madeira sau Penafiel au ameninţat cu o acţiune în instanţă împotriva “prostiilor” prezentate de Federbet.

ProSport a încercat să contacteze agenţia cu sedii în Bruxelles şi Barcelona, pe numerele de telefon prezentate pe site şi în coada raportului. Unul dintre numere este “indisponibil”, cel de-al doilea prezintă ton de ocupat după două apeluri.  

FederBet are acorduri de consultanţă cu Udinese şi Atalanta, cluburi de Serie A

Totuşi, în precedentul raport anual prezentat în 2015, belgienii au trecut două partide din România, amândouă din Liga 2: Dacia Brăila – Gloria Buzău 3-2 şi Gloria Buzău – Rapid Suceava 3-1.


Coperta raportului prezentat de FederBet la Parlamentul European

Ambele meciuri se regăsesc pe lista meciurilor trucate anchetate de FRF în dosarul Gloria Buzău, caz în care Comisia de Disciplină a dictat suspendări în cuantum de 14 ani şi 6 luni, pentru 3 antrenori şi 14 jucători.

ProSport a trimit o adresă oficială către FRF şi aşteaptă un răspuns referitor la concluziile raportului prezentat pe 14 iunie la Bruxelles.

PS - La două ore după apariţia articolului pe ProSport şi preluarea subiectului de aproape toate publicaţiile din România, Academia Hagi a dat publicităţii un comunicat de presă:

"Urmare a articolului apărut, luni după-amiază, în presa centrală cu privire la regăsirea meciului FC Viitorul - ASA Tg. Mureş pe lista agenţiei de monitorizare a pariurilor, FederBet, clubul nostru are următoarea poziţie:

- FC Viitorul EXCLUDE orice preocupare şi asociere cu astfel de practici.
- Clubul nostru a fost întotdeauna preocupat doar de fotbal şi nu va intra niciodată în lucruri de acest gen.
- La începutul acestui an fiecare angajat al clubului FC Viitorul a semnat declaraţie pe propria răspundere că înţelege să respecte Regulamentul disciplinar al FRF, care reglementează şi sancţionează Corupţia / Pariurile sportive / Integritatea competiţiilor (art.60), Integritatea meciurilor (art.60 bis) şi Manipularea rezultatului unui joc (art.61).

Rămâneţi pe www.prosport.ro pentru alte reacţii în exclusivitate despre acest caz exploziv. 

Articol scris de Răzvan Goldstein şi Costin Ştucan

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.