Campionii îşi întreabă preşedintele. Cristina Neagu abordează un subiect delicat pentru societatea actuală: "Ce credeţi, domnule Preşedinte, că trebuie făcut pentru reducerea traficului şi a consumului de droguri?" | VIDEO

24 nov 2014 4696 afişări Special
Campionii îşi întreabă preşedintele. Cristina Neagu abordează un subiect delicat pentru societatea actuală: "Ce credeţi, domnule Preşedinte, că trebuie făcut pentru reducerea traficului şi a consumului de droguri?" | VIDEO

Campania "România sportului bine făcut", demarată de ProSport joi, 20 noiembrie, pătrunde astăzi şi în universul handbalistelor, cele care în ultima perioadă au reuşit calificări la turnee finale şi care, din când în când, se regăsesc pe cele mai importante podiumuri din lume. După Simona Halep, Gică Hagi, Andreea Răducanu şi Adina Diaconu, a venit rândul celei mai bune handbaliste din România să-i adreseze preşedintelui o întrebare, să arunce nu pumnul triumfător spre înaltul sălii, ci să abordeze un subiect tabu: consumul şi traficul de droguri printre cei mai tineri.

Cristina Neagu este una dintre cele mai importante jucătoare din handbalul românesc din ultimii ani, de prezenţa ei legându-se şi cele mai multe speranţe ale României la un rezultat notabil la Campionatul European din Ungaria şi Croaţia (7-21 decembrie). În 2010, ea a fost desemnată cea mai bună jucătoare a lumii, o distincţie sinonimă cu "Balonul de Aur" din fotbal, câştigat în ultimii ani de Messi şi Ronaldo. În ultimii ani, Neagu a suferit foarte mult din cauza accidentărilor, dar a trecut peste toate problemele, iar în prezent a redevenit handbalista de care vorbeşte toată Europa. Acum evoluează la finalista Ligii Campionilor, Buducnost Poggorica, şi este una dintre cele mai în formă jucătoare ale momentului.

Nu a vrut să îi adreseze lui Klaus Iohannis o întrebare personală sau despre sport: Face asta "pentru oamenii de lângă mine, pentru oamenii de rând care, probabil, nu ar avea niciodată şansa să vă întrebe", după cum şi-a justificat handbalista alegerea. Un gest de altruism pe care rar îl vedem. Nu doar în sport. Cristina Neagu a profitat de şansa de a dialoga cu preşedintele României pentru a-l întreba următorul lucru:

Statisticile Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) au tras un semnal de alarmă la începutul anului 2013. Potrivit datelor,, 11% dintre elevi şi 25% dintre studenţii români au consumat cel puţin o dată droguri ilegale. România este unul dintre statele UE cu cele mai mari creşteri ale ratei consumului de substanţe interzise. În doar trei ani, procentele au crescut de la 1,7% la 4,3%. În 2012, erau înregistraţi în evidenţe peste 600.000 de consumatori, numărul real fiind însă cu mult mai mare. Situaţia se agravează în rândul tinerilor, peste 150.000 de copii consumând măcar o dată substanţe ilegale.

Din cauza drogurilor injectabile, România a fost declarată, în 2013, focar HIV / SIDA. În plus, debutul consumului de droguri a scăzut de la 16 la 14 ani. Cauza principală identificată de CIADO a fost reprezentată de activitatea defectuoasă a Agenţiei Naţionale Antidrog, instituţie care a alocat programelor de prevenire sub 5% din fonduri.

Traian Băsescu a graţiat doi consumatori şi traficanţi de droguri

ProSport a căutat câteva dintre discursurile lui Traian Băsescu referitoare la consumul şi traficul de droguri în România şi a descoperit faptul că fostul preşedinte a graţiat doi studenţi făcuţi vinovaţi de cele două lucruri pe care Cristina Neagu le scoate în evidenţă: "Eu am avut nişte criterii când am utilizat instituţia graţierii, ele s-au adresat exclusiv bătrânilor şi femeilor cu mulţi copii. [...] Am doar o situaţie, din câte îmi aduc aminte, în cei 10 ani, în care am graţiat doi studenţi de la Timişoara pentru consum de droguri şi, în plus, dincolo de ceea ce consumau li s-au mai găsit în maşină 2-3 pacheţele de droguri şi au fost consideraţi şi traficanţi. Erau nişte copii. Mi-a fost milă", şi-a justificat Băsescu acţiunea. Cei doi studenţi fuseseră condamnaţi la 11 ani de închisoare. În momentul graţierii, ispăşiseră 3 ani.

Cristina Neagu i-a mai adresat două întrebări lui Klaus Iohannis:

  • Domnule Preşedinte ales, românii care muncesc în afara ţării pot spera să se întoarcă la lucru în România?
  • Dacă un tânăr îşi doreşte să intre în politică, care ar fi principalele argumente pentru care ar alege noul Partid Liberal pe care îl conduceţi?

Pentru românii care au votat Iohannis, rezultatul alegerilor poate fi comparat cu venirea prematură a lui Moş Crăciun. Santa Claus e un alt joc de cuvinte apărut după 16 noiembrie, iar campioana olimpică şi mondială Andreea Răducan l-a folosit în campania “România sportului bine făcut?”, demarată joi, 20 noiembrie, de ProSport.

Întrebarea fostei gimnaste pentru Klaus Iohannis este o mostră de umor cât se poate de serios

Zilele trecute, Simona Halep şi Gheorghe Hagi i-au adresat întrebări preşedintelui ales al României. La propunerea jucătoarei de tenis, Iohannis a răspuns prompt pe pagina sa de Facebook. Dialogul dintre cei doi a primit peste 80.000 de like-uri şi 5.000 de share-uri pe pagina de Facebook a preşedintelui ales.

Întrebarea lui Hagi nu va rămâne fără răspuns. Nici a Adinei Diaconu. Amândoi au abordat subiecte sensibile în domeniul sportiv, în ceea ce priveşte recompensele marilor sportivi şi susţinerea sportului de către multinaţionale.

Campania ProSport "România sportului bine făcut" va continua cu alţi campioni, cu marile speranţe şi cu întrebările românilor practicanţi sau iubitori de sport, care vor ajunge la final pe masa preşedintelui. Prin intermediul consilierilor, Klaus Iohannis a promis răspunsuri la toate acestea.

Urmăreşte #askiohannis pe reţelele de socializare şi adresează-i şi tu o întrebare preşedintelui ales. Cele mai bune întrebări vor intra în setul care va ajunge la Palatul Cotroceni.

Marţi, Ladislau Boloni, câştigător al Cupei Campionilor în 1986 cu Steaua, îi va adresa o întrebare lui Klaus Iohannis.

 

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.