ProSport LIVE | Cea mai proastă veste pentru Mirel Rădoi. În câţi ani va putea lua licenţa PRO: "El şi Argăseală au venit la mine..." Ce discuţie au avut cu şeful Şcolii de Antrenori

26 aug 2015 14143 afişări ProSport Live

Dan Apolzan, directorul Şcolii Federale de Antrenori, susţine că Mirel Rădoi va putea să profeseze în Liga 1 abia după cel puţin cinci ani. Directorul Sportiv al Stelei are de parcurs un drum lung până la licenţa PRO.

Acest început de sezon a fost marcat, printre altele, de criticile aduse lui Mirel Rădoi pentru faptul că stă pe banca Stelei, deşi nu are nici măcar carnet de antrenor. Dan Apolzan susţine însă că este un drum extrem de lung de parcurs, care ar putea dura cel puţin cinci ani.

”Toată lumea l-a perceput pe Rădoi ca pe jucătorul Rădoi. El şi Argăseală au venit la mine, am avut o discuţie cu el  şi i-am spus că nu e bine să se înceapă de acum, ci să aştepte doi-trei ani. Pentru că sunt foarte multe etape de parcurs. Eu nici nu ştiam că nu are BAC-ul luat. Nu mi-au cerut o derogare, ci au vrut să se intereseze de paşii care ar trebui urmaţi. Nu durează o oră sau două ca să obţină o licenţă. Trebuie să obţină carnetul de antrenor, apoi licenţa B, licenţa A şi abia după aia licenţa PRO.

La licenţa B, în acest moment, sunt 120 de ore. Toţi antrenează acum şi ar vrea să fie şi lângă echipă. De aceea avem cursuri de doar luni şi marţi. Un curs durează cam un an, un an şi jumătate. Şase luni dacă faci intensiv. Conform Hotărârii de Guvern şi Legii Sportului, meseria de antrenor este recunoscută prin carnetul de antrenor. Nu poate să înceapă cursurile de antrenor dacă nu are carnet de antrenor. Doi ani sunt obligatoriu pentru carnetul de antrenor.

Eu chiar am vrut să-l ajut pe Mirel Rădoi şi ştiu că ”Generaţia noastră de Aur”, când treceau de grupe, se făceau dispense. Eu voiam să-l ajut şi să-i dau acel carnet de antrenor, ca să scutească doi ani. Însă atunci Şcoala de Antrenori era supusă Ministerului Sportului şi aceste dispense se dădeau prin ordin ministerial.

Să ziceam că Mirel Rădoi termină în 2017 şi facem atunci un curs cumulat, A şi B, care să dureze un an. Deci trei ani ar dura. Dar mai e o problemă, pe care nu am pus-o în calcul. Între cursuri trebuie să fie o pauză de minimum un an între licenţa care să demonstreze că antrenează. Dacă comasăm licenţa A cu B, atunci această regulă nu se mai aplică. Dar între A şi licenţa PRO trebuie să fie pauză minimum un an.

Eu vreau să dau drumul la un curs cumulat, am strâns toate dosarele. Am avut 63 de dosare şi vor pleca 30. Cei care nu aveau 200 de meciuri nu au mers mai departe, nu au strâns punctajul. Nu eu iau deciziile, ci Comisia Tehnică. Nu Dan Apolzan ia deciziile. Sunt multe persoane în Comisia Tehnică: Anghel Iordănescu, Zoltan Kovacs, eu, Miodrag Belodedici...

Paradoxul este că el dacă avea licenţa B, nu putea să stea pe bancă. Este hotărâre luată de Comisia Tehnică, un antrenor nu mai poate îndeplini altă funcţie în afară de cea de antrenor. Nu mai poate fi maseur, director sportiv sau altceva. Dar paradoxul este că Rădoi nu are carnet de antrenor, dar poate să stea pe bancă, pentru că este director sportiv
.

Din punctul meu de vedere, dacă accelerăm şi oamenii stau o lună de zile la Mogoşoaia, dacă facem intensiv, un antrenor îşi ia licenţa PRO în 5-6 ani. UEFA ne obligă ca prezenţa să fie 100%. A şi B, comasate, înseamnă 210 de ore. Licenţa PRO are 360 de ore. Am scos acum derogările care îi dădeau voie unui antrenor să stea pe bancă dacă a început cursul”, a declarat Dan Apolzan la ProSport LIVE.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.