EXCLUSIV | 7 luni de vis în Singapore: ”Am ajuns într-o altă lume acolo”. Viaţa lui Andrei Ciolacu în Asia: civilizaţie, evoluţie tehnologică, ordine şi...legi stupide: ”Nu ai voie să faci asta în metrou”. Top 10 cele mai surprinzătoare aspecte

18 ian 2019 14813 afişări ProSport Live
EXCLUSIV | 7 luni de vis în Singapore: ”Am ajuns într-o altă lume acolo”. Viaţa lui Andrei Ciolacu în Asia: civilizaţie, evoluţie tehnologică, ordine şi...legi stupide: ”Nu ai voie să faci asta în metrou”. Top 10 cele mai surprinzătoare aspecte

Andrei Ciolacu (26 de ani) a decis să dea vieţii fotbalistice o altă nuanţă, printr-o experienţă care l-a marcat profund, tocmai în Singapore. Totul a început cu o simplă propunere, când nu cunoştea mare lucru despre viaţa şi cultura din zonă. Până atunci. A început să se documenteze, a obţinut câteva informaţii de bază şi s-a convins. A dat curs ofertei venite de la o oarecare FC Warriors, pe a cărei sigle se regăseşte un rinocer fioros.

Invitat în cadrul emisiunii ProSport Live, Ciolacu le-a vorbit românilor despre minunile pe care ţi le oferă o ţară precum Singapore. Impresionat a fost de toate lucurile întâlnite la fiecare pas, dar cele mai pregnante l-au marcat şi le-a evidenţiat precum un ghid care nu te lasă să-ţi scape vreun detaliu. Nivelul tehnologic, remarcat prin infrastructura metodelor de deplasare, şi respectul oamenilor l-au făcut să simtă că a făcut alegerea perfectă. Singapore nu a fost o simplă experienţă fotbalistică, ci una inedită din toate punctele de vedere.

Am rămas cu o părere foarte bună. Nu ştiam prea multe despre Singapore, dar imediat când am primit oferta am îneput să mă interesez. Partea bună e că engleza este limba oficială şi mi-a fost mai uşor. Se învaţă în şcoli.

Am ajuns într-o altă lume acolo. Tehnologia este la un nivel foarte înalt. Metrourile nu au conductor, sunt sincronizate. Un alt aspect care m-a uimit este o lege a lor. Nu ai voie să mesteci gumă în metrou. Tinerii blocau uşile de acces cu ajutorul ei, le lipeau la senzori, şi metrourile nu mai plecau. 3 minute a fost cea mai mare întârziere cu metroul de acolo, atât am aşteptat cel mai mult. Lumea devenise agitată, pentru că în mod normal aştepţi 2 minute.M-a impresionat şi respectul oamenilor încă de când am ajuns acolo. Managerul clubului a venit să mă ia personal de la aeroport şi mi-a spus că dacă am nevoie de ceva mă ajută”, a declarat Andrei Ciolacu la ProSport Live.

Alţi români, acelaşi Singapore

Ciolacu nu este singurul conaţional care a călcat teritoriul statului cu o populaţie de aproximativ 4 milioane de locuitori. Lucian Dronca (45 de ani) a ”deschis” graniţele din Singapore în 2005, când a dat curs ofertei venite de la Woodlands Wellington. Singapore şi-a pus amprenta asupra sa, rămânând  acolo 3 ani.

(FOTO stânga: Lucian Dronca)

Vasile Ghindaru (40 de ani) l-a urmat pe Lucian Dronca. A semnat pentru un sezon cu Geylang International FC, de altfel, singura formaţie pentru care a acceptat să părăsească România. Dorul de casă l-a tras repede înapoi şi a revenit în Liga 1, la Poli Iaşi.

(Foto prim-plan: Vasile Ghindaru)

 

10 lucruri fascinante despre Singapore:

  1. Este interzis să dai mâncare porumbeilor. Încălcarea legii atrage după sine o amendă de 500 de dolari, dar aceasta nu este cea mai absurdă regulă. În Singapore nu ai voie să stai dezbrăcat în casă, pentru că instigi la pornografie. Pedeapsa în acest caz poate merge până la închisoare cu executare.
  2. Aproape 20 % din populaţie este milionară.
  3. Este interzis să cumperi gumă de mestecat fără prescripţie medicală.
  4. Statul Singapore cumpără teritoriu de la ţările vecine şi creează insule.
  5. Cercetătorii au descoperit că cetăţenii statului Singapore sunt cei mai fericiţi din Asia.
  6. Părinţii îşi numesc copiii după supereroii din benzile desenate.
  7. Importă apă potabilă din Malaezia.
  8. Deţinătorii de autoturisme sunt obligaţi să plătească, la 10 ani, taxe foarte mari, fapt pentru care o mică parte din populaţie are maşină.
  9. În Singapore se află singurul restaurant cu o stea Michelin din lume.
  10. Singapore este un oraş-stat insular.

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.