Wellington, căpitanul unui gest de normalitate, într-un fotbal anormal. VIDEO | Jucătorii Concordiei îşi arată susţinerea faţă de brazilian în campania ProSport "Nu rasismului!"

8 oct 2014 2436 afişări Nu rasismului
Wellington, căpitanul unui gest de normalitate, într-un fotbal anormal. VIDEO | Jucătorii Concordiei îşi arată susţinerea faţă de brazilian în campania ProSport "Nu rasismului!"

În semn de protest faţă de lipsa de reacţie a oficialilor FRF, LPF şi a oamenilor de fotbal la adresa cazului de rasism ce l-a avut drept victimă pe Wellington, ProSport a lansat luni o campanie de combatare a rasismului pe stadioanele din România. În fapt, este o adaptare a unei campanii UEFA în care fotbalişti şi antrenori cunoscuţi, de toate rasele şi religiile, - ştiţi probabil clipul cu Messi, Cavani, Seedorf Cristiano Ronaldo şi Ribery din serile de Champions League - spun “No to Racism!”.

Cluburile importante, foşti sau actuali jucători din România sunt invitaţi să se alăture. Pe cei care sunt prea ocupaţi îi asigurăm că nu vor pierde decât 30 de secunde pentru a arăta că le pasă. Important este ca fiecare dintre noi să-şi dorească să poată merge pe stadion fără riscul de a fi îngrozit de gesturile şi scandările unor brute lăsate să se comporte de parcă tribunele sunt teritoriul lor, marcat eventual cu urină, aidoma fiarelor sălbatice.

Wellington, căpitanul campaniei ProSport

Primul pas a fost făcut de echipa celui care a fost victima unui act de rasism. Concordia Chiajna, în frunte cu Wellington, cel care pe data de 3 octombrie a fost ţinta unei coji de banană. Relaxat şi zâmbitor, acesta s-a oferit să fie primul din faţa camerei operatorului de a spune un mesaj care, poate peste timp, va avea ecou şi în fotbalul românesc: "Spune nu rasismului".

Rând pe rând, echipa care a făcut egal cu Rapidul, a repetat mesajul: Rîmniceanu, Dragarski, Maftei (cpt.), Ricardo, Bucurică, Stan, Lovin, Boldrin, Purece, Pena şi Welington au pledat pentru normalitate, după ce au vorbit despre suporterul aruncător de banane a cărui identitate a fost dezvăluită de ProSport. Campaniei i s-a alăturat şi Narcis Răducan, nu înainte de a îmbrăca echipamentul echipei: "Să fiu şi eu ca ei", s-a amuzat acesta. Wellington a privit cum fiecare jucător sare în apărarea lui. I-a privit cum repetă mesajul, a zâmbit şi a mulţumit frumos la final. Pentru că, pe lângă normalitate, brazilianului i se oferă o mână de ajutor pentru a depăşi momentele dificile prin care a trecut vineri, 3 noiembrie. Dată pe care cu siguranţă nu o va uita prea curând. Dar îşi va aminti că în apărarea lui au sărit colegii, dar şi alţi sportivi pe care ProSport i-a angrenat în campanie.

Spune şi tu, azi,“Nu rasismului”!

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.