INTERVIU | Cum a fost exclus unul dintre cei mai importanţi sportivi români de la Jocurile Olimpice: "Sunt ajutate ţările mari, noi suntem una dintre cele mai dezavantajate". Ce viitor au sporturile de iarnă în România

9 feb 2018 3210 afişări JO 2018
INTERVIU | Cum a fost exclus unul dintre cei mai importanţi sportivi români de la Jocurile Olimpice: "Sunt ajutate ţările mari, noi suntem una dintre cele mai dezavantajate". Ce viitor au sporturile de iarnă în România

Jocurile Olimpice de iarnă au debutat oficial vineri, odată cu festivitatea de deschidere, dar delegaţia României a pierdut un sportiv important chiar pe ultima sută de metri. Ionuţ Achiriloaie a fost retras de COSR din lotul olimpic, după ce Federaţia Internaţională a decis că din ţara noastră, un singur schior poate merge în Coreea de Sud, la schi alpin. Pe baza rezultatelor din calificări, Alexandru Barbu a fost înscris pe lista pentru PyeongChang.

Ionuţ Achiriloaie şi Alexandru Barbu au acordat un interviu pentru ProSport în care au vorbit despre decizia COSR de a-l lăsa acasă pe unul dintre ei. Cei doi sportivii au trecut în revistă şi alte subiecte care vizează sporturile de iarnă, printre care cazul sportivilor de la Dinamo care n-au mai participat la Turneul celor patru trambuline, pârtia de milioane de Bistriţa sau aventura lui Adrian Solano, primul sportiv din istoria Venezuelei care a participat la un Campionat Mondial.

Unul singur a plecat în Coreea de Sud

Ionuţ Achiriloaie: Nu m-am simţit minunat, vă daţi seama, mai ales pentru că am aflat din presă. N-a fost un anunţ oficial, măcar să mă pregătesc de o potenţială reacţie. După Sochi am spus că la următoarea va fi mai bine, pentru că mă voi antrena patru ani. Îmi pare rău că nu pot să arăt progresul. Cu siguranţă voi mai ajunge la Olimpiadă.

Alex Barbu: Suntem prieteni foarte buni, îmi pare rău că merg doar eu la Olimpiadă. La Sochi am fost împreună, cu antrenorul Barbu Sebastian, şi cred că ne-am făcut treaba foarte bine amândoi. Facem o echipă bună împreună. Îmi pare rău că a fost o neclaritate a textului şi nu s-a înţeles că este un singur loc de participare. Îmi pare rău că avem doar un reprezentant, şi doar la probele tehnice, pentru că eu nu particip la probele de viteză.În cele 17 luni de calificări, amândoi am obţinut baremul pentru a ne clasa în primii 500 din lume. Din păcate, nu s-a înţeles că unul singur poate să participe. Noi am mers pe ideea, cât şi federaţia, că unul va participa la probele de viteză şi celălalt la probele tehnice.

Ionuţ: Am vorbit cu dânsul (n.r. Mihai Covaliu), dar n-a fost la latitudinea lui, să spun aşa. Ei au stabilit într-o şedinţă că amândoi facem parte din lot, că amândoi vom merge şi cota de 1 va rămâne de 1 pe ţară. Pentru că nu are rost ca eu să fac probele lui sau el pe ale mele. E o decizie a Federaţiei Internaţionale de Schi, care clar nu ne avantajează. E încă o regulă care să ajute ţările mari, să mai adauge ei un sportiv. Pe ţări ca noi, de mijloc, ne dezavantajează. Ajută foarte mult ţările mici, care n-ar avea niciodată un sportiv în primii 500 ai lumii, dar oricum vor trimite un sportiv. Noi suntem una dintre cele mai dezavantaje ştiri.

Alex: Dacă la următoarea Olimpiadă unul din noi va termina în primii 30, atunci vom mai debloca un loc.

Dinamoviştii care au privit de pe margine Turneul celor patru trambuline

Doi sportivi români legitimaţi la CS Dinamo, Eduard Torok şi Iulian Pitea (ambii în vârstă de 20 de ani), nu au mai putut participa la Turneul celor patru trambuline desfăşurat în Austria şi Germania, după ce au fost retraşi de pe lista de concurs, fără să fie anunţaţi.

Ionuţ: Da, a fost interesant. Ei practic n-au mers cu gentuţa după ei şi atât. Au mers acolo cu maşina de la Federaţie, n-au furat-o şi s-au dus de capul lor. Din ce mi-au spus băieţii, am înţeles că au ajuns acolo şi au aflat că nu sunt înscrişi. Este o lipsă de comunicare. Ceva nu este în regulă. Nu ştiu exact să-mi pun degetul pe "i".

Infrastructura de care dispun sportivii în România

Alex: Am mai avea multe de lucrat la infrastructură, de la ţările mari, de la ţările mici. Avem exemplul Ungaria, Slovenia, Muntenegru, Macedonia... Ţări mici care au sportivi destul de buni. Chiar dacă nu sunt top mondial, sunt acolo în top 30, top 50 în lume. Eu zic că dacă am avea puţin mai mult sprijin din partea staţiunilor româneşti, ca să muncim şi acasă, am atrage sportivi, pentru schiul alpin. La sanie am înţeles că avem un lot bun de juniori. Ar trebui să avem mai mult sprijin din partea staţiunilor.

Celebra pârtie de la Bistriţa

Primăria Bistriţa a închis pârtia de schi în care a investit 25 de milioane de lei, după ce zăpada s-a topit din cauza temperaturilor ridicate, punând în pericol siguranţa schiorilor. Pârtia fusese inaugurată cu trei zile în urmă. Pârtia de schi din Bistriţa a fost amenjată la o altitudine de 676 de metri, are 1.300 de metri şi o diferenţă de nivel de 257 de metri, investiţia ajungând la 25 de milioane de lei. Este dotată cu telescaun cu patru locuri, cu instalaţie de nocturnă şi cu instalaţie de produs zăpada artificială, pentru amenajarea acesteia Primăria Bistriţa accesând un credit pentru o perioadă de zece ani.

Ionuţ: Din câte am înţeles a fost vorba de condiţiile meteo, nu prea ai ce să faci. Este vorba de bani foarte mulţi, am înţeles că pârtia nu e foarte lungă. Poate e o problemă cu altitudinea, dar poate nu.

Alex: Vom merge la Cupa Mondială pe Coasta de Est a SUA, unde nu sunt nişte munţi imenşi. Nu-ţi trebuie o altitudine foarte mare pentru o pârtie, trebuie doar să o faci aşa cum scrie în carte.

Sporturile de iarnă mai au succes în rândul tinerilor?

Ionuţ: Tinerii sunt din ce în ce mai atraşi de sporturile de iarnă. Suntem o naţie care schiază din ce în ce mai mult. Am discutat cu omologul meu din Chile, care mi-a spus că acolo schiază doar 1% din populaţie, pentru că este extrem de scump. Ora de schi costă 100 de dolari pe oră! Este considerat sport de elită. Şi la noi e un sport scump, dar cred că schiază mai mult de 1% din populaţie. Sunt foarte mulţi tineri care schiază. Dacă noi am avea rezultate bune, am atrage mai multă lume spre schiul de performanţă.

Cazul lui Adrian Solano

Adrian Solano este un schior din Venezuela, care a participat la Campionatul Mondial de schi fond din Finlanda. Pentru Solano a fost prima experienţă pe pârtie! Acesta s-a antrenat pe role de-a lungul timpului. Poreclit cel mai prost schior din lume, Solano a impresionat o lume întreagă cu dorinţa sa de a concura la un turneu final. A fost primul sportiv din istoria Venezuelei care a luat startul la un Campionat Mondial de schi.

Ionuţ: Este o cauză pentru care regulile sunt făcute de aşa natură. Să ajute ţările mari şi ţări ca a lui (n.r. Venezuela).

Alex: Cine ţi-a rămas în minte? El sau învingătorul? Şi noi ne luptăm cu cele mai bune ţări. Nu ne e la fel de uşor precum le este austriecilor, nemţilor, care ies din casă şi au pârtie. Noi trebuie să ne antrenăm altundeva pentru a ne bate cu ei. Tot muncim, tot muncim.

Obiectivul pentru JO 2018

Alex: Cred că mergem toţi cu aceeaşi şansă la Olimpiadă. Nu eşti învingător sau învins. Te baţi, oarecum, de la egal cu cei mai buni. Poate prinzi o zi foarte bună şi ceilalţi au greşeli. Aur e foarte greu, dar o clasare în primii zece este posibilă. Pentru mine e mai importantă o mediale olimpică decât 100 de Cupe Mondiale câştigate. Aş deveni cel mai fericit om din lume, câteva zile nu o să realizez, după care o să mă gândesc cum să câştig încă una.

Ce urmează pentru Ionuţ Achiriloaie

Ionuţ: Dacă vorbim pe termen scurt, sper să termin cu bine sezonul ăsta să termin în top 150 din lume, în clasamentul FIS, unde sunt în jur de 8000 de schiori. Momentan sunt pe 240-250. Plus, am de gând ca până pe 1 mai să am logistica, nu neapărăt pe următorii patru ani, dar şi anumite colaborări cu anumite echipe. Anul acesta am reuşit să mă dau cu Germania de Cupa Europei şi cu Slovenia de Cupa Mondială.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.