EXCLUSIV | Andone, primul nume rostit de Negoiţă la DNA! Ce rol a avut antrenorul în finala suspectă din 2011, Steaua – Dinamo 2-1. Andone: "Câţiva au jucat prost, dar nu cred că au fost blat. Dacă au făcut, sunt fără caracter"

14 mai 2015 44276 afişări Highlight

ProSport a scris în exclusivitate, marţi, 12 mai, despre vizita făcută de Ionuţ Negoiţă la sediul DNA. Finanţatorul lui Dinamo a mers împreună cu ofiţerul de Integritate al FRF, Costin Negraru, în strada Ştirbei Vodă nr.79-81 şi a discutat cu procurorii mai bine de o oră. Surse din club susţin că Negoiţă a vorbit mai mult despre finala Cupei României din 2011, Steaua – Dinamo 2-1, meci jucat la Braşov. ProSport revine astăzi cu noi informaţii în exclusivitate din discuţia Negoiţă – procurorii DNA, informaţii care duc către fostul antrenor al clubului, Ioan Andone.

În 25 mai 2011, ziua finalei, actualul finanţator de la Dinamo era doar sponsor. Acţionarii, adică oamenii cu decizie şi cu influenţă asupra jucătorilor, erau Nicolae Badea şi Cristi Borcea. Vasile Turcu se afla pe picior de plecare, certat cu cei doi pe suma de bani care i se cuvenea din transferurile clubului, iar Dragoş Săvulescu, al patrulea acţionar, părea un personaj dintr-un alt film.

Dincolo, la Steaua, finanţatorul George Becali se confrunta cu o criză majoră de rezultate. Clubul nu mai câştigase un trofeu de cinci ani, cu un an mai mult decât perioada de secetă de la rivala Dinamo, iar la finală echipa a fost antrenată de Cosmin Olăroiu, întors în ţară ca un salvator pentru ultimele meciuri din sezonul 2010-2011.

Teoretic, finala era momentul în care Steaua şi Dinamo trebuiau să sară una la beregata celeilalte pentru un trofeu. În culise însă, relaţia George Becali – Cristian Borcea se strângea din ce în ce mai tare. Cei doi se pregăteau de nunta ultimului, programată la trei luni după finală, în august 2011, nuntă la care Becali avea să fie naş de cununie.


Cristi Borcea şi George Becali, doi rivali deveniţi prieteni, apoi rude prin alianţă. Până acum o lună, amândoi erau închişi. Amândoi au fost condamnaţi şi pentru infracţiuni comise în fotbal

La scurt timp după partidă, în fotbalul românesc a apărut informaţia potrivit căreia Steaua ar fi plătit 500.000 de euro pentru a câştiga jocul cu rivala din Ştefan cel Mare. Era finala Cupei României. “Un trofeu nu are preţ, nu te poţi vinde la o finală”, spune Ioan Andone, contactat de ProSport. Cel poreclit “Fălcosul” refuză să creadă că meciul a fost blat. E acelaşi Andone căruia Cristi Borcea îi arunca în 2010, într-o tribună din Antalya, celebra frază înregistrată de camerele TV: “Controlam şi vântul în 2004 ca să iei tu eventul!”.

ECHIPELE DIN FINALA DE LA BRAŞOV
Steaua: Tătăruşanu – Emeghara, Galamaz, Gardoş, Latovlevici – Nicoliţă, Tănase (89 Iliev), Brandan, Surdu – N. Dică (62 Bicfalvi), Bilaşco (75 Szekely). Antr. Cosmin Olăroiu

Dinamo: Bălgrădean – Bărboianu, Grigore, Moţi, Bordeanu – Torje, Mărgăritescu (87 Ţucudean), Kone (72 Bakaj), C. Munteanu, Alexe – Dănciulescu (67 L. Ganea). Antr. Ioan Andone

Andone a stat pe bancă la Braşov şi, fără să o recunoască, simţea că meciul cu Steaua va fi  ultimul ca antrenor al lui Dinamo. Atmosfera la club era proastă, echipa stătea pe locul 6, iar conducerea era nemulţumită de el. În afara acţionarilor, Andone mai avea un inamic puternic în umbră: impresarul Ioan Becali, cel care avea sub contract aproape tot lotul lui Dinamo. Cu câteva zile înainte de meci, Becali a fost vizitat la sediul firmei sale de Cosmin Olăroiu. Martorii spun că, înainte de a intra în biroul impresarului, antrenorul Stelei a fost auzit spunând: “Hai, bă, Giovani, să vedem ce facem cu meciul ăsta”.  


George Becali şi Cosmin Olăroiu privesc finala. Lângă ei se află Teia Sponte, în timp ce Mihai Stoica era pe bancă, alături de Caramarin

A doua zi după finala pierdută, Andone a fost criticat dur de Ioan Becali: “Dinamo nu are nici antrenor, nici jucători în afară de Torje şi de Alexe. Dinamo a jucat şi o tactică de neînţeles... Cu Cătălin Munteanu vârf... Eu nu l-am înţeles pe antrenorul echipei Dinamo, care a arătat ca o echipă care nu merită nici locul 6”.

Singurul aliat al lui Andone în acea perioadă era sponsorul Ionuţ Negoiţă, un om fără putere de decizie în club. “Am avut o relaţie bună cu el. Şi acum suntem într-o relaţie super ok”, recunoaşte antrenorul la 4 ani după acel moment. Luni, 11 mai 2015, Negoiţă le-a explicat procurorilor DNA că această “relaţie super ok” l-a determinat pe Ioan Andone să-i mărturisească înaintea meciului cu Steaua că partida va fi trucată. Discuţiile dintre cei doi au avut loc în mai multe rânduri, în zilele premergătoare partidei. Ştiu cine, ştiu locul, ştiu despre cât e vorba”, a declarat Negoiţă acum 8 zile, în conferinţa de presă furtunoasă de la Săftica. Finanţatorul le-a oferit procurorilor aceste date obţinute, susţine el, de la Ioan Andone, antrenorul condamnat de pe banca lui Dinamo.

Nu m-ar şoca nimic despre meciul ăsta. La câte se aud şi se întâmplă la televizor, cu atâtea cazuri care se întâmplă după atâţia ani, şi în fotbal s-au întâmplat... Dacă ar fi. Ce să mă mai surprindă? Eu am fost un fraier că am băgat bani în fotbal
Vasile Turcu, 12 mai 2015

Cine erau jucătorii lui Borcea?

Suma pronunţată este 500.000 de euro. Cine sunt însă jucătorii indicaţi că ar fi luat o parte din aceşti bani? Povesteşte un fost oficial important din club, sub protecţia anonimatului: “Borcea avea jucătorii lui favoriţi, băieţi care îl ascultau mereu. Bălgrădean, Moţi, Grigore, Cristea, Mărgăritescu, Niculescu”. La meciul din 25 mai 2011, pe teren s-au aflat Bălgrădean, Moţi, Grigore şi Mărgăritescu. Adrian Cristea şi Niculescu erau plecaţi de la Dinamo de un sezon.

Bălgrădean a fost spectator la lovitura liberă din minutul 23, bătută de Nicolae Dică pe colţul portarului. Faultul la marginea careului fusese făcut de Mărgăritescu asupra lui Tănase. La faza autogolului lui Bărboianu, Moţi greşeşte inexplicabil şi iese 4 metri în faţă pentru a-l ataca pe Bănel Nicoliţă, lăsându-l însă singur în spatele său pe Surdu.

Contactat de ProSport, Andone spune că nu îl bănuieşte pe niciunul dintre jucătorii care au greşit în finală. Antrenorul, pentru care acel meci a fost ultimul pe banca lui Dinamo, admite însă că au fost greşeli multe şi că finala a fost pierdută de “jocul slab al unora”. Ce spune despre discuţia dintre Negoiţă şi procurorii DNA şi despre apariţia numelui său în dosar? Citiţi interviul de mai jos:


Domnule Andone, v-am sunat să vă întreb despre un meci mai vechi.
(Râde) Sper să-mi amintesc. Dacă a fost frumos şi bun.

Nu a fost frumos. Citeam interviurile pe care le-aţi dat înainte...
(Jovial) Aoleu. Ia spune!

Era o finală de Cupă importantă.
Care? În 1988?

Nu, în 2011.
A, în 2011. Dinamo – Steaua la Braşov? Greu de comentat.  (râde) Acum după ce au trecut anii e şi mai greu de comentat.

Ce mai ţineţi minte de la meciul respectiv?
E, cum!? Ştiu golul lui Torje...Am făcut un meci bun, noi, Dinamo. Era a doua mea experienţă la Dinamo şi era important să câştig un trofeu pentru că sezonul de campionat a fost groaznic. O experienţă pe care n-aş vrea să o mai trăiesc. Cu evoluţii oscilante, cu meciuri bune, cu meciuri foarte proaste. Foarte greu a fost. Era ultimul meci al sezonului, ne-am dorit foarte mult cupa. Ştii cum e. Nici n-am avut noroc, s-au întâmplat foarte multe lucruri care nu mi-au plăcut.

Ce anume?
Evoluţii dezamăgitoare la mai mulţi jucători. Nu autogolul lui Bărboianu, în niciun caz ăla.

Dar la cine? La Moţi care a greşit la golul doi?
În zonă centrală, da. A făcut nişte gafe nepermise, nepermise pentru mine, dar nici n-am avut soluţii. Doar Moţi şi Grigore, pentru că în săptămâna aia, îmi aduc aminte foarte bine, s-a accidentat ăsta....Găman. Eu aveam în minte un cuplu central Găman – Grigore, cu ei voiam să joc. Cam asta voiam eu la meciul ăla, n-am putut să-l mai recuperăm însă pe Găman.

Moţi nu era în formă?
Nu era. Era sfârşit de sezon, n-a fost în formă. A făcut un meci prost, rău. Poate unul dintre cele mai proaste meciuri cât timp am fost eu la Dinamo cu el. Îl ştiam din prima perioadă când a venit cu mai mulţi jucători de la Craiova. Pe mine m-a mirat evoluţia lui. M-a mirat...a fost ultimul meci. Cred că a cedat la încărcătură. El mai făcea din astea la presiune. Dar nu numai el. Nici Grigore n-a jucat bine...

Evoluţia lui Bălgrădean v-a mulţumit atunci?
Da, da.

La gol, a rămas pe loc.
La autogol?

Nu, la lovitura liberă a lui Dică nu se mişcă de pe loc.
Da. Dar la  autogolul lui Bărboianu nu a avut ce să facă şi din nefericire...La lovitura lui Dică a stat pe loc şi n-a închis bine. Da, nici n-a reacţionat.

Nici Tătăruşanu n-a reacţionat la golul...
Lui Torje. Da, dar Bălgrădean era la prima finală. Nu era prea în regulă, venind din Ardeal, a avut competiţie dură pe post cu Naumovski. Cred că e vorba de timiditate.

Nici jucătorii cu experienţă nu v-au ajutat. Şi Mărgăritescu a făcut un fault la lovitura liberă a lui Dică.
Ştiu. Uite o vorbă pe care am auzit-o în viaţa mea şi am repetat-o şi eu jucătorilor. Dacă ajungi într-o finală, trebuie să o câştigi. Mai bine nu ajungi în finală dacă nu o câştigi. Dacă nu ai caracter... Deziluzia e atât de mare, nopţile de nesomn, regretele...

Torje plângea la final în braţele dumneavoastră. Mai ţineţi minte ce v-a spus?
Da, cum să nu! Mi-a zis că nu se poate, că trebuia să câştigăm. Era extrem de supărat. Aşa trebuie să te comporţi când pierzi o finală. El a dat totul din el. Şi el a făcut greşeli, nici el nu l-a ajutat pe Bărboianu, dar a dat tot în teren. Pentru un jucător ca ăsta ai tot respectul. M-am dus la el şi i-am zis: “Bravo, mă, tu ai jucat bine. Vezi-ţi de treaba ta!”. Era terminat. “Nu se poate, trebuia să câştigăm finala, nea Ando!”. I-am zis că şi eu mi-am dorit la fel de mult ca el. Din păcate, a fost o zi mai proastă pentru unii jucători.


Andone spune că şi-ar fi dorit ca mai mulţi jucători să aibă atitudinea lui Torje de la finalul meciului de la Braşov

Ar fi pată neagră dacă s-ar dovedi că e adevărat. Să plătească vinovaţii dacă sunt dovezi clare. Cred că domnul Negoiţă nu e un copil, să se joace cu vorbele. Dacă are probe, nu am nimic împotrivă să se afle. Nu cred însă că lucrurile au stat aşa
Vasile Turcu, 12 mai 2015

Prima care i s-a părut "curioasă" lui Andone

Ionuţ Negoiţă a fost la DNA ieri...
Da!? Nu ştiu, nu ştiu. Nu sunt în România.

Despre Bărboianu aţi auzit ce a declarat?
Da, am auzit.

La DNA, Negoiţă a vorbit foarte mult despre finala Cupei din 2011.
(Devine mult mai rezervat) Aaaa, nu ştiu. Eu eram antrenor. Da...Nu ştiu.

Vi s-a părut ceva ciudat la meciul respectiv?
Poţi să zici că un jucător sau altul a evoluat mai slab. Dar până la a declara că am ştiut, că am aflat după că ar fi trântit cineva meciul... Nu! N-am auzit după meciul ăla, nu ştiu nimic. Niciodată nu i-aş putea bănui pe Moţi, pe Bărboianu, pe Bălgrădean, pe Mărgăritescu. Niciodată nu mi-ar trece prin cap că vreunul ar putea vinde o finală de Cupă. Asta nu se măsoară în bani. Nu are valoare în bani.

Vorbeaţi înainte de meci despre o primă.
A fost, a fost o primă specială. Era o primă specială şi noi eram neplătiţi de trei luni. Ăsta e iarăşi un lucru...aşa. Nu vi se pare curios?

Cum e posibil?
Da, da, salariile nu erau plătite de trei luni, dar la meciul ăsta am avut o primă mare, îmi amintesc. Nu mai ştiu suma exactă. Mie, ca antrenor, nu mi-a convenit nici asta. Mai bine îmi plăteşti jucătorii la timp şi lasă-l, domnule. “Îţi dau 10.000 de euro pentru meciul ăsta!”. Iarăşi o strategie proastă. Eu am căutat să o schimb.

Nu m-am simţit păcălit la Dinamo, dar niciodată nu m-am simţit ca într-o echipă adevărată. De aia am şi plecat. Ori suntem toţi, ori niciunul. Nu pot să spun că m-am simţit ca într-o familie, să plecăm toţi la luptă, să punem toţi banii. Unul discuta cu un antrenor, altul discuta cu alt antrenor
Vasile Turcu, 12 mai 2015

10.000 de euro au fost?
Cred, cred. În jur de 10.000. Nu au fost o mie, două. A fost o sumă mare, dar nu e corect. Tu nu dai salariile trei luni de zile şi dai o primă mare la un meci... (se întrerupe şi discută cu cineva câteva secunde)

Vă las să discutaţi, vă sun mai târziu.
Nu, nu, nu. Sunt în Spania. Spuneţi.

V-ar şoca dacă aţi afla că DNA face rost de probe conform cărora Dinamo a primit o geantă cu 500.000 de euro?
M-ar şoca, da! N-aş crede. Pe cuvânt. Multe se întâmplă în fotbal, la Cluj geanta a fost de 1,7 milioane, nu? Şi atunci m-a surprins nebunia asta. Eu am trăit din fotbal. M-ar surprinde tare de tot, nu cred aşa ceva. Nu există bani să-ţi plătească un trofeu. Nu există. Dacă vreunul a făcut-o înseamnă că a fost un inconştient. Fără caracter. Pe mine m-ar surprinde tare, sincer. Dacă s-a ajuns la aşa ceva, la o finală Steaua – Dinamo, vreunul dintre ei să se vândă înseamnă că e păcat că s-a apucat de fotbal.

Mai ţineţi minte rolul domnului Negoiţă în club la momentul respectiv?
Nu, nu... Era sponsor, da, Ionuţ. Era perioada când domnul Badea şi Borcea conduceau.

Aveaţi o relaţie în regulă cu el?
Da, da, da. Şi acum sunt într-o relaţie super ok cu el. Mă miră multe lucruri. Nu sunt în România şi acum chiar am treabă.

O ultimă întrebare.
Spune.

V-ar şoca dacă aflaţi că domnul Negoiţă a vorbit despre dumneavoastră la DNA?
(Ezită). Da, bineînţeles că m-ar şoca.

Informaţiile sunt că a spus că aţi cunoaşte lucruri, nu că aţi fi făcut blat…
Da, da, da.

V-ar şoca?
Da. (Foarte grăbit) Bine, la revedere.

Ioan Andone trece pe lângă trofeu, cu medalia de învins în mână. E ultima poză cu el în postura de antrenor la Dinamo. După meci, a plecat

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.