VIDEO | Destăinuirile lui Pantilimon: "Fotbalul s-a schimbat, Irlanda de Nord nu mai e echipă mică. Am învăţat multe la City, dar trebuia să plec". Ce crede despre Aguero şi Toure şi de ce l-a impresionat Ronaldo

11 nov 2014 5116 afişări Nationala

Costel Pantilimon (27 de ani) este unul dintre cei mai discreţi fotbalişti care au trecut în ultimii ani pe la echipa naţională. După trei ani petrecuţi în vestiarul lui Manchester City, fotbalistul originar din Bacău a schimbat echipa în speranţa să joace mai mult decât a făcut-o la campioana în exerciţiu a Angliei. A rămas în Premier League, însă a trecut la Sunderland, club pentru care a devenit titular abia în ultimele partide, după ce titularul Vito Mannone a reuşit contraperformanţa de a încasa zece goluri în două meciuri. Titularizarea lui Pantilimon la "the Black Cats" aduce un nou semn de întrebare pentru Anghel Iordănescu, cel care are de ales acum între a continua tradiţia lui Piţurcă: titularizarea lui Ciprian Tătăruşanu chiar dacă acesta joacă la Fiorentina doar Europa sau apelarea la un Pantilimon care pare într-o formă sportivă superioară.

Fotbalistul lui Sunderland a acordat un interviu în exclusivitate pentru ProSport, discuţie în care a atins atât subiecte care ţin de echipa naţională a României, cât şi cele legate de fotbalul din Premier League, interacţiunea cu vedetele lui City şi alegerea surprinzătoare de a pleca de la Manchester la Sunderland.

Costel, jucăm împotriva unei ţări al cărei stil de fotbal tu îl cunoşti. Care sunt particularităţile fotbalului britanic la care noi trebuie să avem grijă vineri?
Din punct de vedere fizic, ştim toţi că stau foarte bine, au jucători care pot face diferenţa. Majoritatea joacă în Championship, acolo unde e un fotbal de luptă, un fotbal agresiv. Cred că din acest punct de vedere, fizic, stau mult mai bine decât noi.

Britanicii obişnuiesc să inunde careul cu centrări, unele venite în mod evident de pe benzi. Putem avea o problemă în contextul în care încă e în dubiu prezenţa lui Răzvan Raţ?
Nu ştiu ce să zic, într-adevăr, poată vor abuza de aceste centrări. Dar noi trebuie să stăm la fel ca până acum, să ne apărăm foarte bine şi să reuşim un joc de o bună calitate. Jucăm un meci pentru primul loc şi sper să facem faţă cu brio.

Tu cum vezi evoluţia României de până acum? Şapte puncte în trei meciuri sunt peste sau sub aşteptări?
Aş putea spune că am avut puţin ghinion cu Ungaria, ei au avut foarte puţine şanse de a marca. A fost o lovitură liberă foarte bine executată de Dzsudzsak şi atâta tot. Însă am câştigat nişte puncte foarte importante în Grecia, un meci foarte greu din punctul tututor de vedere, eu zic că e bine. Important e să continuăm aşa.

Ce se întâmplă cu fotbalul? Până acum câţiva ani orice naţiune fotbalistică serioasă nu şi-ar fi făcut probleme cu Irlanda de Nord. Ei bine, acum mulţi dintre cei mari au probleme cu echipele considerate a fi mici.
S-a egalizat nivelul fotbalului. Şi Feroe a început să obţină rezultate, şi fel de fel de echipe cu care acum câţiva ani îţi făceai doar probleme de golaveraj. Fotbalul a devenit un sport foarte bine jucat din punct de vedere fizic, echipele mai slab cotate au început să înveţe foarte mult din partea tactică a jocului şi automat nivelul a început să se egalizeze.


Costel Pantilimon a jucat, începând cu 2008, în 18 meciuri pentru naţionala de seniori a Româiei. Foto: Mediafax


Chiar şi în contextul ăsta, avem vreo scuză dacă ratăm calificarea la Euro?
Nu, n-aş vrea să mă gândesc la acest lucru. În momentul de faţă suntem bine în clasament, ne dorim foarte mult să continuăm pe această linie. E un punct de vârf al generaţiei noastre, fiecare jucător care face parte din acest lot a ajuns la un nivel de experienţă, un nivel de maturitate ridicate, sper să se completeze şi cu o calificare.

La nivel de percepţie publică, Anghel Iordănescu pare un antrenor care comunică mai mult decât o făcea Victor Piţurcă. Cum e din punctul de vedere al fotbalistului, atât cât aţi interacţionat?
Mi se pare o persoană foarte profesionistă, chiar ne spunea o chestie destul de logică şi destul de importantă pentru noi. În afara terenului putem fi mai apropiaţi, putem fi şi prieteni, dar pe teren totul se şterge cu buretele şi ne gândim doar la ce avem de făcut acolo. Cred că e o chestie foarte importantă, trebuie să înţelegem exact ceea ce o să ne ceară. E un om cu care mie îmi face plăcere să lucrez, mai ales că a adus şi în staff-ul dânsului oameni de reală calitate, oameni cu o vastă experienţă în domeniu.

Ţie cum îţi merge acum la Sunderland? Ai obţinut postul de titular în ultimele meciuri şi mai mult decât atât în presa engleză au existat voci care spuneau că este mai mult decât necesară folosirea ta. Mai ales în contextul în care veneaţi după o perioadă în care aţi încasat multe goluri.
E un motiv de bucurie, e bine că am început să joc, pentru asta am şi ajuns la Sunderland. A fost o perioadă mai grea pentru mine, nu am început ca titular, cred că face parte din povestea oricărui jucător: sunt momente grele şi momente bune, important este să ştii cum să le gestionezi pe cele bune şi să treci peste cele rele. Sunt bucuros că am ajuns să fiu apreciat, e un campionat frumos, unul în care orice jucător şi-ar dori să evolueze. Din punctul meu de vedere, am spus, îmi doresc să avem continuitate. E necesar pentru acest club şi pentru fiecare jucător de acolo.


2 milioane de euro este valoarea estimată a lui Costel Pantilimon pe site-ul transfermarkt.com. Vârful din acest punct de vedere a fost atins în februarie 2012, atunci când Pantilimon era apreciat la o valoare de 4,5 milioane de euro


Pentru iubitorul de fotbal surprinde alegerea de a renunţa la Manchester City, unul dintre cele mai puternice şi mai bogate cluburi din lume, pentru a merge la Sunderland. Ok, un club bun, de Premier League, dar nu e City.
Exact, dar ştii cum e. City e un club foarte mare, foarte iubit, unul la care am avut performanţe. A fost o experienţă foarte bună, una din care am învăţat enorm, dar aveam nevoie de altceva în momentul ăla. Trebuia să joc, aveam nevoie de plăcerea de a evolua weekend de weekend. Pentru un jucător ca mine e foarte important.


La Manchester City, Costel Pantilimon a jucat doar 29 de meciuri în cei trei ani de contract. Contracandidatul acestuia la titularizare, Joe Hart, era şi portarul titular al naţionalei Angliei. Foto: AFP/Mediafax


Ai întâlnit până acum un jucător cu o detentă mai mare decât poţi tu sări?
(râde) L-am văzut pe Cristiano Ronaldo atunci când am jucat contra lor. Într-adevăr, sunt mulţi care au o detentă foarte bună. Dar Cristiano Ronaldo rămâne cel cu detenta impresionantă.

Demontăm mitul marilor vedete? Pentru că tu ai stat în vestiar cu ele: Kun Aguero, David Silva, Yaya Toure sunt personaje speciale, de care nu te poţi atinge?
Nu, nu. Orice fotbalist, fie el şi de mare valoare, este până la urma urmei un om. Atâta timp cât eşti om în vestiar, poţi fi respectat de ceilalţi colegi. Eu nu am avut această problemă, ne-am simţit foarte bine în acel vestiar, nu se făcea diferenţa între noi.

Ai trăit mulţi ani în Anglia şi nu pot să nu te întreb. Ai simţit vreo prejudecată a celor de acolo faţă de români? Şi nu mă refer la fotbalişti neapărat.
(preferă să rămână în zona fotbalului) Nu neapărat o judecată, aş putea spune că din punct de vedere al stranierului o să îţi fie întotdeauna mai greu, e normal. Ai venit într-o ţară străină şi trebuie să aduci un plus pentru că aşa e normal, altfel ar putea să joace un fotbalist din acea ţară. Mereu e o luptă, trebuie să munceşti de două ori mai mult decât unul de acolo, e o continuă competiţie.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.