INTERVIU | Cosmin Contra s-a deschis pentru ProSport. Ce surprize pregăteşte pentru campania de calificare, cum a trăit Tătăruşanu dispariţia lui Sala, de ce plânge des şi cei doi idoli în antrenorat: "Sunt revoluţionari"

6 feb 2019 4404 afişări Nationala
INTERVIU | Cosmin Contra s-a deschis pentru ProSport. Ce surprize pregăteşte pentru campania de calificare, cum a trăit Tătăruşanu dispariţia lui Sala, de ce plânge des şi cei doi idoli în antrenorat: "Sunt revoluţionari"

Cel mai mare vis? Să fie pe banca tricolorilor la Campionatul European. Selecţionerul României, Cosmin Contra, a acceptat invitaţia ProSport şi a răspuns la câteva întrebări. De la naţionala mare la cea mică, de la fosta sa echipă, Dinamo, la cele mai mari forţe din Europa, de la "mai vine Mitriţă din America la naţională?", am ajuns şi la omul Contra, care a dezvăluit că "plâng cam des" şi că este pierzător: "n-am câştigat, am pierdut pariuri".

În septembrie 2017, atunci când aţi devenit selecţionerul României aţi spus: "Pentru mine, să ajungi selecţioner, este ca şi cum ai antrena o echipă de top din lume. Nu cred că există ceva mai mare decât să antrenezi echipa ta naţională". După un an şi 4 luni, care este părerea dvs despre ce înseamnă să fii selecţionerul ţării tale?
Sentimentul este acelaşi, nu s-a schimbat. E clar că atunci când te apuci de fotbal îţi doreşti să joci în echipa naţională, iar atunci când te laşi şi începi o carieră de antrenor îţi doreşti să antrenezi echipa ta naţională. Mai ales că ai atâtea bucurii şi deziluzii din viaţa de sportiv şi, atunci când ajungi antrenor, încerci să compensezi.

Cum a fost trecerea de la antrenor de club la selecţioner ?
A fost o trecere destul de grea pentru că este o muncă diferită. Nu este o muncă de zi cu zi, munca de antrenor se rezumă la 10 zile o dată la 3-4 luni de zile, în rest este o muncă de a observa jucătorii care pot veni la echipa naţională, cei care dau randament la echipele lor de club, e total diferit. Adevărul este că la început nu mi-a fost uşor, mai ales că am fost obişnuit întotdeauna să antrenez zi de zi, dar încet, încet m-am obişnuit. Acum încerc să fac această treabă cât mai bine posibil.

Credeţi că aţi putea fi selecţionerul altei echipe naţionale?
Poate să-mi fie mai uşor la o eventuală ofertă de la o naţională diferită. Experienţa cumulată aici e clar că mă va ajuta pe viitor dacă cumva va trebui să accept o ofertă de la o altă echipă naţională. Deocamdată nu mă gândesc la lucrul acesta. Mă gândesc să îmi fac treaba cât mai bine aici şi apoi vom vedea ce se va întâmpla. 

Urmează meciurile cu Suedia şi Insulele Feroe, v-aţi făcut o listă cu juniorii de la Under21 pe care să-i convocaţi sau cum faceţi, vorbiţi cu Mirel Rădoi înainte? 
Ne consultăm, avem o colaborare destul de bună cu Mirel şi în momentul de faţă prioritatea o are naţionala de seniori, mai ales că el, până în vară, nu are nicio acţiune oficială şi în funcţie de randamentul pe care îl vor da anumiţi jucători, care au făcut deja pasul spre echipa mare, se vor afla în lotul echipei pentru meciurile cu Suedia şi Insulele Feroe. 

Dacă ar fi să alegeţi între calificarea naţionalei mari sau calificarea în finală a României U21, care ar fi răspunsul dvs? 
Păi mă pui să aleg între ce este bine pentru mine şi ce este bine pentru jucătorii de la Under 21. Îmi doresc clar pentru mine să mă calific la Campionatul European, ar fi un vis împlinit să mă aşez pe banca echipei naţionale la EURO, dar în acelaşi timp nu-mi pot dori acest lucru mai mult decât o calificare în finala Under 21. Îmi doresc amândouă lucrurile. 

V-aţi gândit care o să fie discursul dvs când o să vă reîntâlniţi cu băieţii?
Improvizez, depinde cum îi simt pe băieţi în acel moment, însă discursul este acelaşi de când am ajuns la echipa naţională, băieţii ştiu acest discurs, primul lucru pe care îl spun este că au o responsabilitate foarte mare atunci când îmbracă tricoul echipei naţionale. Acesta este primul lucru pe care trebuie să îl simtă când îmbracă acest tricou, când se schimbă de haine când ajung la echipa naţională şi îmbracă acel tricou în cantonament trebuie să simtă o responsabilitate foarte mare faţă de tot ce înseamnă România.

Vă amintiţi de vreun jucător care a avut nevoie de un sfat special din partea dvs?
Am avut jucători care nu mă întrebau cum eram eu ca jucător pentru că eu cred că mă cunoaşte toată lumea, dar au venit foarte mulţi jucători care mi-au cerut sfaturi în anumite momente. Şi chiar dacă au fost sfaturi tehnice sau sfaturi personale despre anumite decizii pe care trebuie să le ia în viaţă şi mă bucur că pot să mă dau şi eu cu părerea în anumite momente în viaţa lor şi poate părerea mea să conteze puţin în luarea deciziilor. 

"Spania nu are niciun secret faţă de mine"

Cel mai tare meci din grupă este cel cu Spania. Dvs aţi jucat acolo, aţi antrenat acolo şi locuiţi acolo, vă puteţi lua informaţii mai în detaliu? 
Nu trebuie să iau niciun detaliu pentru că îi cunosc foarte bine. Cunosc foarte amănunţit fiecare jucător din naţionala Spaniei, ştiu stilul, trăind atâţia ani printre ei le cunosc filosofia, cunosc gândirea lor despre fotbal, metodologia pe care o au în felul în care pregătesc meciurile. Din punctul ăsta de vedere pot să spun că Spania nu are niciun secret faţă de mine. 

Credeţi că putem să-i batem?
Totdeauna cred că putem să-i batem.

Şi dacă îi batem, faceţi vreo nebunie?
Nu, nu fac nebunii. În general nu am făcut nebunii nici când am avut performanţe foarte mari. Nu sunt genul.

Mulţi dintre jucătorii români pe care dvs i-aţi convocat la echipa naţională s-au transferat în această perioadă de iarnă, încep cu Adrian Stoian, care a venit de la Crotone la FCSB, aţi discutat cu el înainte de acest pas?
Deocamdată nu am apucat să vorbesc cu el, e clar că urmează o perioadă de adaptare a lui la campionatul României, nu îi va fi uşor şi sperăm că va fi foarte bine. 

Am înţeles că aţi vorbit puţin cu Stanciu până să ajungă la Al Ahli…
Puţin, am vorbit despre această posibilitate, dar după nu am mai vorbit cu el. Se pare că transferul s-a realizat şi nu pot să îi urez decât multă baftă şi să joace cât mai bine. 

Despre Mitriţă în MLS, credeţi că se va putea acomoda, îl mai chemaţi la naţională din America?
Orice jucător, indiferent de campionatul în care joacă, dacă evoluează foarte bine, poate să vină să joace la echipa naţională. Aici, la echipa naţională, primează jucătorii care sunt în formă, care evoluează meci de meci la echipele lor de club şi în cazul în care Mitriţă se va transfera acolo şi va juca bine, de ce să nu vină la echipa naţională. Sunt diferite campionatele, este o diferenţă şi de fus orar, zborurile sunt foarte lungi, dar sunt şi alţi jucători la alte naţionale care joacă în MLS sau în alte campionate îndepărtate şi merg la echipa naţională. 

Tudor Băluţă în Premier League, se va acomoda?
Nu îi va fi uşor, am fost şi eu acolo ca jucător şi nu e uşor să te adaptezi acolo, dar este un jucător de mare perspectivă, cu nişte calităţi care pot fi îmbunătăţite şi e clar că poate să facă faţă în viitor în Premier League fără probleme. 

"Dinamo trebuie să se gândească şi la posibilitatea retrogradării"

Aţi lăsat banca tehnică din Ştefan cel Mare, pe cea de selecţioner. Iar la Dinamo situaţia este una destul de tragică. Ce credeţi ar trebui să le fie frică de retrogradare sau poate Mircea Rednic să salveze echipa?
Fiind în poziţia în care este e clar că Dinamo trebuie să se gândească şi la posibilitatea retrogradării, dar sunt sigur că la experienţa pe care o are Mircea Rednic nu îi trece prin cap asemenea lucru şi se gândeşte aşa cum facem noi, toţi antrenorii, gândim pozitiv, întotdeauna la lucruri măreţe. Sigur el crede că încă mai are şanse să prindă playoff-ul şi va face tot ce depinde de el, împreună cu băieţii, să prindă acest playoff. Nu se va gândi niciodată la retrogradare, dar dacă nu va prinde playoff-ul, e clar că următorul pas este salvarea de la retrogradare. 

În această iarnă au fost aduşi 13 jucători la Dinamo şi aici vorbim numai de străini, practic este o problemă şi pentru echipa naţională, de acolo nu mai aveţi pe cine să luaţi, poate doar pe Dan Nistor?
E o situaţie destul de complicată, ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp la Dinamo, dar până la urmă este filosofia antrenorului, sunt alegerile pe care el le ia în aceste momente şi vom vedea dacă rezultatele îi dau dreptate să facă aceste lucruri sau nu. Până la urmă jucătorii tineri care erau în lotul lui Dinamo au plecat la echipe din Liga a doua, cu posibilitatea să joace şi să crească şi până la urmă şi acesta este un pas bun în cariera lor pentru că au posibilitatea să joace meci de meci.  

Dacă tot vorbim de Dinamo, vorbim şi de un fost dinamovist, Tamaş mai are loc la naţională?
A venit la echipa naţională jucând foarte bine la echipa sa din Israel, acum are o suspendare de trei etape în urma roşului primit în meciul cu Serbia şi deocamdată este suspendat. Pe viitor vom vedea ce se întâmplă. 

Care este situaţia actuală a lui Chiricheş? 
Revine încet, încet după accidentare şi toată lumea are speranţe că la începutul lui martie este disponibil să joace.

Cosmin Contra: "Plâng cam des"

Aţi rămas fără Bogdan Lobonţ, ce vă faceţi fără el în vestiar?
Ce să fac, nimic :-) mă adaptez la situaţie, dar m-am bucurat enorm când Bogdan a acceptat să fie antrenorul lui U Cluj şi lucrând cu el, câteva luni de zile, mi-am dat seama că va depune foarte multă pasiune şi dacă are şi puţin noroc în această carieră va ajunge un antrenor foarte mare. 

Aveţi vreo superstiţie?
N-am avut niciodată superstiţii. 

Când aţi plans ultima dată?
Plâng cam des, sunt emotiv eu aşa. Spre exemplu dacă văd un reportaj care te atinge la inimă plâng, nu mi-e frică să spun lucrul acesta, plâng de tristeţe, de fericire, depinde.

Care este ultimul pariu pe care l-aţi câştigat?
N-am câştigat pariuri, am pierdut pariuri. Cu fiul meu am pierdut pariuri, nu mai ştiu pe ce am pus, pe ceva de fotbal şi el l-a câştigat. 

Tragedia prin care a trecut fostul jucător al lui Nantes, Emiliano Sala, a înconjurat întreaga lume. Dvs aţi avut episoade tensionate cu avionul ?
Am avut turbulenţe, dar nu într-atât încât să îmi fie frică.

Cu Ciprian Tătăruşanu aţi vorbit despre situaţia aceasta?
Este o situaţie destul de grea pentru toţi jucătorii de la Nantes, inclusiv pentru Ciprian. Nu este o situaţie uşor de gestionat, dar până la urmă, indiferent ce se întâmplă într-o anume zi, în următoarea zi trebuie să te trezeşti şi să îţi continui viaţa. Chiar dacă eşti un pic mai trist trebuie să îţi continui viaţa şi să încerci să faci lucrurile cât mai bine. E păcat ce s-a întâmplat cu Sala, dar până la urmă destinul a făcut ca el să ia acel avion şi să dispară şi să nu îl mai găsim până în ziua de azi. 

"Guardiola este un revoluţionar în fotbal, iar Mourinho e un revoluţionar … pe partea lui de fotbal :-)"

Cu ce antrenor din lume aţi vrea să luaţi masa, să vă răspundă la câteva curiozităţi şi care ar fi acelea?
Am luat masa cu antrenorii cu care aş fi vrut să vorbesc. Am luat masa cu Simeone, cu Ancelotti. Dacă stau să mă gândesc la un antrenor cu care nu am luat masa şi aş vrea aş spune Pep Guardiola şi bineînţeles, când luăm masa, antrenorii între noi, vorbim numai de fotbal. Sau poate un Mourinho. Sunt doi antrenori diferiţi şi poate luând masa cu ei aş vrea să îmi povestească din experienţele lor, cum au ei viziunea asta diferită faţă de fotbal pentru că Guardiola este un revoluţionar în fotbal, iar Mourinho e un revoluţionar … pe partea lui de fotbal.

Sir Alex Ferguson a spus că Messi este mai bun decât Maradona, dvs ce părere aveţi?
Eu cred că noi comparăm epoci diferite. Fotbalul se juca într-un fel în timpul lui Maradona şi se joacă altfel acum, pe timpul lui Messi. Sunt jucători total diferiţi. Maradona a fost un jucător total, cel mai bun jucător în epoca lui, iar Messi este, în momentul de faţă, cel mai bun jucător în epoca lui. Bineînţeles că Maradona l-a avut pe Pele ca adversar, iar Messi pe Cristiano Ronaldo. Fotbalul de atunci se juca la o viteză mai mica decât se joacă fotbalul în ziua de azi, comparând, poate, Messi este un jucător mai complet pentru că joacă la altă intensitate, la altă viteză de joc, la alt nivel. 

Cine câştigă Liga Campionilor?
Mi-aş dori Atletico Madrid.

Şi obiectiv? Are putere Juventus?
Are putere Juventus, dar nu o văd câştigătoare. Eu mă gândesc la Barcelona sau Liverpool. 

Dar Liga I Betano cine o câştigă?
Cred că sunt trei sau patru echipe care se vor bate pentru a câştiga campionatul, CFR Cluj, FCSB, Universitatea Craiova şi Viitorul, dacă se califică în playoff, poate să fie surpriza plăcută în lupta pentru titlu. 

Şi o ultimă curiozitate pe finală l-aţi vizitat pe Vasile Mogoş, cine este?
Un jucător român, plecat de foarte mult timp din România, din Vaslui, familia lui plecând în urmă cu 21 de ani din ţară, mi-a spus tatăl lui, când m-am întâlnit la meci cu el. O familie săracă, muncitoare, s-a deplasat aproape toată familia la muncă în Italia. Mogoş a reuşit în fotbal, e un jucător interesant, mai ales dacă va continua în viitor la fel. Joacă meci de meci la Cremonese, a dat şi două, trei goluri, e un jucător care poate să vină la echipa naţională şi ne poate ajuta în anumite momente. 

Vă mulţumesc pentru răspunsuri.
Mulţumesc şi eu.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.