Directorul FederBet: "Înainte de meciuri, le-am spus unor jurnalişti italieni rezultatele la Viitorul şi FC Braşov". Avertisment şocant: peste 50% din meciurile de play-off şi play-out au avut mişcări suspecte de cote

5 iul 2016 17482 afişări Mafia umbrelor

În mai puţin de 24 de ore, Viitorul a dat publicităţii două comunicate pe aceeaşi temă delicată: raportul agenţiei belgiene de monitorizare FederBet, prezentat în Parlamentul European, în data de 14 iunie. Conform datelor sintetizate de FederBet din mişcările bruşte ale cotelor, partida Viitorul – ASA Târgu Mureş 6-1, jucată pe 2 mai 2016, este suspectă de „trucare pentru pariuri”.

În comparaţie, mediatizatele transferuri ale lui Cristian Manea şi Ianis Hagi la Chelsea şi, respectiv, Fiorentina nu au beneficiat de niciun rând din partea departamentului de comunicare al clubului. Nici nu avea cum. ProSport a demonstrat în februarie că Manea s-a transferat, de fapt, la Apollon Limassol, în Cipru, iar Hagi junior nu era transferat în Seria A, în ciuda declaraţiilor clare ale tatălui său.

Practic, în cele două comunicate emise luni şi marţi, oficialii clubului patronat de Gheorghe Hagi au acelaşi mesaj: „Clubul nostru nu are nicio preocupare pentru pariuri şi meciuri trucate”. Spre deosebire de luni, al doilea comunicat conţine, însă, şi un atac la adresa ProSport, publicaţia care a descoperit şi a mediatizat explozivul raport anual al FederBet:

„Observăm că există o tendinţă din partea unui cotidian să speculeze şi să regizeze implicarea clubului nostru în pariuri pe baza unei sesizări din partea FederBet (fluctuaţie de cotă la meciul FC Viitorul - ASA Tg. Mureş şi doar atât). Constatăm cu părere de rău că toate aceste aberaţii au tenta de a strica şi denigra imaginea clubului nostru, insinuând anumite practici necurate, şi vin înaintea startului unui nou sezon competiţional şi înaintea debutului clubului nostru în cupele europene”

Comunicatul integral se află mai jos. ProSport asigură clubul Viitorul, dar şi pe cititorii săi, că urmăreşte obiectiv cazul FederBet, la fel ca şi celelalte subiecte pe care le abordează.

Fără să fiu maliţios, dar într-o situaţie din asta degetul se îndreaptă mai mult spre ăla care a pierdut la un scor de genul acesta
Cristian Bivolaru, director general la Viitorul, club care, în ultimul an, a pierdut cu 6-1 şi a câştigat cu 6-1 un meci cu ASA Târgu Mureş

Acum, o observaţie, după ce agenţia cu acţionariat italian a introdus partida Viitorul – ASA Târgu Mureş 6-1 în capul listei cu meciuri suspecte din primele două ligi din România. Viitorul vorbeşte despre o „fluctuaţie de cotă şi doar atât”. ProSport a verificat cotele acordate la acest joc şi a identificat modificările violente despre care au vorbit oficialii FederBet.

Cum a decolat cota ASA şi s-a prăbuşit cea a Viitorului

Datele sunt luate din arhiva casei de pariuri Pinnacle, una dintre cele mai mari din lume.

Pe 28 aprilie, cu 4 zile înainte de disputarea meciului, s-au afişat primele cote, aşa zisele cote de deschidere. Viitorul avea cota 2.12, Târgu Mureş cota 3.76.

La sfârşitul următoarei zi, vineri 29 aprilie, cota Viitorului scăzuse până la 1.75, în timp ce Târgu Mureş avea cota 4.97.

În dimineaţa sâmbetei de 30 aprilie, cota Viitorului scade brusc până la 1.40, în timp ce Târgu Mureş a avut o schimbare violentă de cotă de la 4.97 la 9.91. Restul zilei şi a duminicii, cotele au rămas relativ stabile. Singura diferenţă notabilă este cota ASA, care scăzuse în cursul serii de Paşte, de la 9.91 a coborât la 6.45, încheind ziua cu un plus de un punct şi jumătate faţă de dimineaţă.

În dimineaţa zilei meciului, 2 mai, cota Viitorului era 1.565, egalul avea cota 4.18, iar cota Târgu Mureşului era 6.62. Într-o fereastră de 4 ore s-au petrecut cele mai mari mişcări de cote: Viitorul a ajuns la 1.38, Târgu Mureş la 10.73. Cotele au continuat să se mişte conform trendului până la ora de disputare a meciului, iar vârfurile cotelor au fost atinse cu 10 minute înainte de lovitura de start.

În acel moment, Viitorul avea cota 1.295, Târgu Mureş cota 10.91.

Reminder: cotele porniseră de la 2,12 pentru Viitorul şi 3,75 pentru ASA.


Sus, cota la deschiderea pieţei. Jos, cota pentru victoria ASA chiar înainte de meci. Sursa: Oddsarchive.com

Handicapul asiatic oferit de Pinnacle era -0.25 atunci când s-au afişat primele cote pentru meci. Acest lucru însemna că o victorie a Viitorului era de ajuns pentru a câştiga un eventual pariu pe handicap, iar în cazul unei remize, jumătate din suma mizată ar fi fost returnată. Până la începerea meciului, linia de handicap a ajuns la -1.5 pentru Viitorul, ceea ce presupunea ca Viitorul să câştige la o diferenţă de 2 goluri sau mai mult pentru a avea un pariu câştigător

Mişcările spectaculoase ale cotelor de dinainte de meci l-au făcut pe directorul general FederBet, Francesco Baranca, să intre într-un joc - „în glumă”, spune el – cu doi jurnalişti italieni de la cotidianul La Stampa, Alberto Aburra şi Gabriele Martini. Încălcând regulile confidenţialităţii, le-a transmis acestora o predicţie despre deznodământul meciului Viitorul – ASA. Condiţia a fost să nu publice nimic până la finalul jocului.

Urmarea o puteţi citi în interviul de mai jos, acordat în exclusivitate pentru ProSport de Francesco Baranca.

Domnule Baranca, ce valoare are raportul pe care agenţia dumneavoastră îl prezintă anual în faţa Parlamentului European?
Când meciurile sunt în acest raport, există o foarte mare posibilitate de a fi fost trucate. Sunt două metode diferite pe care le folosim. Una e să observăm piaţa generală, să observăm mişcările cotelor, cum e cazul meciurilor de fotbal. Am observat nişte mişcări care ieşeau cam de 2.000 de ori din marjă, în special în cazul meciurilor din România. Nu vorbim despre mişcări mici, ci despre ceva cu adevărat (n.r. – pronunţă cuvântul „really” de 8 opt) mare. A doua metodă este să luăm rapoartele de la organizaţiile afiliate nouă, în special la tenis. Când un bookmaker atrage atenţia asupra unui pariu anume, a unui meci anume, luăm raportul şi-l putem folosi. Conform raportului, în România, în special în perioada play-off – play-out au fost o mulţime de mişcări ciudate, dar le-am trecut doar pe cele mai semnificative. În liga a doua, în special meciul lui FC Braşov, pot să spun că am avut mişcări şocante!

Care dintre ele?
Amândouă. Amândouă. Meciul din prima ligă a fost deja menţionat pentru că am făcut ca o glumă cu un jurnalist italian şi i-am dat acestui jurnalist rezultatul partidei înainte de a se disputa. I-am dat rezultatul acestui meci şi pe cel al partidei Braşovului (n.r. – Mioveni – Braşov 4-2). A publicat această discuţie imediat după meci.

LISTA EVENIMENTELOR CU ROMÂNI DIN RAPORTUL FEDERBET

  • Viitorul – ASA Târgu Mureş 6-1 (play-off Liga 1)

  • Mioveni – FC Braşov 4-2 (play-off Liga 2)

  • Dacia Unirea Brăila – Academica Clinceni 2-1 (play-off Liga 2)

  • FC Braşov – UTA 2-3 (play-off Liga 2)

  • Debrecen – FC Baia Mare 3-1 (amical)

  • CFR Cluj – UFA 0-2, suspendat (amical)

  • Monica Niculescu/Anna-Lena Friedsam – Anna Morgina/Ling Zhang 6-0,6-3 (turneu la Guangzhou)

  • Daiana Negreanu – Tadeja Majeric 6-4, 6-3 (turneu la Gyor)

  • Petru Alexandru Luncanu – Iliya Marchenko 3-6, 1-6 (Andria Challenger)

  • Bonus: Olimpik Doneţk – Şahtior Doneţk 2-3 (Ucraina)

Despre ce jurnalist e vorba?
Am vorbit cu un jurnalist italian de la La Stampa. Dacă daţi pe Google „La Stampa Federbet”, o să găsiţi articolul.

Cum de aţi fost atât de sigur?
În ce priveşte meciul Braşovului, au fost nişte numbere şocante. A fost o nebunie. Ca să fiu sincer, e unul dintre puţinele meciuri la care m-am uitat la rezumat. Dacă puteţi să o faceţi şi dumneavoastră, vă rog să vă uitaţi (n.r. - rezumatul meciului poate fi văzut mai sus, în playerul video). Veţi putea vedea că purtarea jucătorilor nu a fost tocmai în regulă. Vreau să precizez din start că nu acuzăm pe nimeni niciodată, doar studiem cifrele. Am mai spus-o, echipele sunt victimele comportamentului fotbaliştilor care truchează meciuri. Nu spunem că Braşov e vinovată, că Viitorul e vinovată, spunem doar că cifrele sunt ciudate. Raportăm asta după ce avem confirmarea că totul se petrece conform previziunii. Dacă veţi verifica fotbalul din Italia, veţi vedea că am raportat poliţiei şi după câteva luni autorităţile au făcut anchete. Pot să spun că atunci când cifrele o iau razna, se întâmplă ceva.

La meciul Viitorul – ASA,  vă mai aduceţi aminte ce cifre v-au atras atenţia?
Nu-mi aduc aminte cu exactitate, dar ţin minte că se prăbuşeau cotele pentru victoria gazdelor şi pentru over (n.r. – peste un anumit număr de goluri). Apropo de numere, cota a ajuns la 1.20, cam aşa, o modificare uriaşă. La Braşov, ţin minte că era 0-0 după 30 de minute şi cotele continuau să scadă. Matematic, nu avea sens.

În timpul meciului...
Da. Înainte şi în timpul meciului.

La fel s-a întâmplat şi în timpul meciului din prima ligă?
Înainte şi în timpul meciului, da.

“6-1? Adică invers… 6-1 a fost? Nu, ăla a fost la Târgu Mureş, sezonul trecut! Atâta i-am bătut noi? 6-1? Ce e de comentat? Habar n-am. Nici nu-mi amintesc meciul efectiv. Ştiu doar că s-au prezentat execrabil (n.r. – ASA). Erau în degringolada în care erau. O echipă care n-a câştigat niciun meci în tot play-offul. Nici noi nu câştigasem. Eu credeam că vă referiţi la meciul de anul trecut"
Cristian Bivolaru, director general Viitorul

Pe victoria Viitorului...
Trebuie să verific. Cred că handicap -1.000 şi handicap -1.500

Aţi prezentat raportul în Parlamentul European. Care a fost reacţia acolo?
Anul trecut, acum doi ani, am avut nişte reacţii nebuneşti. Dacă un meci era suspect, federaţia din ţara respectivă spunea că e o prostie, că nu înţelegem nimic. Anul trecut, am avut reacţia din Portugalia, că îi şantajăm, că mişcăm cotele ca să obţinem bani. Apoi, au arestat jucători în Portugalia, aşa că anul acesta reacţia va fi: „Ok, nu am văzut nimic, nu ştim nimic. Nu vrem să vorbim”. Nu am avut anul acesta nicio reacţie negativă.


Ianis Hagi, în faţa porţii. Fază din Viitorul - ASA 6-1

Aţi fost ameninţaţi de multe cluburi. A fost FederBet dată în judecată de cineva?
Nimeni. Avem mai multe cazuri în care noi am raportat lucruri, iar investigaţia ulterioară a adus anumiţi oameni în tribunal. Puteţi să verificaţi cazul Catania, cazul Cremona, în care am cooperat cu poliţia italiană.

Anul trecut aţi introdus două meciuri din România. Meciurile au făcut parte apoi din investigaţia federaţiei care a dus la suspendări în cuantum de peste 14 ani...
Dacă ne uităm la cifre, România are acum probleme mari de tot.

Simţiţi asta?
Da. În play-off au fost cifre ciudate, în prima şi în a doua liga.

Ne puteţi da o cifră? Câte meciuri din România au avut mişcări ciudate?
În play-off? Peste 50 la sută dintre meciuri!

Mai mult de jumătate?
Da. Dacă citiţi şi forumurile internaţionale o să vedeţi că pariorii vorbesc asta despre România.

Ce părere aveţi despre reacţia autorităţilor în cazul meciurilor trucate?
Sincer, dacă nu împingeam UEFA de la spate în cazul echipei albaneze Skenderbeu, această echipă juca şi acum în cupele europene. În fiecare săptămână, UEFA vrea să ne închidă.

Cum?
Încearcă să inducă ideea că nu avem credibilitate, că nu ne pricepem.

În piaţă, circulă informaţia că FederBet este un paravan pentru un operator ilegal de pariuri din Italia şi că unul dintre directori...
(Răspunde peste întrebare)...este în Mafia!

Că este anchetat pentru pariuri ilegale...
Da, şi mai spun ceva. Că eu sunt implicat în Mafia şi că am fost şeful unei companii care era controlată de Mafia.

Sunteţi mafiot?
(Ironic) Da, evident. Şi raportez meciurile trucate din cauza asta. Nu, acum serios, primim o mulţime de mailuri anonime prin care se încearcă şantajarea noastră. Nu ştim dacă în spate e UEFA sau altă companie. Suntem o organizaţie atât de dubioasă încât lucrăm cu Liga spaniolă de fotbal.

"Uitaţi-vă cu o etapă înainte la câte galbene şi roşii am luat. De aia am făcut atunci urât şi am zis că nu-i mai primesc pe unii. Şi mie mi s-a părut ciudat, dar am pus-o pe seama Paştelui, urma să jucăm în a doua zi de Paşte. Am fost obligat să legitimez copii, să-i duc la meciul cu Viitorul. De aia spun eu că pe Gorobsov, Brandan şi Stăncioiu, orice s-ar întâmpla, nu pot să mă supăr. Au acceptat să vină să joace”
Daniel Stanciu, director sportiv ASA

 

Ce alte contracte aveţi?
Cu liga a doua din Italia, Lega Serie B. Avem contract cu un bookmaker faimos din Rusia, Fonbet, avem contract un bookmaker ucrainean, Pari Match. Chiar acum sunt în Ucraina unde avem o colaborare cu liga şi federaţia. Lucrăm cu o comisie european pe tema trucării de meciuri în baschet, pe zona baltică şi în nord. Acum doi ani eram contestaţi, acum suntem trataţi ca şi cum nu existăm.

Am văzut că în 2015 aţi prezentat sumele care se pariază în primele două ligi din Portugalia...
Cifrele în România sunt cu aproximaţie la fel.

30 de milioane de euro pariaţi pe fiecare etapă în Liga 1 şi 10 milioane pe Liga 2?
Da. Trebuie să luaţi în considerare faptul că în România se joacă şi lunea, şi marţea, zile în care nu sunt multe meciuri pe care poţi paria. Oamenii pariază mai mult.  

Spuneaţi că cele mai multe din pariurile pe ligile portugheze sunt plasate în Napoli şi Reggio Calabria, zone în care activează organizaţiile mafiote Camorra şi Ndragheta. Aţi sesizat aceeaşi tendinţă şi în cazul României?
Într-adevăr, există o conexiune specială între Italia şi meciurile din Portugalia. În principiu, oamenii care aranjează meciuri sunt aceiaşi. Acţionează peste tot în acelaşi fel. Nu ştiu exact care e situaţia în România. În Portugalia, există şi un grup asiatic care controlează un club şi care e inclus în raport.


Francesco Baranca, în timpul unei acţiuni organizate de agenţia Pari Match

Simţiţi vreo legătură între România şi zona fostei Iugoslavii?
Din experienţă, acţionează împreună. Dar verificaţi amicalul Debrecen – Baia Mare. Ştiţi cine locuieşte în Debrecen?

Nu.
Domnul Perumal. (n.r. – Wilson Raj Perumal este un singaporez condamnat pentru trucare de meciuri. După eliberare a scris cartea „Kelong Kings”, în care descrie procesul prin care mafia asiatică aranjează partide)

E liber.
Da, e liber.

A scris o carte.
M-am întâlnit cu el. A aplicat pentru un job la FederBet.

Serios?
Da. Acum un an. Am discutat şi i-am spus: „Hei, nu se poate! Poate peste câţiva ani, când îţi vei termina problemele mai discutăm...”.

A doua observaţie.

ProSport a verificat ziarul La Stampa şi a descoperit articolul indicat de Francesco Baranca. Pe 4 mai 2016, la două zile după partida Viitorul – ASA 6-1, jurnaliştii Alberto Aburra şi Gabriele Martini au scris că, în ultimele săptămâni, au primit pe WhatsApp de la directorul FederBet indicii despre modul în care se vor desfăşura mai multe partide din Malta, Portugalia, România şi Rusia.


Gică Hagi strigă la jucătorii săi în timpul meciului câştigat cu 6-1

 

Printre meciuri, se numără Mioveni – FC Braşov 4-2 şi Viitorul – ASA 6-1.

Iată doar un pasaj din articol (foto sus):

„Aşa se face că oracolul mingii revine sâmbătă la ora 11: ”Play-offul din seria B în România. Mioveni va bate Braşov înscriind cel puţin 3 goluri.” Şi totuşi, prima repriză trece fără ocazii importante, iar cu puţin timp rămas până la pauză, scorul încă este 0-0. Între timp, cota de over (minim 3 goluri în meci) urcă. În acel moment, ceva straniu se întâmplă: atacantul gazdelor intră în careu, încearcă să dribleze, dar îşi face mingea prea lungă; faza pare terminată, când un fundaş intervine prin alunecare şi îl doboară pe atacant. Arbitrul fluieră: este penalti. Mioveniul se dezlănţuie şi marchează trei goluri în 6 minute. Printr-o respingere eşuată de portar vine şi primul gol al oaspeţilor. Meciul se termină 4-2”

În final, comunicatul celor de Viitorul şi mesajul primit de ProSport de la o sursă din zona UEFA: „FederBet este în principiu un paravan pentruun operator nelicenţiat îndoielnic din Italia. Şantajează entităţile din sport pentru a semna înţelegeri cu ei. Unul dintre directorii lor este anchetat pentru pariuri ilegale”.

Fără alte comentarii, meciurile indicate de FederBet în raportul din 2015, Dacia Brăila – Gloria Buzău 3-2 şi Gloria Buzău – Rapid Suceava 3-1, au făcut parte din rechizitoriul pe baza căruia Comisia de Disciplină FRF a decis suspendarea mai multor oficiali şi jucători de la Gloria Buzău.

Articol realizat de Răzvan Goldstein şi Costin Ştucan

 

Comunicat de presă FC Viitorul

 

Completare la comunicatul de presă pe care FC Viitorul l-a dat luni (4 iulie 2016) cu privire la regăsirea meciului FC Viitorul - ASA Tg. Mureş pe lista agenţiei de monitorizare a pariurilor FederBet.

Observăm că există o tendinţă din partea unui cotidian să speculeze şi să regizeze implicarea clubului nostru în pariuri pe baza unei sesizări din partea FederBet (fluctuaţie de cotă la meciul FC Viitorul - ASA Tg. Mureş şi doar atât). Constatăm cu părere de rău că toate aceste aberaţii au tenta de a strica şi denigra imaginea clubului nostru, insinuând anumite practici necurate, şi vin înaintea startului unui nou sezon competiţional şi înaintea debutului clubului nostru în cupele europene. Tocmai din aceste motive dorim să aducem la cunoştinţa OPINIEI PUBLICE câteva lucruri suplimentare:

- În luna martie, Federaţia Română de Fotbal prin Departamentul de Integritate a trimis cluburilor un proces verbal referitor la programul de instruire cu privire la depistarea, prevenirea şi combaterea încălcării integrităţii în competiţii. ÎN URMA ACESTUI DOCUMENT PRIMIT, CONDUCEREA CLUBULUI ŞI MANAGERUL TEHNIC, GHEORGHE HAGI, AU AVUT INIŢIATIVA CA FIECARE ANGAJAT AL CLUBULUI FC VIITORUL (CONDUCĂTORI, STAFF TEHNIC, JUCĂTORI, JUNIORI, PERSONAL AUXILIAR ETC.) SĂ SEMNEZE DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE CĂ ÎNŢELEGE SĂ RESPECTE REGULAMENTUL DISCIPLINAR AL F.R.F., CARE REGLEMENTEAZĂ ŞI SANCŢIONEAZĂ CORUPŢIA / PARIURILE SPORTIVE / INTEGRITATEA COMPETIŢIILOR (ART.60), INTEGRITATEA MECIURILOR (ART.60 BIS) ŞI MANIPULAREA REZULTATULUI UNUI JOC (ART.61). ACEST DEMERS AL CLUBULUI NOSTRU ÎL PUTEM PUNE LA DISPOZIŢIA ORICUI ESTE INTERESAT. PRIN ACEST DOCUMENT AM DORIT CA FIECARE ANGAJAT AL CLUBULUI NOSTRU SĂ CUNOASCĂ FAPTUL CĂ NU ARE VOIE SĂ FIE IMPLICAT ÎN PRACTICA PARIURILOR. CONSIDERĂM CĂ ACEASTA ESTE O DOVADĂ CONCLUDENTĂ CA CLUBUL NOSTRU SĂ NU FIE ASOCIAT CU PRACTICILE NECURATE.

- Din PRINCIPIU clubul nostru nu a avut, nu are şi nu va avea nicio colaborare sau parteneriat cu casele de pariuri. FC Viitorul este un club tânăr, care îşi formează şi educă jucătorii să joace pe teren toate meciurile, mai ales că FILOSOFIA sa este ca cel mai bun să câştige şi competiţia să se joace doar pe teren.

- Având în vedere cele menţionate mai sus, şi aşa cum am anunţat şi în comunicatul remis luni, EXCLUDEŢI clubul FC Viitorul de orice preocupare şi asociere cu pariurile şi jocurile trucate (vorbim doar în nume propriu).

Sperăm că am fost destuli de clari şi expliciţi asupra modului nostru de gândire în această problemă mondială delicată (în care există multe interese) pentru a nu mai specula asocierea noastră cu practici necurate pentru că în joc este imaginea clubului nostru.

Cu respect, FC Viitorul

CITEŞTE MAI JOS ARTICOLELE PUBLICATE DE PROSPORT DUPĂ APARIŢIA RAPORTULUI FEDERBET

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.