INTERVIU VIDEO | "La el am văzut ce înseamnă să fii profesionist cu adevărat!". Deac, despre experienţa în Germania, fotbalistul care i-a schimbat mentalitatea, insolvenţă şi victoria de pe Olimpico: "Nu a fost întâmplătoare"

31 mar 2017 8088 afişări Liga 1
INTERVIU VIDEO | "La el am văzut ce înseamnă să fii profesionist cu adevărat!". Deac, despre experienţa în Germania, fotbalistul care i-a schimbat mentalitatea, insolvenţă şi victoria de pe Olimpico: "Nu a fost întâmplătoare"

Neuer, Howedes, Rakitic, Draxler, Raul sau Huntelaar. La o simplă căutare în arhivele fotbalului, observăm că puţini fotbalişti români se pot lăuda că au avut coechipieri, în carieră, jucători atât de importanţi. Numele unuia dintre ei vine rapid în mintea suporterilor atunci când vorbeşti despre CFR Cluj: Ciprian Deac. Într-o zi răcoroasă de martie, când vremea se schimbă de la o oră la alta, imediat după antrenamentul de dimineaţă, fotbalistul de 31 de ani a acceptat dialogul cu ProSport şi a discutat pe diverse teme. De la victoria de pe Olimpico la şansele "feroviarilor" la titlu, insolvenţă, fotbalistul care i-a schimbat mentalitatea şi experienţele din Kazahstan. Toate se află pe lista subiectelor abordate. Începem interviul.

Ciprian, mare parte din cariera ai petrecut-o aici, cât de mult înseamna CFR Cluj pentru tine?
Am jucat aproape 10 ani, CFR-ul este casa mea, locuiesc în Cluj. CFR e un club care m-a învăţat să câştig trofee, să joc fotbal la cel mai înalt nivel. Acest club mi-a intrat la suflet.

Asta voiam să spun. Bănuiesc că Clujul este mai mult decât oraşul în care locuieşti, iar CFR este mai mult decât locul de muncă să spunem aşa…
Da. De la 19 ani sunt aici, am câştigat atâtea trofee cu CFR, am jucat în Champions League, în cupele europene. Mă simt foarte bine. E un club care înseamnă mult pentru mine.

  • "În Germania am jucat cu fotbalişti de cel mai înalt nivel. M-am schimbat foarte mult de atunci, văzând ce înseamnă fotbalul adevărat şi să fii cu adevărat profesionist"

Ai jucat alaturi de fotbalişti importanţi aproape toată cariera. Şi la CFR, şi la Schalke. Care-i cel mai important sfat pe care l-ai primit şi cine ţi l-a dat?
În Germania am jucat cu fotbalişti de cel mai înalt nivel. Nu neapărat că mi-au nişte sfaturi, dar am văzut metodele de antrenament şi seriozitatea. Pentru mine a fost un lucru minunat să pot lucra cu asemenea jucători.

Ai jucat la Schalke alături de Raul, cum era el la antrenamente?
Un tip foarte serios, venea primul, pleca ultimul. Un caracter frumos. Eu cred că marii fotbalişti ajung să joace la asemenea nivel şi la 36-37 de ani ducând o viaţă sportivă şi cu foarte multă seriozitate.

Putem spune că ai "furat" meserie de la el?
Nu neapărat că am furat meserie. Am văzut ce înseamnă să fii profesionist cu adevărat. Acest lucru a contat foarte mult pentru mine, m-am schimbat foarte mult de atunci, văzând ce înseamnă fotbalul adevărat şi să fii cu adevărat profesionist.

Odată cu înaintarea în vârstă, unii fotbalişti aleg destinaţii unde câştigă mulţi bani, tu ai ales calea inversă. Care este motivul?
Nu chiar. Am jucat şi în Kazahstan, unde… Nu sună aşa bine cum sună Italia, Spania sau Germania, dar a fost o experienţă bună. Într-adevăr, financiar cluburile de acolo stau foarte bine. În momentul de faţă m-am întors la CFR şi vom vedea din vară ce va fi. E clar că nu mai sunt tânăr şi trebuie să mă gândesc la viaţa de după fotbal.


În perioada petrecută în afara ţării ai încercat să convingi vreun fotbalist să semneze cu o echipă din Liga 1?
Nu neapărat. E clar că cei din Germania sunt foarte greu de convins să vină în România, dar încă nu m-a sunat niciun jucător. M-au întrebat, într-adevăr, despre România, despre fotbal, dar să pun o vorbă bună să ajungă în România nu.  

Înainte de a alege să te întorci la CFR, te-a căutat vreo echipă din străinătate? Te-a căutat cineva din afară?
Da, puteam să plec afară. Am avut două-trei opţiuni, dar am ales să mă întorc acasă. Am fost plecat un an jumătate, aşa am simţit, că e mai bine să mă întorc acasă.

  • "Îmi amintesc că toată Europa vorbea despre victoria noastră cu AS Roma. A fost o experienţă unică"

Aş vrea să ne întoarcem puţin în trecut. Ai trăit de pe margine victoria cu AS Roma, de pe Olimpico, cum era atmosfera în sânul echipei atunci?
Fiind primul meci din acea grupă… A fost o experienţă unică, până în acel moment nu mai jucasem în Champions League. O victorie mare la care nimeni nu se aştepta. Îmi amintesc că toată Europa vorbea despre victoria noastră. Ce poate fi mai frumos decât să joci la asemenea nivel şi să câştigi contra Romei… E ceva frumos!

Aţi fost conduşi de Roma atunci, a deschis scorul. Care a fost momentul în care s-a produs declicul şi aţi simţit că puteţi întoarce rezultatul?
În 2008, CFR-ul avea o echipă foarte puternică, cu jucători foarte buni. Îmi amintesc că în acea perioadă cumpăra jucători cu două milioane de euro. Asta spune multe. Aveam forţă financiară, un lot foarte bun şi cred că victoria de pe Olimpico nu a fost întâmplătoare.

A fost un anumit jucător care să dea semnalul revenirii? Să trezească echipa?
Da. Atunci, în perioada aceea, era Eugen Trică. Era un lider în vestiar şi îmi amintesc că tot timpul era “cu gura” pe jucători, îi motiva. Pot să spun că el, în acea perioadă, el era liderul acelei generaţii.


Să revenim în prezent. Sperai ca următorul meci în cupele europene al CFR-ului să fie în sezonul următor?
Da. Acum nu ştiu exact care este situaţia. Din câte ştiu eu, ar trebui să ieşim luna viitoare din insolvenţă ca să putem juca. Nu ştiu, nu prea cunosc aceste detalii, dar este important să terminăm noi cât mai sus şi să ne facem treaba. Nu mai depinde de noi, jucătorii, dacă vom juca în cupele europene sau nu.

Dar nu e frustrant să termini pe un loc de Europa şi să nu poţi juca?
Da, dar nu avem ce face. Ce putem face? Nu e vina noastră, a jucătorilor, cred că cei de acum şi cei care au jucat anul trecut şi-au făcut treaba foarte bine. Am plecat un handicap de 6 puncte şi am ajuns în play-off. Eu spun că e o performanţă destul de bună.

Te va mai prinde următorul meci al CFR-ului în cupele europene la Cluj? Steaua şi-a manifestat interesul pentru tine.
Nu ştiu, vom vedea de la vară ce se va întâmpla. Îmi doresc să rămân, să vedem care va fi şi planul clubului. Mi-aş dori ca de la anul să avem obiectiv câştigarea campionatului şi să o ţinem pe această linie pentru că în momentul de faţă CFR-ul e o echipă bună,  care joacă fotbal, suntem acolo sus.


Foto: MEDIAFAX/Dragoş Savu


După preluarea clubului, noul patron a venit până acum în vestiar să ţină vreun discurs echipei? Să vorbească despre planurile de viitor?
Nu, cu noi, jucătorii, încă nu, nu s-a vorbit. Vom vedea de la vară, important e că am ajuns în play-off, suntem pe locul 3, vom vedea. Cel mai important e să luăm fiecare meci în parte şi vom vedea la sfârşit, când se va trage linie. Acum toată lumea vorbeşte de campionat, de… Dar nimeni din vestiar nu se gândeşte la campionat. Trebuie să rămânem la fel de concentraţi ca şi până acum şi vom vedea ce se va întâmpla.

  • "Dacă vom avea şansa să ne batem la campionat, ne vom bate, dar nu avem fixat acest obiectiv"

Voi, jucătorii, aţi vorbit între voi şi aţi trasat un obiectiv al vestiarului, să spunem aşa?
Nu, pentru că nu ar fi drept. Plecând cu -6 puncte, obiectul nostru a fost să intrăm în primele 6 ehipe. E clar că dacă vom avea şansa să ne batem la campionat, ne vom bate, dar nu avem fixat acest obiectiv.


Să vorbim un pic despre antrenor, despre domnul Vasile Miriuţă. L-am văzut pe bancă, la meciuri, e un tip care se agită destul de mult, dar la interviurile de după meci e mai mereu cu zâmbetul pe buze. Are mereu câte o glumă pregătită. Cum este el la antrenament?
Domnul Miriuţă este, în primul rând, un om deosebit, un antrenor foarte bun. La antrenament e... Am spus mereu, e stilul nemţesc, e un tip foarte serios, când am intrat pe teren nu face glume. Îi place seriozitatea şi acest lucru se vede pentru că a jucat în Germania, a antrenat în Germania, şi a implementat acest stil nemţesc.

Pe care dintre colegii tăi stă cel mai mult mult “cu gura” în timpul şedinţelor de pregătire?
Eu cred că, în momentul de faţă, CFR-ul are 3-4 jucători cu experienţă care putem fi lideri în teren. Unul dintre ei este şi Camora, căpitanul echipei. E un tip care ştie să motiveze foarte bine jucătorii.

Cum destinde atmosfera în momentele mai tensionate, când ceva nu merge bine? Momente mai tensionate...
Pai... Doar prin vorbă, dar... De când am venit eu, nu ştiu, am găsit un colectiv foate bun, suntem prieteni, iar acest lucru se vede şi pe teren. Eu cred că CFR-ul, în momentul de faţă, a ajuns unde e doar prin puterea grupului. Chiar suntem prieteni între noi.


Pentru final te-aş ruga, am vorbit şi la începutul interviului despre faptul că ai jucat alături de fotbalişti importanţi şi la Schalke, dar şi aici , la CFR, dacă poţi face un prim 11 al celor mai buni. Numele cele mai importante.
Jucători foarte mari. E clar că... Nu ştiu, cred că ar fi mai uşor să punem echipa de atunci şi 2-3 jucători de la CFR care ar fi putut juca în acea echipă. Un Eugen Trică, un Cadu, Yssouf Kone. Şi la CFR au fost jucători foarte buni, e clar că nu s-au ridicat la nivelul jucătorilor de Schalke, dar cred că anii trecuţi am format o echipă foarte bună. Nu doar pentru România, ci şi în Europa am făcut o treabă bună.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.