FOTO & VIDEO ProSport Jucătorii Oţelului au fost salvaţi din infernul alb de la Făurei! "Ne bucurăm că am scăpat! Am avut mare noroc" Imagini din "trenul groazei"

8 feb 2012 25371 afişări Liga 1

UPDATE Elicopterul a revenit pe aeroportul din Băneasă cu a doua tranşă de jucători şi maseuri ai Oţelului. Viglianti, Sergiu Costin şi Neagu au scăpat din infernul alb.

"Toţi am stat în tren şi nu ştiam ce se întâmplă. Ne-au tot amânat cu câte o oră, două ore, trei ore, până s-au făcut 30 de ore. Am avut sandwichuri după noi şi autorităţile din Făurei ne-au adus apă şi nişte cornuri." a spus Sergiu Costin la sosire.

VEZI IMAGINI ÎN GALERIA FOTO


UPDATE13:45 Trenul a pornit spre Galaţi după mai bine de 50 de ore.

FOTO Vezi în galeria foto imagini din "trenul groazei"

Sursa: Marius Martin, pasager în tren via adevărul.ro

11:55 - O parte din jucătorii Galaţiului au fost salvaţi din infernul alb de la Făurei. Aceştia au fost transportaţi cu elicopeterul până la Bucureşti, iar aparatul de zbor a plecat din nou spre Făurei pentru a prelua şi al doilea grup de fotbalişti ai Oţelului.

Primii jucători salvaţi de elicopterul trimis de Ioan Niculae sunt: Vali Munteanu, Cojoc, Silviu Ilie, Râpă, Sârghi şi Brăneţ.

"Suntem bucurosi ca am scapat, am avut mare noroc că a venit cineva să ne ia", a spus Sârghi după ce a coborât din elicopter.


UPDATE 11:39 O parte din jucătorii Oţelului au fost preluaţi de elicopterul trimis de Ioan Niculae, patronul Astrei. Elicopterul nu i-a putut prelua pe toţi cei nouă fotbalişti, plus membrii staff-ului, aşa că aparatul de zbor va face efectua două zboruri pentru a-i salva pe elevii lui Dorinel Munteanu.


UPDATE 10:50 - Preşedintele Oţelului Galaţi, Marius Stan, s-a implicat serios pentru salvarea jucătorilor gălăţeni blocaţi la Făurei. Acesta a primit un ajutor din partea patronului Astrei, Ioan Niculae, care i-a pus la dispoziţie un elicopter pentru salvarea jucătorilor.

"Ne ajută domnul Ioan Niculae cu un elicopter. A fost foarte amabil, iar pilotul temerar. În jumătate de oră va ajunge să facă prima extragere, prima jumătate de jucători, iar apoi va mai face un drum. Jucătorii vor pleca spre Spania la ora 22:00", a spus Marius Stan pentru ProSport.


UPDATE 10:49 Antrenorul Oţelului, Dorinel Munteanu, este disperat după ce nouă jucători ai săi sunt încă blocaţi la Făurei. "Să aşteptăm să se topească zăpada, altfel nu ştiu ce dracu' să facem" este declaraţia plină de nervi a lui Munteanu.


UPDATE 10:30 - Cei nouă jucători ai Oţelului au ajuns la limita răbdării. Aceştia au fost cazaţi într-un spital din Făurei şi au fost anunţaţi că singura lor salvare este venirea unui elicopter, însă totul depinde de starea vremii care în continuare este foarte rea.

Jucătorii au rămas şi fără semnal la mobile, iar situaţia pare să nu se remedieze prea curând, viscolul împiedicând deocamdată aterizarea elicopterului care i-ar putea salva.


UPDATE 09:00 - Trenul blocat de zăpadă în care se află peste 400 de persoane, dintre care şi nouă componenţi ai echipei Oţelul Galaţi are peste 50 de ore de întârziere. După tentativa nereuşită de a pleca spre Galaţi, trenul a revenit la Făurei, unde a staţionat peste noapte.

Jucătorii lui Dorinel Munteanu au coborât din tren şi s-au cazat la un spital din Făurei, iar ceilalţi 400 de pasageri au fost cazaţi într-o şcoală.

"Sunt circa 400 de oameni, sunt blocaţi între Făurei şi Surdila Găiseanca, nu avem gravide, sunt ceva copii care stau la căldură. Dacă nu reuşim să urnim trenul din loc îi mutăm la şcoala din localitatea cea mai apropiată. Am dispus să fie încălzită, de asemenea, sala de sport. O să fie dificil, oamenii au bagaje multe, dar asta e, trebuie să rezolvăm situaţia. Zăpezile sunt foarte mari, oamenii sînt de zeci de ore pe drum, dar e bine că nu sunt urgenţe medicale", a pentru Mediafax prefectul de Brăila.


Campioana României a decolat ieri spre Oliva Nova, Spania, pentru al treilea cantonament din această iarnă. Din păcate, nouă dintre fotbaliştii Oţelului au ratat zborul după ce au rămas blocaţi într-un tren, în Bărăgan, în drumul dinspre Galaţi spre Bucureşti. Cei nouă trebuiau să ajungă după miezul nopţii acasă, la Galaţi, iar astăzi se va lua o decizie cu privire la felul în care vor ajunge şi ei în Spania. Practic ei au făcut 190 de kilometri în aproximativ 30 de ore!

Oţelul s-a întors vineri din cantonamentul din Cipru, iar antrenorul Dorinel Munteanu le-a dat elevilor săi două zile libere. Dacă o parte a ales să rămână în Bucureşti, nouă dintre fotbalişti au plecat spre casă, la Galaţi, pentru a fi alături de familii. Alejandro Viglianti, Cristian Sîrghi, Silviu Ilie, Samoel Cojoc, Valentin Munteanu, Cristian Brăneţ, Cornel Râpă, Ionuţ Neagu şi Sergiu Costin au trăit un adevărat coşmar în ultimele 30 de ore, la întoarcerea spre Capitală, şi probabil că acum regretă decizia luată sâmbătă. Cei nouă au rămas blocaţi mai bine de o zi în trenul care-i ducea de la Galaţi spre Bucureşti.

"Oamenii au început să mănânce zăpadă!"
Coşmarul a început luni seara, când la mai puţin de două ore de la plecarea de la Galaţi trenul s-a blocat în apropierea localitaţii CA Rosetti, în judeţul Buzău, după doar 95 de kilometri parcurşi. "Am adormit în picioare, suntem uitaţi de lume. Am sunat la 112 iar doamna de acolo m-a întrebat de ce sun la ei. La cine să sun? La Băsescu? Ne mişcăm 50 de metri în faţă, 50 de metri în spate ca să nu îngheţe trenul pe linie", a spus Silviu Ilie ieri la prânz.

Îngrozit de situaţia creată a fost şi Cristian Sârghi: "A cedat sistemul de încălzire de vreo jumătate de oră şi pasagerii se înghesuie în singurele vagoane care mai au căldură. Oamenii au început să iasă din tren şi să mănînce zăpadă, că nu mai au cu ce să se hidrateze! Prima localitate e la vreo 4 km. Cîţiva băieţi mai curajosi au vrut să se ducă acolo, dar au fost opriţi pentru că este un viscol cumplit afară. Au încercat să vină nişte utilaje, dar s-au stricat pe drum, că am înţeles că erau din 1960".

Stan s-a gândit să-i amendeze pe cei nouă!
Situaţia creată nu i-a picat deloc bine preşedintelui Oţelului, Marius Stan, care s-a gândit în prima fază să-i amendeze pe cei nouă jucători care au rămas prizonieri în tren. "Primul impuls al meu a fost să tai în carne vie, pentru că normal era să stea cu noi la Bucureşti. I-am anunţat că este cod galben spre portocaliu, dar ei au zis că vor să îşi vadă familiile. Pot să înţeleg şi dorinţa asta a lor, după două săptămâni de cantonament", a spus Stan.

"Suntem abandonaţi!"
Veştile bune au sosit după prânz pentru fotbaliştii campioanei. În jurul orei 15:00, trenul a fost deblocat de la CA Rosetti şi a luat-o înapoi, spre Făurei, Ianca, iar apoi spre Galaţi. În Făurei, primăria le-a oferit celor din tren cornuri şi apă plată, dar situaţia s-a schimbat din nou odată cu lăsare serii.

Trenul cu cei nouă campioni de la Oţelul s-a blocat din nou, aproape de Ianca, din cauza unui pod de gheaţă format peste şinele de cale ferată. "Suntem abandonaţi. Nimeni nu ştie când vom pleca de aici. Sper să ajungem până dimineaţă acasă, la familii. E tot de ne dorim în acest moment", ne-a declarat aseară, înainte de închiderea ediţiei, doctorul Oţelului, Mihai Troacă.Rapidiştii, şase ore în Istanbul
Din cauza zăpezii căzute în Bucureşti, rapidiştii au avut probleme la plecarea în cel de al doilea cantonament din Turcia. Pancu (foto) şi compania urmau să plece spre Istanbul cu cursă care urma să decoleze la ora 10:00, dar din cauza problemelor meteorologice din Bucureşti, avionul a plecat mai târziu şi au pierdut legătura spre Antalya. Elevii lui Răzvan Lucescu au fost nevoiţi să stea şase ore în aeroportul din Istanbul şi s-au îmbarcat spre Antalya la ora 18:00.

Ceilalţi, antrenament la 16 grade în Spania!
Puţin după ora 13:00, grosul echipei Oţelul a ajuns cu avionul la Valencia, apoi timp de o oră şi 20 de minute a călătorit cu autocarul până la destinaţia finală. La Oliva Nova, jucătorilor care în toamnă evoluau în Liga Campionilor le-au zâmbit 16 grade Celsius. Dorinel Munteanu a condus un antrenament lejer ieri după-amiază, dar întreaga delegaţie era cu gândul la cei rămaşi în ţară, în zăpadă. Azi, de la ora 15:00, campioana va susţine primul amical în Spania, cu FC Denia (liga a III-a).UPDATE 22:40 - După mai bine de trei ore de blocaj în dreptul localităţii Surdila-Greci, trenul cu sinistraţi a început să se deplaseze. În mod incredibil, acesta nu a continuat să meargă spre Galaţi, ci a fost întors în Făurei, acolo de unde plecase în jurul orelor prânzului. Adrian Vlaicu, reprezentantul CFR, susţine că a recurs la acest gest pentru a le putea oferi oamenilor provizii, însă gestul este de neînţeles în contextul în care li se putea comunica acest lucru de mai devreme, fără a fi nevoiţi să petreacă aproape 12 ore în mijlocul câmpului, în frig.

UPDATE 22:22 - Răzvan Ochiroşii a povestit pentru ProSport care este situaţia din trenul înzăpezit în dreptul localităţii Surdila-Greci: "Eu sunt plecat de la ora 6:40, luni dimineaţa, după care am stat la Brăila până la 8 seara, când m-am întâlnit cu fotbaliştii Oţelului. Am aproape 40 de ore de când sunt în tren. Au început să oprească în toate vagoanele căldura, a mai rămas unul singur încălzit. Nu mai avem apă sau mâncare, iar printre noi sunt mulţi bătrâni şi o femeie gravidă. La un moment dat, o uşă nu se mai închidea şi am luat lopeţile, eu şi câţiva colegi de la Prahova Tomşani, şi am făcut ca uşa să se închidă ca să nu mai intre frigul în vagon. Nimeni nu ne spune nimic. Am sunat la Salvare, după care am fost redirecţionaţi şi ni s-a închis telefonul în nas"

UPDATE 22:08 - Răzvan Ochiroşii este blocat şi el în tren alături de jucătorii Oţelului: "Sunt disperat, nici nu mai ştiu pe cine să sun". Trenul cu fotbaliştii Oţelului şi cu alte 700 de persoane este blocat în nămeţi de mai bine de 22 de ore

UPDATE 21:05 - Nici după 3 ore de când trenul s-a împotmolit din nou în zăpadă în localitatea Ianca, cei 9 jucători ai Oţelului şi ceilalţi 700 de călători nu au primit niciun ajutor din partea autorităţilor

UPDATE 20:06 - Jucătorii Oţelului sunt în continuare blocaţi în tren în dreptul localităţii Ianca şi de două ore nu au primit niciun fel de ajutor

UPDATE: 18:26 Trenul în care se află jucătorii campioanei s-a blocat din nou aproape de localitatea Ianca, la aproximativ 15 kilometri de Făurei, în drumul spre Galaţi. Un pod de gheaţa s-a format peste calea ferată şi, deocamdată, nu se poate face nimic

UPDATE 16:00 Trenul în care se aflau jucătorii Oţelului a ajuns în localitatea Făurei, unde Primăria le-a distribuit apă şi mâncare. Jucătorii se îndreaptă spre Galaţi

UPDATE 15:30: Gabriel Viglianti, unul dintre cei jucătorii echipei Oţelul blocaţi în apropiere de Făurei din cauza zăpezii, a declarat că trenul a pornit încet înspre Galaţi, unde speră să ajungă în cursul serii, adăugând că fotbaliştii vor încerca apoi să plece cu automobilele la Bucureşti.

"Ne-am pus în mişcare înapoi, se merge foarte încet... din câte am înţeles vom ajunge la Galaţi în cursul serii. Sperăm ca la Bucureşti să ajungem mâine cu maşinile dacă drumurile vor fi deschise", a spus fotbalistul formaţiei gălăţene.

Viglianti susţine că oamenii care au venit cu utilajele de deszăpezire nu au adus mâncare sau apă celor aproximativ 1.000 de persoane blocate în tren. De asemenea, el a adăugat că unele vagoane au rămas fără căldură. "Nu am primit nimic, nici apă şi nici mâncare. Lumea deja s-a enervat pentru că în unele vagoane nu mai este căldură. La noi încă mai este cald", a explicat Gabriel Viglianti.

Reprezentanţii CFR Galaţi afirmă că trenul blocat în judeţul Buzău, într-o zonă unde nămeţii depăşesc 3,5 metri, ar putea fi întors şi redirecţionat pe o rută ocolitoare, prin Tecuci, iar potrivit ISU Buzău în garnitură s-ar afla aproximativ 1.000 de oameni, între care nouă fotbalişti de la Oţelul.


UPDATE 15.22 Jucătorii au ajut la capătul puterilor. Trenul, ajutat de un plug să avanseze, merge cu o viteză de 4-5 km/h, iar scenariul este unul incredibil. Fotbaliştii Oţelului spun că parcă se plimbă printr-un tunel alb şi, odată ajunşi la Făurei, vor să ia drumul Galaţiului.


UPDATE 14.37 - Silviu Ilie a declarat la RTV că trenul în care se află jucătorii gălăţeni a pornit spre Făurei. Cei 9 jucători trebuiau să ajungă la Bucureşti, iar de aici în Spania, acolo unde se află deja restul lotului.

Potrivit reprezentanţilor CFR Galaţi, trenul InterRegio 1574 Galaţi - Bucureşti se află la C.A. Rosetti, în spatele unui utilaj de deszăpezire, şi că nu poate înainta din cauza zăpezii.

Directorul Centrului Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii din Galaţi al CFR SA, Ionel Filimon, a declarat că această garnitură ar putea fi întoarsă la Făurei şi redirecţionată pe rută ocolitoare, prin Tecuci.

"Există varianta să aducem acest tren înapoi, în Făurei şi îl trimitem spre Bucureşti prin Tecuci - Mărăşeşti - Buzău - Ploieşti. Porţiunea în care se află acum este complet blocată", a spus Filimon.


9 jucători de la Oţelul Galaţi sunt izolaţi în câmp în apropierea localitaţii CA Rosetti. Situaţia este dramatică, trenul este blocat, iar încercările de a-l scoate din nămeţi au eşuat. Urmează ca în scurt timp încă o locomotivă să plece înspre ei. Jucătorii nu au ce să mănânce, iar căldura în tren s-a oprit, cu excepţia vagonului în care sunt fotbaliştii.

"Am adormit în picioare, nu avem ce să bem şi ce să mâncăm, suntem uitaţi de lume. Am sunat la 112 iar doamna de acolo m-a întrebat de ce sun la ei. La cine să sun? La Băsescu? Ne mişcăm 50 de m în faţă, 50 de m în spate ca să nu îngheţe trenul pe linie. Asta facem de ieri de la ora 18.00. Nici elicopterul nu ne poate salva, vântul bate prea tare", a spus Silviu Ilie în exclusivitate pentru www.prosport.ro

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.