INTERVIU VIDEO | Chipciu, într-un moment de sinceritate: "Sunt un jucător care nu se stăpâneşte". Meciul cu Danemarca, frica de a executa penalty-uri şi Barcelona

21 mar 2017 6316 afişări Stranieri
INTERVIU VIDEO | Chipciu, într-un moment de sinceritate: "Sunt un jucător care nu se stăpâneşte". Meciul cu Danemarca, frica de a executa penalty-uri şi Barcelona MARIAN ILIE/MEDIAFAX FOTO

Aproape toţi românii care evoluează în prima ligă belgiană s-au strâns la Mogoşoaia, mai puţin Cristian Manea, tânăra speranţă, care încet, dar sigur a luat-o în jos, deşi e ajutat la echipă de Mircea Rednic. Dorin Rotariu, Răzvan Marin, Nicolae Stanciu şi Alexandru Chipciu au prins lotul pe care Christoph Daum l-a convocat pentru meciul României cu Danemarca, de duminică. 

În preajma unui meci extrem de important, dar şi cu posibilitatea ratării calificării la CM din 2018, încă de la jumătatea preliminariilor, Alexandru Chipciu a oferit un interviu pentru ProSport, în care a vorbit despre atmosfera de la naţională, despre perioada pe care o trăieşte la intensitate maximă, la Anderlecht, dar şi despre planurile sale de viitor. 

Fostul stelist a recunoscut în dese rânduri că presiunea din România i-a fost nocivă, iar odată cu transferul la Anderlecht a început şirul evoluţiilor bune, atât în campionat, cât şi în Europa League, acolo unde va întâlni în "sferturi" Manchester United. Mult mai relaxat, Chipciu a evidenţiat importanţa meciului cu Danemarca, a recunoscut că rivalitatea cu Rotariu nu mai are aceeaşi intensitate precum într-un Steaua - Dinamo şi că este un fotbalist care trăieşte momentul în fotbal, lucru de care se bucură din plin. 


"Dacă ştiu că sunt şanse mici de a înscrie, atunci mai bine bate altcineva"

Te prezinţi la naţională cu un moral excelent, după ce ai reuşit să ajungi pe primul loc în Belgia. Tricolorii anunţau la unison că ăsta e meciul cu Danemarca e decisiv. Din punctul tău de vedere, cum vezi înfruntarea?
(zâmbeşte) Clar, mă iau şi eu după lumea. N-o să spun că e un meci decisiv, dar... asta a fost o glumă. Toate meciurile sunt decisive. Acum, e decisiv cu Danemarca, pentru că dacă nu vom câştiga nu mai avem puncte să ne calificăm la CM, mai ales că jucăm şi în Polonia, după meciul cu Danemarca şi nu mai putem face puncte acasă ca să ne calificăm. Ne-am diminua total şansele la calificarea la baraj.

Cu Christoph Daum ţii legătura? Vă sunaţi?
Nu pot să zic că vorbim. Secundul nostru la naţională e belgian, de foarte multe ori a fost la meciurile noastre din Belgia. Aşa pot să zic că ţinem legătura. Vorbim la echipa naţională, când venim, ne urmăreşte la fiecare meci, sunt convins de lucrul ăsta. E normal, cu toţi antrenorii a fost la fel.

Aşa cum a arătat România în ultima perioadă, sunt şanse mari să vedem 7 jucători stelişti în primul „11”. Cum sună?
Sincer, nici nu m-am gândit la acest lucru. E normal ca jucătorii care sunt la echipa naţională să vină de la Steaua sau de la Dinamo. Mai ales de la Steaua, pentru că a fost cea mai bună rampă de lansare pentru jucătorii români, în ultimul timp şi cei mai scumpi. E normal din acest punct de vedere. Acum, nu putem spune că suntem numai stelişti, pentru că Bogdan Stancu a plecat acum 5-6 ani din România. Când eram la Steaua, şi am venit 10-11 jucători la naţională era puţin diferit, pentru că ne simţeam în teren. Eram mulţi jucători şi într-un meci cu Olanda am fost 8 jucători titulari de la Steaua, dar acum nu cred că mai are importanţă dacă am jucat la Steaua sau unde jucăm.

După accidentarea lui Stancu, sunt şanse să intre titular Claudiu Keşeru. Cum ar fi să combini din nou cu Claudiu?
Nu ştiu cum vom juca. Dacă vom juca eu sau Claudiu, vom afla acest lucru doar cu puţin timp înainte. Claudiu e un jucător care a fost la Steaua, ne ştim, îl ştiu, şi marchează foarte multe goluri.

Expertul nostru la penalty-uri nu va fi la meciul cu Danemarca. Cine bate în lipsa lui? Tu al câtelea eşti pe listă?
Sunt un jucător, care nu se stăpâneşte. Nu mi-e frică, dar nu sunt un jucător care să bată penalty. Am ratat foarte multe penalty-uri când eram la juniori. Şi la Steaua am ratat unul într-un meci de cupă şi dacă ştiu că şansele sunt mai mici ca eu să dau gol, mai bine bate altcineva. Nu ştiu cine va fi desemnat de antrenor. Nu va bate cineva de capul lui.


Stanciu, Chipciu, Răzvan Marin, Rotariu şi Manea, la masă, în oraş?

Avem în Belgia doi stelişti, un dinamovist şi doi jucători crescuţi de Hagi. În privinţa lui Rotariu, simţi că se păstrează rivalitatea frumoasă pe care o aveaţi şi în România mai ales că vă luptaţi şi la campionat?
Nu ştiu ce să spun. Nu ştiu, dacă mă voi întâlni cu Dorin Rotariu într-un meci, voi spune că voi simţi la fel ca atunci când juca la Dinamo. Nu! Ce am simţit la Steaua e total diferit. Steaua – Dinamo, când erau suporterii în tribună, era un derby foarte frumos. Şi din punct de vedere al spectacolului şi atmosfera din oraş. Şi cu Rapid era la fel. Nu cred că va mai fi o rivalitate între mine, Stanciu şi Rotariu.

Chipciu, Stanciu, Răzvan Marin, Dorin Rotariu şi Cristian Manea s-au gândit vreodată să se întâlnească în Belgia să-şi petreacă chiar şi pentru câteva ore timpul liber?
Sincer, în Belgia, am foarte puţin timp liber. Stau mai mult cu soţia şi cu fetele şi mi-ar fi foarte greu să ies la masă cu ei. Pentru că n-aş avea timp. N-aş putea să ies eu în oraş şi să las fetele singure acasă. Dar ştiu că Stanciu vorbeşte foarte mult cu Răzvan Marin şi am vorbit să ne întâlnim la o masă. Cu Manea şi cu Rotariu nu am vorbit de când sunt în Belgia. Dar sunt şi în oraşe diferite şi cred că ar fi greu să ne întâlnim toţi. Nu ar fi nicio problemă. Suntem prieteni, colegi la naţională, şi am putea să ieşim liniştiţi.


"Nu ar fi corect să spun acum, poate dacă plecam la 19 ani..."

Belgia are un campionat extrem de atractiv, în care fotbaliştii se exprimă liber şi se marchează foarte multe goluri pe meci. Făcând o paralelă cu ceea ce se întâmpla când erai la Steaua şi adversarii se puneau pe două linii, crezi că acum te poţi exprima mult mai bine pe teren?
Echipele se apară când joacă împotriva Stelei, dar ca să ai libertate de exprimare, într-un campioant cu foarte mulţi africani, care din punct de vedere fizic sunt foarte puternici, trebuie să poţi şi tu să alergi. Nu e ca şi cum acolo nu se apără echipele. Şi din alt punct de vedere, dacă ne-am gândi, acolo poate să te bată oricine, te atacă tot meciul şi au o mie de ocazii. E adevărat că echipele îşi apară altfel şansele, dar nu ştiu dacă e un minus sau un plus. Din punctul meu de vedere, fiecare echipă ar trebui să-şi propună să câştige. Când eram la Steaua, majoritatea echipelor se apărau, dar... asta înseamnă să fii echipă mare, să fii Steaua. Şi cu Barcelona se apără echipele. Dar stilul de acolo, din Belgia, e diferit. Pentru că adversarii îţi fac pressing non-stop. Vorbeam şi cu Stanciu. Meciurile din Europa League sunt aşa mai... nu uşoare, pentru că sunt fotbalişti de calitate în Europa League, dar mai lejere decât cele din campionat.

Alex, tu cum simţi această perioadă în Belgia? Consideri că e doar o etapă importantă din cariera ta în drumul spre un campionat şi mai puternic?
Sincer, acum trebuie privit din mai multe puncte de vedere. Pentru că sunt un jucător care o să facă 28 de ani. Nu ar fi corect să spun, acum, că voi ajunge la o echipă mare, pentru că şansele sunt mai mici acum. Poate dacă plecam la 19 ani, putem să mă gândesc mai sus. Asta nu înseamnă că nu-mi doresc să câştig cu Anderlecht tot şi să evolueaz în carieră. Dar Anderlecht cred că e ca o echipă foarte puternică şi am simţit asta de când am fost acolo. Şi campionatul Belgiei e un campioant la un nivel bun. Nu e Spania, Italia, dar până la urmă au demonstrat-o şi rezultatele din Europa. E în creştere campionatul, vând foarte mulţi jucători pe sume foarte mari. Cine ştie? Îmi doresc să mă bucur de ceea ce este acolo, aşa am declarat şi la Steaua. Îmi doream să trăiesc clipa, pentru că asta e important. Dacă te gândeşti la trecut sau la viitor mereu, rişti să nu trăieşti momentul.

Nicolae Stanciu ne-a îngrijorat puţin în perioada în care a petrecut-o pe bancă. Care crezi că au fost motivele? A vrut antrenorul să ia din presiunea celor aproape 10 milioane de euro plătite pe el?
Sincer, nu ştiu ce a gândit antrenorul. Eu pot spune despre Stanciu că e un jucător care munceşte enorm la antrenamente şi a dat multe goluri, a dat pase de gol, aleargă, dar decizia e doar a antrenorului, noi o respectăm, pentru că la fiecare echipă antrenorul decide cine joacă. Antrenorul răspunde de rezultate. Au fost meciuri când eu am jucat, când el nu a jucat. Dacă a fost rezervă un meci sau două nu m-am gândit că are statut de rezervă, pentru că sunt jucători foarte importanţi acolo. De exemplu: Acheampong a dat două goluri cu Zenit, a dat gol cu Nicosia, e în naţionala Ghanei, titular, şi în campioant e pe bancă. Şi mulţi alţi jucători. Avem în naţionala Algeriei, în Senegal. Poate există riscul să mai şif aci pauză, mai stai un meci, nu avem contract de titular.

Ce te vezi făcând în viitor, în afara terenului? Ce o să scrie presa peste 10 ani despre Alexandru Chipciu?
E o întrebare foarte grea, pentru că aş putea să spun ceva acum şi când o să mă las de fotbal să mă apuc de altceva. Cred că aş avea nevoie de o pauză după viaţa de fotbalist. Pentru că am petrecut destul de mult timp prin cantonamente. Aş avea nevoie de ceva timp. Dar legat de presă, mi-aş dori să nu scrie nimic despre mine, pentru că nu-mi doresc să apar în ziar, doar ca să apar în ziar sau să mă laude cineva. Îmi doresc să mă bucur de ce am zilnic, fotbalul e o bucurie. Dacă îl priveşti altfel, nu e bine, pentru că rişti să ajungi un robot şi vom vedeam atunci ce va fi. Poate aş zice ceva acum şi peste ceva timp s-ar schimba totul. Se poate întâmpla ceva mâine şi să mă răzgândesc sau acum când mă duc în cameră.

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.