S-a răzbunat Lupescu pe Rădoi? "În regulamentul UEFA nu e prevăzut aşa ceva". Istoricul conflictului dintre cei doi

26 aug 2015 22377 afişări Europa League
S-a răzbunat Lupescu pe Rădoi? "În regulamentul UEFA nu e prevăzut aşa ceva". Istoricul conflictului dintre cei doi

Decizia de interzicere a lui Mirel Rădoi pe banca tehnică a Stelei, la meciurile din cupele europene, pare să aibă în spate o tentativă de răzbunare. Ionuţ Lupescu, cel din cauza căruia antrenorul Stelei s-a retras la naţională, conduce Comitetul Executiv Tehnic al UEFA, adică organismul care a analizat situaţia lui Mirel Rădoi şi a dictat sancţiunea.

Pe 17 august, UEFA a anunţat că Mirel Rădoi nu va mai avea voie să stea pe banca Stelei, la meciurile din cupele europene, deoarece nu are carnet de antrenor. Este decizie de stârneşte multe semne de întrebare. Dan Apolzan susţine că în regulamentul UEFA nu există vreo prevedere care să facă referire la situaţia în care este Mirel Rădoi.

Este şi motivul pentru care FRF nu i-a interzis încă lui Rădoi să stea pe bancă, deoarece caută un cadrul legal să aplice acestă decizie: ”Noi am avut o discuţie şi în Comisia Tehnică, după ce s-a luat această decizie (n.r. decizia UEFA), ca directorul sportiv să nu mai stea pe bancă. Nu ne temem să-l suspendăm, dar nu este prevăzută asta în regulament, în momentul de faţă. Noi încercăm să evităm astfel de cazuri. Dar nici UEFA nu prevede. L-au suspendat pentru că au considerat că nu el este antrenorul”, a dezvăluit Dan Apolzan la ProSport LIVE.

Conducerea FRF lucrează în prezent pentru ca situaţia să nu se mai repete, dar regulamentul le-a permis doar să-i interzică lui Mirel Rădoi să se ridice de pe bancă. În acelaşi timp, chiar dacă această situaţie nu este prinsă nici în regulamentul UEFA, Mirel Rădoi a fost interzis pe bancă la meciurile din cupele europene. Mai multe voci din fotbal susţin că ar fi vorba despre o răzbunarea a lui Ionuţ Lupescu pe Mirel Rădoi. Cei doi s-au contrat de-a lungul timpului atât în privat, cât şi în public.

Rădoi s-a retras la naţională după o ceartă cu Lupescu

În toamna lui 2010, după un eşec cu Franţa, Ionuţ Lupescu - atunci director general la FRF - l-a criticat pe Rădoi pentru evoluţia slabă: ”Nu mai sunt 15 jucători de valoare apropiată, aşa cum era pe vremea noastră. Rădoi şi Cociş au scăzut după ce au plecat la arabi. Pot să vă spun că nivelul campionatului e slab, am jucat acolo”.

Acea declaraţia l-a iritat pe Mirel Rădoi, care a anunţat că nu mai vine la echipa naţională câtă vreme Ionuţ Lupescu va face parte din FRF: ”Nu m-am retras din cauza lui Răzvan Lucescu, ci a lui Lupescu! A spus că sunt în scădere? În scădere de înălţime, de greutate? El să nu uite că a fost dat afară de la Al Hilal după câteva luni! Poate e el selecţioner, şi eu nu stiu”.

Ceartă pe prime şi contracte

La un aproximativ un an distanţă de la momentul în care şi-a anunţat retragerea de la naţională, Mirel Rădoi a făcut noi dezvăluiri despre motivele pentru care a intrat în conflict cu Ionuţ Lupescu: ”N-aş vrea să încep să vorbesc mai multe despre contractele care ni se ofereau să cedăm toate drepturile noastre de imagine federaţiei. Eu înţeleg că pot fi numit sclavul echipei naţionale ca fotbalist, dar nu pot să fiu umilit eu sau să profite alţii de imaginea mea. Cred că mulţi dintre noi ar trebui să-i mulţumim lui Cristi Chivu pentru că a citit foarte atent aceste contracte care trebuiau semnate de către jucători”.

După trei ani de la acel moment, Rădoi a venit cu noi dezvăluiri: ”Au fost multe lucruri dubioase care se întâmplau în sânul echipei naţionale. La Euro 2008, spre exemplu, Mihai Neşu, care a jucat două partide a primit o primă de 15.000 de euro, iar alte personaje de prin FRF, care jucau table şi pe care abia le vedeai la faţă, au luat prima întreagă de 120.000 de euro. Sper ca aceste lucruri să se schimbe odată cu venirea lui Răzvan Burleanu".

A urmat o nouă replică a lui Ionuţ Lupescu: ”Tot respectul pentru Rădoi, dar nu vreau să pierd timpul răspunzându-i. Era stabilit încă de la început un regulament. Antrenorii au făcut lista cu sumele aferente fiecărui membru. Atât am de spus. Fiecare să-şi vadă de treaba lui. Astea sunt prostii. Table juca doar Dumitru Dragomir, în urmă cu 7-8 ani, nici mie nu-mi convenea situaţia. Poate că Răzvan Lucescu nu mai este selecţioner şi din cauza prestaţiei lui Rădoi...”

Lupescu a anticipat sancţionarea lui Mirel Rădoi

Destinele celor doi s-au intersectat din nou. De această dată, cu Lupescu în fruntea unei comisii UEFA. Într-o intervenţie pe care a avut-o la începutul lunii iulie, Ionuţ Lupescu avertiza că Steaua riscă sancţiuni dacă nu se supune regulamentelor UEFA: ”La Steaua, în general nu e nicio surpriză la deciziile luate acolo. În ceea ce priveşte antrenorul de la Steaua, când vor juca în cupele UEFA, nu numai Steaua, toate echipele care vor juca în competiţiile UEFA, vor fi monitorizate dacă vor respecta regulamentul competiţiei”. Însă Dan Apolzan susţine că regulamentele UEFA nu au anticipat situaţia în care se află acum Mirel Rădoi. Drept urmare, nu a avut cum să o reglementeze.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.