ProSport LIVE | Cum a ajuns Iniesta "creierul" Barcelonei. Dezvăluiri făcute de un român despre ce făcea în copilărie: "Prin asta au trecut el şi Xavi"

26 aug 2015 7192 afişări Campionate Externe
ProSport LIVE | Cum a ajuns Iniesta "creierul" Barcelonei. Dezvăluiri făcute de un român despre ce făcea în copilărie: "Prin asta au trecut el şi Xavi"

Dan Apolzan, directorul Şcolii Federale de Antrenori, explică de ce fotbalul spaniol a dominat copios în toate competiţiile din ultimul deceniu. Apolzan susţine că spaniolii sunt atenţi la toate detaliile atunci când vine vorba despre creşterea copiilor.

Spania este prima ţară care trimite cinci echipe în grupele Ligii Campionilor. Este o performanţă senzaţională, dar care reflectă forţa pe care fotbalul spaniol a arătat-o în ultimii 10 ani. Această hegemonie nu este însă întâmplătoare. Dan Apolzan susţine că a avut o discuţie cu Gines Melendez Sotos - responsabilul federaţiei spaniole pentru naţionalele de copii şi juniori - în care acesta i-a făcut unele dezvăluiri interesante.

În primul rând, Gines Melendez susţine că antrenorii de copii şi juniori au fost instruiţi pentru a le antrena acestora inteligenţa în joc încă de la vârste fragede. În plus, copiii primesc şi teme pentru acasă:

”El ne-a spus nişte lucruri senzaţionale. Şi a spus aşa: inteligenţa se antrenează la jucători. Şi l-am întrebat cum. Şi mi-a spus că se antrenează de la 6 la 8-9 ani. Şi prin asta au trecut Xavi, Iniesta... Şi se antrenează în felul următor:

-Primul este cel de colaborare, îi dai să facă un exerciţiu. Le  dai o ciocolată şi îi întrebi: ”A fost bun exerciţiu?” Şi spun că da. Şi după aceea îi împarţi în patru grupe şi le spui: ”haideţi să vedem cine face un exerciţiu mai bun!” Îi pui pe ei să creeze. Îi pui pe ei să gândească de atunci. Şi să vedeţi ce surprize apar când îi pui să creeze. Se cosultă cu ei.

-În afara de asta, li se dau teme pentru acasă. De exemplu, avem de învăţat mâine driblingul. Şi le dă acasă un DVD şi le arată cum e driblingul. Copilul se uită jumătate de oră, o oră, iar a doua zi când vine el deja are informaţia vizuală şi aplică. Se uită şi învaţă foarte multe lucuri. Deci se poate.

Toate exerciţiile sunt interactive. Ieri am fost...nu mai vreau să zic...şi am văzut ture de teren. Nu mai există ture de teren. Era o grupă de copii de 12 ani care la ora 12 a făcut ture de teren. Nu se mai poate. La ora actuală totul pleacă de la joc, nu mai există antrenor cu tură”
, a declarat Dan Apolzan la ProSport LIVE.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.