VIDEO - INTERVIU EVENIMENT cu un star al gimnasticii. A antrenat cu Nadia şi a fost arbitrat de Dan Grecu. "Pe Drăgulescu îl aştept la Sofia, iar Izbaşa sper să revină"

18 feb 2014 3053 afişări Gimnastica
VIDEO - INTERVIU EVENIMENT cu un star al gimnasticii. A antrenat cu Nadia şi a fost arbitrat de Dan Grecu. "Pe Drăgulescu îl aştept la Sofia, iar Izbaşa sper să revină"
  • Jordan Jovtchev, unicul gimnast din lume care a participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice, a discutat cu ProSport despre cum se automotivează un sportiv de performanţă când vârsta pare că-i pune piedică
  • Bulgarul a devenit la Londra primul gimnast de pe mapamond care a luat startul la şase ediţii olimpice. La feminin, recordul în aparţine Oksanei Şuşovitina (6 prezenţe)
  • ProSport l-a întâlnit pe actualul secretar general al Ministerului Sportului şi Tineretului din Bulgaria în Parcul Olimpic de la Soci
  • Yordan, fost preşedinte al forului bulgar de gimnastică, e bun prieten cu Marian Drăgulescu

La Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012, Jordan Jovtchev a devenit primul gimnast din lume care a concurat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice. De-a lungul aventurii sale prin ediţiile cu cinci cercuri, bulgarul de 41 de ani a cucerit o medalie de argint şi trei de bronz, la care se adaugă 22 de medalii mondiale şi continentale. A scris recorduri, a concurat de la egal la egal cu puşti care aveau jumătate din vârsta lui şi a demonstrat de zeci de ori că ambiţia şi dorinţa e mai puternică decât orice durere (la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice de vară a evoluat cu o dublă accidentare). Jordan a făcut întotdeauna lobby pentru gimnastică, a încercat să aducă tot mai mulţi copii la acest sport în ţara lui şi a demonstrat că în gimnastică nu există vârstă.

S-a retras la 39 de ani dintr-un sport în care uzura, accidentările şi creşterea permanentă a dificultăţii pensionează zeci de sportivi abia ieşiţi din adolescenţă. A ales să rămână alături de sport, întâi ca preşedinte al Federaţiei Bulgare de Gimnastică şi acum, ca secretar general în Ministerul Sportului şi Tineretului din Bulgaria.

20 de anie perioada în care bulgarul a participat la Jocurile Olimpice: prima ediţie în 1992 (Barcelona), ultima în 2012 (Londra)

Într-o zi nefiresc de caldă, ProSport l-a întâlnit pe starul bulgar la casa P&G din Parcul Olimpic de la Soci. Grizonat şi cu riduri de expresie, Jovtchev are aceeaşi greutate ca în perioada în care concura. Vorbeşte însufleţit şi dă senzaţia că nimic nu l-ar opri să urce din nou pe aparate. Fragmente din interviu le puteţi viziona şi în materialul video.

Cât de greu a fost să fii şi preşedintele Federaţiei Bulgare de Gimnastică şi sportiv în acelaşi timp?

Asta a fost în trecut pentru că m-am retras, nu mai sunt nici sportiv, nici preşedinte al federaţiei, dar dacă îţi doreşti mult anumite lucruri, le poţi realiza. Am continuat cu gimnastica pentru a o face mai cunoscută în ţara mea şi a demonstra că atunci când vrei, vârsta nu contează prea mult.

La Londra ai impresionat prin faptul că ai concurat cu o ruptură parţială de biceps şi o gleznă jumătate sucită în finala la inele. Ai vreun ingredient secret cu ajutorul căruia poţi controla durerea?

Ambiţia şi dorinţa de a reuşi, plus gândul că nu trebuie să îi dezamăgesc pe cei care cred în mine.

Ai prieteni printre gimnaştii români?

Mă înţeleg foarte bine cu Marian Drăgulescu, ne ştim de o viaţă.

Nu ştiu dacă ai aflat, dar Marian s-a întors în sala de antrenamente cu gândul de a ajunge la Rio 2016...

Ce veste! Îi doresc mult noroc, Marian e foarte bun în ceea ce face, e un săritor de mare clasă, iar la cât de ambiţios îl ştiu cred că ne va rezerva o mare surpriză pe viitor. În plus, la experienţa pe care o are, ar putea fi omul în jurul căruia să vă construiţi echipa olimpică. Aşa, pe termen scurt sper ca el să prindă echipa pentru Europenele din acest an şi eu îl aştept cu drag la Sofia, unde în luna mai va avea loc această competiţie. Îmi doresc să ne vedem acolo, să ne mai aducem aminte de începuturile noastre în gimnastică.

Unul dintre cei mai buni sportivi din istoria gimnasticii româneşti este Dan Grecu, specialist la inele, aparatul tău preferat…

Îl cunosc, m-a arbitrat foarte mulţi ani în concursurile mari. E un foarte bun profesionist, corect în ceea ce face, îi port un mare respect.


Campionatul European feminin şi masculin de gimnastică pe echipe va avea loc la Sofia în luna mai.


Cum ţi se pare gimnastica românească?

Mai ales la feminin, e foarte bună, consistentă, aveţi nişte rezultate foarte bune, atât la echipă, cât şi la individual.  La masculin cred că e mai cunoscută echipa, din care se remarcă şi câţiva sportivi. Le urez noroc tuturor gimnaştilor români mai ales Sandrei Izbaşa, care sper că va accepta o nouă provocare să participe şi la Rio.

Ai participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice, ai făcut sport de performanţă până la 39 de ani. Care e secretul acestei longevităţi?

Nu e niciun secret, am făcut sport mulţi ani şi am avut noroc să nu am accidentări grave care să mă ţină mult timp în afara sălii. Apoi, cu timpul, totul intră în reflex, antrenamente, competiţii, sunt toate legate, pur şi simplu nu mai păstrezi şirul anilor. Nu mi-am propus niciodată să ajung la 6 ediţii ale Jocurilor Olimpice, dar am simţit că pot concura cu cei mai buni. La Londra a fost şi dorinţa de a face un concurs final, dar şi de a atrage copii din Bulgaria spre gimnastică.

Totuşi, nu e uşor...

Dacă ar fi să rezum, am muncit mult, am crezut în mine, în faptul că pot să reuşesc în absolut tot ce fac, şi nu ştiu, poate am avut şi puţin noroc şi asta m-a ajutat să urc pe podium.


41 de ani va împlini Jovchev pe 24 februarie


Îţi împarţi recordul de participare la cele 6 ediţii ale Jocurilor Olimpice cu Oksana Şuşovitina. Cine ar câştiga dintre voi?

(râde) Este foarte greu pentru o gimnastă să participe la atâtea ediţii ale Jocurilor Olimpice, mult mai greu decât e pentru un gimnast. Să rămâi competitivă atât de mulţi ani, să concurezi de la egal la egal cu nişte fete care îţi pot fi copii, asta da ambiţie şi curaj. Admir acest lucru la Oksana, pentru că ştiu câtă muncă înseamnă asta şi cred că ea merită pe deplin să facă parte din acea Carte a Recordurilor.    

Ce părere ai de Nadia? Erai un copil pe când ea concura...

Sunt norocos pentru că am lucrat împreună în perioada când am fost în Statele Unite ale Americii. Am antrenat o perioadă la Oklahoma, unde ea locuieşte. Nadia este o persoană deosebită, întotdeauna gata să te ajute când ai nevoie. Cât despre ce a făcut în lumea gimnasticii, nici nu mai e nevoie să mai vorbim, acea notă de 10 pe care a obţinut-o schimbând total sportul. 

Eşti învăţat cu atmosfera ediţiilor de vară, dar cât te-au impresionat aceste Jocuri Olimpice de iarnă?

Este o atmosferă foarte frumoasă. Mă aflu pentru scurt timp aici, dar am asistat deja la câteva probe până acum  şi chiar îmi place cum este organizat totul. E diferit de ediţia de vară, chiar doream să văd, să simt şi această atmosferă şi mă simt grozav.

Îţi mulţumesc şi mult succes în proiectele tale!

Îţi mulţumesc şi eu.

"E un gimnast imens. El a făcut până la 39 de ani şi eu îi calc acum pe urme. Abia aştept să mă văd cu el. Îi urez succes în toate proiectele pe care le are" Marian Drăgulescu (33 de ani)

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.