REPORTAJ | Sculptor cu mănuşi. Un fost pugilist român impresionează la expoziţiile de artă din toată lumea. Creează cu mănuşile pe un sac de lut: "Mergeam la sala de box ca să uit de artă. Când eram la şcoală uitam de box"

17 mar 2017 3684 afişări Box
  • Szilard Gaspar (26 ani) este singurul artist din lume care creează opere de artă, în lut sau bronz, cu mănuşile de box în mână, într-un meci imaginar.
  • Fost boxer la CS Unio sau CSM Cluj, sătmăreanul Gaspar este extrem de apreciat de iubitorii de artă din toată lumea şi are peste 30 de performanţe, de la New York, la Tel Aviv, Londra sau Paris.


Boxul, privit nu doar ca o artă, ci ca un mod de a face artă. Această idee i-a venit unui boxer român. Era la masterul Universităţii de Artă şi Design din Cluj Napoca şi făcea box de performanţă, din copilărie, cu peste 130 de meciuri oficiale şi performanţe ce l-au dus între cei mai buni pugilişti din ţară. Pentru el, boxul şi arta erau activităţi complementare care îi aduceau echilibrul şi s-a gândit să le combine. S-a hotărât să demonteze mitul că boxul este un sport al bătăuşilor şi să arate partea frumoasă a acestei discipline învăţate de la tatăl său. A folosit o bucată de lut pe post de sac de box, şi-a pus mănuşile şi şi-a imaginat că este într-un meci. Ce a ieşit i-a lăsat mască pe profesori. A rămas pe material imaginea energiei transmise de sportiv, după cum spune pugilistul-artist.

Povestea lui Szilard Gaspar este unică, pentru că el este singurul fost boxer de performanţă din întreaga lumea care realizează opere de artă prin acest procedeu. A renunţat la box şi s-a ocupat doar de creaţie, iar asta i-a adus succesul. A ajuns cunoscut peste tot, în lumea admiratorilor de artă şi primeşte invitaţii de la cele mai celebre târguri de artă din toată lumea. Ceea ce face el se numeşte "performance live". Are show-ul său la expoziţii şi creează cu pumnii, pe durata unui meci de box, a trei reprize, spre deliciul şi uimirea iubitorilor de artă şi a revistelor de specialitate din toată lumea.


Românul boxer-artist a făcut ultimul "performance live" la celebra expoziţie Volta, la New York.

Ultimul său "performance live" a avut loc la New York (video jos), la începutul lunii martie. Standul său de la galeria de artă din oraşul american a fost transformat într-un ring de box, iar "meciul" cu sacul de lut ce cântărea aproximativ 400 de kilograme a simbolizat, la nivel conceptual-vizual, lupta creatorului de artă cu materia. La vernisajul expoziţiei au fost prezente peste 5.000 de persoane, rezultatul final al "luptei" sale luând o formă unică, o sculptură abstrată în lut ce poartă urmele lăsate de mănuşile de box.

Szilard Gaspar a povestit, pentru ProSport, cum arta se poate face şi cu pumnul şi cum cele două mari pasiuni ale sale l-au făcut celebru şi i-au adus liniştea. O poveste altfel, despre felul în care un meci de box imaginar se poate transforma în artă.

"Nu încerc să creez o lucrare, lucrez după reprize de box"


Szilard Gabor a boxat saci de lut la New York, la Londra, Tel Aviv sau Paris

Szilard, ce s-a întâmplat la New York?
Am primit invitaţie de la unul dintre cele mai mari târguri de artă contemporană din America, Volta. A fost a zecea ediţie, una inaugurală şi am fost singurul care am făcut "performance".

De când faci asta şi cum ţi-a venit ideea?
De trei ani fac "performance live" în faţa publicului. Când eram la master mi-a venit ideea. M-am gândit cum să intervin cu energia de la sport, iar la o tema liberă m-am gândit să iau un sac pe care să-l distrug în faţă la public. Practic transmit energia pe material şi rămâne un obiect care poate fi folosit în capodopere. Am fost la peste 30 de expoziţii, ori cu show live, ori cu filmări. Am fost la Tel Aviv, Paris, Londra, New York...

Mai face cineva aşa ceva în lume?
Sunt singurul sportiv de performanţă. Tata a fost antrenor şi din copilările am crescut cu acest sport. Am fost şi la Liceul de Artă, din clasa a cincea, iar acum sunt doctorant în anul doi. Am inventat o chestie foarte personală şi originală, pentru că eu practic mă lupt cu un adversar imaginar. Artistic, sună foarte bine asta. Le-am povestit profesorilor cum sunt pregătiţi boxerii, cum lucrează. Eu nu încerc să creez o lucrare, lucrez după reprize din box. Ce iese în trei reprize, asta este lucrarea. Transmit în trei-patru reprize energia corpului pe un material ales.

A fost între primii patru din ţară la box

În box cât timp ai jucat şi ce performanţe ai obţinut?
12 ani. Am 130 de meciuri oficiale la categoria pană (n.r. - 57 kg la profesionişti) şi peste 100 de victorii. Am fost printre cei mai buni din ţară. Am început la Satu Mare şi apoi am mers la Cluj, la facultate şi am trecut la CSM. De multe ori am reprezentat şi Romania în competiţii internaţionale.

Ce se întâmplă cu lucrările tale după ce le creezi?
Intră câteva în colecţie. Mare parte se distrug. Am şi lucrări din fibră de sticlă şi bronz. Lucrări care au rămas în colecţii importante şi sper să ajungă şi în muzee.

La ce te gândeşti când loveşti sacul de lut?
Pentru mine e rutină. Mă gândesc să dau toată energia afară. Nu mă gândesc la ceva anume. Chiar asta e ideea. Eşti liber, ştii de ce ai intrat, de ce eşti în ring. Pentru mine e o autocunoaştere. Nu a făcut nimeni până acum şi nu ştii unde poţi să ajungi. Pot să vorbesc despre propria experienţă. E foarte important procesul, la mine, nu forma finită.


Szilard Gabor a practicat boxul timp de 12 ani, perioadă în care a strâns 130 de meciuri oficiale la categoria pană şi peste 100 de victorii.

"Vreau să se vadă frumuseţea boxului"

Te antrenezi în continuare?
Pentru un performance mă pregătesc ca pentru un concurs, mă simt ca la un meci. Dau cu toată forţa în bucata de lut care are 300-400 de kilograme. Mă antrenez zilnic cu vreo cinci săptămâni înainte.

Ai încercat şi altfel de lucrări?
Am încercat cu pictura. Am pus pânză pe sac, dar mai este un boxer care a încercat asta. El pictează cu pensula, dar cu mănuşile de box în mână şi am renunţat.

Boxul, un sport dur, face casă bună cu arta, care este atât de delicată?
Lumea crede că boxul este foarte agresiv, dar eu vreau să demonstrez altceva. Vreau să se vadă frumuseţea boxului, cum porneşte o lovitură de la picior şi ajunge la pumn.

"Mergeam la sala de box ca să uit de artă şi invers"

Ce spun cei care te văd performând live? Rămân cu gura căscată?
Cumva, da. E şocant pentru ei şi mă întreabă ce am fost prima dată, boxer sau artist.

Ce reprezintă boxul şi ce reprezintă arta pentru tine?
Imaginează-şi că mergeam la sala de box ca să uit de artă. Eram la şcoala de artă şi numai asta auzeam. Şi era şi invers. Când eram la şcoală uitam de box. Se completează pentru mine. Eu caut linişte. Nu-mi plac lucrările conceptuale. Vreau să scap de lucrurile din viata de zi cu zi. Asta îţi doreşti. Să nu vezi nimic când creezi ceva.

Boxul este o artă?
Pentru mine a fost o artă. Tata mi-a arătat tot timpul partea frumoasă a boxului. N-am fost bătăuş niciodată, am încercat să boxez tehnic.

La ce visezi acum?
Să continui să simt liniştea în timp ce lucrez. Evoluţia o să vină de la sine. Încerc să scot ce am mai bun din mine.

Foto: pagina de facebook Szilard Gaspar

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.