Elena Udrea şi Alina Bica, şansă nesperată. Decizia luată de un Tribunal din Costa Rica

19 dec 2018 10141 afişări Sportbiz
Elena Udrea şi Alina Bica, şansă nesperată. Decizia luată de un Tribunal din Costa Rica

Elena Udrea şi Alina Bica au primit, miercuri, o veste cum nu se poate mai bună: ar putea obţine, totuşi, azil politic în Costa Rica, după ce s-ar fi descoperit "vicii serioase" în respingerea primei cereri pe care au înaintat-o. Iar ştirea vine la o zi după ce fostul ministru a aflat că ANAF nu-i pune sechestru pe avere.

Anunţul a venit de la Vanessa Leandro Reyes, avocata costaricană care le reprezintă pe cele două în procesul de cerere de azil. Ea a declarat, pentru semanariouniversidad.com., că Tribunalul Administrativ de Imigrări a anulat decizia de refuz a azilului, una dată în urmă cu trei săptămâni. Atunci, "NU-ul" răspicat a venit de la o Comisie formată din trei miniştri costaricani, cel al Muncii, al Securităţii Naţionale şi de Externe.

Iar motivul invocat de Reyes e legat de existenţa unor vicii serioase de procedură în modul în care a fost analizată cererea depusă în trecut de Elena Udrea şi Alina Bica. Avocata mai susţine că există dovezi pe care Comisia de acordare a azilului politic nu le-a luat în calcul, dar şi că aceasta nu le-a audiat pe cele două românce.

Astfel, în urma deciziei luate de Tribunalul Administrativ de Imigrări, se a relua analizarea cererii de azil, iar mingea ajunge, din nou, în terenul celor trei miniştri costaricani. În viitorul apropiat, ei vor decide dacă vor accepta sau nu cererea de acordare a azilului politic făcută de Udrea şi Bica.

Decizia împiedică extrădarea

Iar consecinţa pe cale directă a deciziei luate de Tribunalul Administrativ de Imigrări le permite fostei "Blonde de la Cotroceni" şi fostei şefe a DIICOT să stea liniştite pentru o perioadă. De ce? Anularea rezoluţiei de respingere a azilului politic înseamnă că niciuna dintre cele două nu poate fi extrădată în acest moment, iar noutatea din procesul de extrădare va apărea abia în momentul în care Comisia va lua decizia finală.

În orice caz, Elena Udrea şi Alina Bica vor rămâne în închisoare până la finalul procesului de extrădare întemeiat de Ministerul Justiţiei din România, unul în care nu se va da o hotărâre înainte să fie clar dacă cele două românce beneficiază sau nu de statutul de refugiate politic.

Elena Udrea şi Alina Bica sunt arestate preventiv 60 de zile, în Costa Rica, perioadă în care va fi efectuată procedura de extrădare în România. Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute pe 3 octombrie de autorităţile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.