Viorica Dăncilă, despre stabilirea unui nou termen de înregistrare pentru votul din diaspora: 15 septembrie 2019

11 sep 2019 125 afişări Sport Life
Viorica Dăncilă, despre stabilirea unui nou termen de înregistrare pentru votul din diaspora: 15 septembrie 2019

Viorica Dăncilă a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care specifică faptul că, până acum, Guvernul României nu a putut da ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea unui nou termen- 15 septembrie 219- de înregistrare pentru votul din diaspora, “din cauza blocajului creat de preşedintele Iohannis”. Acest proiect va fi supus de urgenţă adoptării Guvernului în şedinţa de mâine, 12 septembrie. Până atunci, aplicaţia rămâne deschisă înregistrărilor.

Cetăţenii care vor să voteze în străinătate la alegerile prezidenţiale se pot înregistra până miercuri, 11 septembrie, cel târziu, prin intermediul unui formular online.

Autoritatea Electorală Permanentă a depus la Secretariatul General al Guvernului un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede că termenul de înregistrare a cetăţenilor români ca alegători în străinătate se finalizează în data de 15 septembrie 2019. Din cauza blocajului creat de preşedintele Iohannis, Guvernul României nu a putut da ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea unui nou termen de înregistrare pentru votul din diaspora, însă acest proiect de act normativ va fi supus de urgenţă adoptării Guvernului în şedinţa de mâine. În aceste condiţii, conducerea AEP a luat hotărârea de a menţine aplicaţia deschisă înregistrărilor“, a scris Viorica Dăncilă pe  pagina sa de Facebook.

Marţi seară, conform www.votstrainatate.ro, s-au primit aproximativ 28.400 de cereri pentru votul la secţia de votare şi circa 29.800 de solicitări pentru vot prin corespondenţă.

Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetăţeanul român cu drept de vot care se va află în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secţii de votare în localitatea şi statul unde vrea să voteze.

Prin completarea acestui chestionar, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României din 10 şi 24 noiembrie, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă din străinătate.

Va fi înfiinţată o secţie de votare dacă se înregistrează cu opţiunea pentru vot la secţiile de votare cel puţin 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau grup de localităţi, conform legii.

Cetăţeanul român cu drept de vot care locuieşte în străinătate şi deţine documente valabile de şedere din partea statului respectiv solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa sa de corespondenţă, pentru a se putea înregistra ca alegător prin corespondenţă.

Completând chestionarul, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.