Universitatea a analizat acuzele de plagiat împotriva lui Copos: Comisia de Etică cere o comisie de experţi. Concluzii: similitudini, acreditarea neprofesionistă în penitenciar şi conduita discutabilă a profesorului Brezeanu

15 iun 2015 1473 afişări Special
Universitatea a analizat acuzele de plagiat împotriva lui Copos: Comisia de Etică cere o comisie de experţi. Concluzii: similitudini, acreditarea neprofesionistă în penitenciar şi conduita discutabilă a profesorului Brezeanu

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a oferit un prim răspuns după ce a analizat acuzele de plagiat aduse fostului finanţator de la Rapid, George Copos. Experţii au semne de întrebare în privinţa originalităţii lucrării "Alianţe matrimoniale în politica principilor Ţării Româneşti şi Moldovei între secolele XIV-XVI", însă susţin că posibilul plagiat al lucării istoricului Cătălin Parfene, cu titlul „Domnii Ţărilor Române şi Sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)", nu s-a făcut cu copy-paste. Comisia de Etică a solicitat înfiinţarea unei alte comisii de experţi pentru a face o analiză de conţinut. Iată răspunsul integral al Universităţii:

"Comisia de etică a Universităţii din Bucureşti a realizat examinarea preliminară a sesizării domnului Cătălin Parfene, membru al comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti, autorul lucrării de disertaţie „Domnii Ţărilor Române şi Sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)” susţinută în 2005, la Facultatea de Istorie, privind două chestiuni: suspiciunea de plagiat referitoare la volumul „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV şi XVI”, apărută sub semnătura domnului George Copos, la editura Niculescu în 2014 şi conduita academică a profesorului emerit Stelian Brezeanu, coordonator ştiinţific al lucrării sale de disertaţie şi prefaţator al volumului semnat de domnul George Copos.

            Comisia a constatat că examinarea suspiciunii de plagiat cere o expertiză de conţinut şi nu numai de formă, ca în cazul plagiatului comun, gen copy-paste. Numărul mare de similitudini, de mai multe tipuri, a justificat această decizie. De aceea, Comisia de etică va solicita înfiinţarea unei comisii de experţi care va examina cele două lucrări din perspectiva suspiciunii de plagiat. Rezultatul expertizei şi eventualele sale consecinţe vor fi făcute publice.

            Comisia de etică a constatat, în urma primirii informaţiilor cerute Administraţiei Naţionale Penitenciarelor, căreia îi mulţumeşte pentru promptitudinea răspunsului lămuritor, că există o imperfecţiune majoră a cadrului legislativ privind reducerea pedepsei deţinuţilor care realizează şi publică lucrări ştiinţifice în regim de detenţie. Faptul că girul unui profesor universitar, dar şi că publicarea unei lucrări la o editură acreditată CNCSIS sunt considerate suficiente pentru ca o comisie a penitenciarului formată din nespecialişti să decidă că lucrarea publicată are caracter ştiinţific, măreşte arbitrarul deciziei, dar permite reducerea substanţială a pedepsei. În lumea academică a cercetării, caracterul ştiinţific al unei lucrări este acreditat mult mai profesionist şi cu instrumente mai rafinate. Comisia de etică solicită Universităţii din Bucureşti să ceară public revizuirea prevederilor legislative privind realizarea lucrărilor ştiinţifice în regim de detenţie.

            În ce priveşte conduita academică a domnului profesor emerit Stelian Brezeanu, Comisia a constatat că modul în care acesta a intervenit public privindu-l atât pe fostul său masterand, domnul Cătălin Parfene, dar şi pe autorul George Copos, este cel puţin discutabil.  În această privinţă, Comisia va face recomandări Facultăţii de Istorie şi Universităţii din Bucureşti.

            Comisia de etică a Universităţii din Bucureşti consideră că valorile comunităţii academice trebuie în continuare apărate în contextul în care atât plagiatul, dar şi alte forme de atac la integritatea academică rămân subiecte sensibile în lumea academică dar şi în percepţia publică"

 

 

150 de zile au fost tăiate din pedeapsa lui George Copos, după ce fostul finanţator al Rapidului a scris cinci cărţi în închisoare. Din cele cinci volume ştiinţifice redactate de Copos, două aveau teme istorice. Iar unul dintre ele, "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI", care nu poate fi găsit la Biblioteca Naţională are acelaşi titlu cu teza de masterat din 2005 a angajatului FRF, Cătălin Parfene, teză care a fost coordonată de profesorul doctor Stelian Brezeanu, cel care l-a îndrumat şi pe Copos pentru volumul său

Prima declaraţie a lui Copos de la declanşarea scandalului de plagiat

Ce spune profesorul care a avizat cartea controversată

Declaraţiile studentului care a sesizat că teza sa de master are titlul similar cu lucrarea lui Copos

 

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.