Talpan, anchetat disciplinar pentru că l-a contrazis pe Becali. Juristului i se reproşează că a apărat Steaua "fără aprobare". Articolul ProSport invocat de anchetatori şi explicaţiile date de clubul Armatei | Colonelul Bixi, acuzat că vrea să-l elimine pe Talpan

1 feb 2019 6860 afişări Special
Talpan, anchetat disciplinar pentru că l-a contrazis pe Becali. Juristului i se reproşează că a apărat Steaua "fără aprobare". Articolul ProSport invocat de anchetatori şi explicaţiile date de clubul Armatei | Colonelul Bixi, acuzat că vrea să-l elimine pe Talpan
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Evenimentele se succed cu repeziciune la CSA Steaua, acolo unde noul comandant, colonelul Bixi Mocanu, pare să fi încurcat ţintele, iar acum îşi bombardează propria armată, în războiul cu Gigi Becali. Juristul Florin Talpan, care l-a învins până acum pe latifundiar în toate procesele, face obiectul unei anchete disciplinare interne, pe motiv că l-a contrazis pe Gigi Becali fără aprobarea şefilor.

Unele surse ale ProSport pretind chiar că Bixi Mocanu umblă prin birourile pe la Ministerul Apărării pentru a obţine îndepărtarea din club, cu orice preţ, a juristului, lucru care joi s-a propagat şi pe Facebook, pe site-urile suporterilor stelişti.
Scoaterea lui Talpan din clubul Steaua ar însemna, automat, şi numirea altui reprezentant în procesele cu Becali.

Zvonurile despre faptul că se încearcă eliminarea lui Talpan şi numirea, în locul său, a unui alt jurist care să reprezinte Armata în litigiile cu Becali s-au intensificat după numirea colonelului Bixi Mocanu la CSA Steaua. Militar de carieră, ofiţerul – se spune pe holurile clubului – ar fi om de încredere al generalului Zisu, dispus să execute misiuni pe care precedenţii comandanţi, Boroi şi Petrea, s-ar fi codit să le îndeplinească.

Cea mai arzătoare problemă este, de departe, litigiul cu influentul şi bogatul Gigi Becali. Începând din 2014, latifundiarul a pierdut toate procesele în care CSA Steaua şi Armata, lucru nemaiîntâlnit de milionar în relaţia cu statul român. Situaţia l-a buimăcit pe Becali, care nu înţelege de ce un funcţionar al statului (juristul Talpan) apără cu atâta înverşunare o cauză care nu e a lui personal. Proprietarul FC FCSB a ajuns să creadă că există o conspiraţie şi că forţe oculte, serviciile secrete, generali din armată şi chiar organizaţii masonice şi „satanice“ ar sta în spatele lui Talpan.

Ce spunea în ProSport o sursă din MApN, în octombrie 2018, în momentul în care Petrea a fost înlăturat

În luna octombrie a anului trecut, în momentul în care fostul comandant, Cristian Petrea, a fost înlăturat din fruntea celui mai galonat club din România, ProSport realiza, cu ajutorul declaraţiilor unor oameni apropiaţi grupării militare, portretul omului care acum conduce Steaua. Materialul îl puteţi citi AICI.

"Da, e adevărat, a fost numit un băiat al lui Zisu. Sau cel puţin aşa stăteau lucrurile vineri (n.r. - 12 octombrie 2018). Lumea spune că Zisu dictează, iar ministrul execută. Dar mi-e greu să cred asta. Zisu a profitat de degringolada din club şi a pozat în salvator. Aduce un om, care chipurile face ordine în club. Dar pe Zisu nu l-a interesat niciodată ordinea sau performanţa la Steaua. L-a interesat bugetul. Şi achiziţiile. Şi, mai presus de orice, blocarea lui Florin Talpan, om care a devenit din ce în ce mai vocal în ultima vreme. Om care pretinde că deţine documente compromiţătoare înclusiv despre general. Eu nu cred că ministrul Fifor a ştiut de toate astea", a mărturisea, pentru ProSport, o persoană din MApN.

Istoria războiului pentru Steaua şi miza sa uriaşă, de zeci de milioane 


Momentul zero al intrării lui Becali la Steaua: ProSport scria, în 2002, că latifundiarul "investea" la club banii primiţi cadou tot de la Armată, printr-un schimb de terenuri dezavantajos pentru statul român. Între timp, în 2013, Becali a şi fost condamnat definitiv pentru acel matrapazlâc, împreună cu fostul ministru al apărării cu care a făcut "afacerea"

Rând pe rând, Becali a pierdut marca Steaua, apoi numele Steaua, toate apelurile şi toate încercările ca, la rândul său, să obţină anularea mărcii Steaua pe care o deţine Armata. Talpan a câştigat şi un proces personal contra lui Becali, pentru calomnie, executându-l silit de 30.000 de euro.

Acum sunt pe rol alte două acţiuni cu potenţial devastator, dacă ar fi pierdute de bogătaş: cea privind palmaresul (care e aproape de pronunţare) şi cea care priveşte despăgubirile solicitate de Armată (37 de milioane de euro) pentru folosirea ilegală şi cu rea-credinţă a mărcii Steaua în intervalul 2004-2014.

Al doilea proces naşte deja nedumeriri, deoarece au trecut deja doi ani şi 4 luni de la începerea sa, iar instanţa de la Tribunalul Bucureşti, după 18 termene, încă n-a ajuns nici măcar la administrarea probelor! Mai mult decât atât, judecătoarea a suspendat procesul, la ultimul termen, pentru a aştepta răspunsul unei alte instanţe, în alt proces.

Câştigarea celor două acţiuni este vitală pentru cea mai profitabilă dintre afacerile lui Becali. Acesta a afirmat, în repetate rânduri, că va desfiinţa clubul dacă va fi pus să plătească 37 de milioane de euro. În interviuri acordate de-a lungul timpului, Becali a afirmat că echipa de fotbal i-a adus încasări de circa 150-200 de milioane de euro.

În acest context, la comanda CSA Steaua a fost numit, astă-toamnă, colonelul Bixi Mocanu. Surse ale ProSport din interiorul clubului au reclamat, încă de la început, că ofiţerul ar fi ostil acţiunilor împotriva lui Becali. Pe măsură ce se apropie deznodământul din tribunal şi pledoaria finală în lupta dintre Talpan şi armatele de avocaţi angajate de Becali, lucrurile au început să se precipite şi la CSA Steaua.

CSA Steaua: „Domnului Talpan i s-a cerut un punct de vedere referitor la transmiterea unor opinii personale în contradicţie cu regulamentele militare


Colonelul Bixi Mocanu, militar de carieră, a fost numit astă-toamnă la cârma CSA Steaua, după ce vechiul comandant şi-a dat brusc demisia. Suporterii îl acuză acum pe noul şef al clubului că se zbate să-l scoată pe Talpan din procesele cu Becali

Acum câteva zile, pe 29 ianuarie, exact în ziua în care la Tribunalul Bucureşti era programat un termen important în procesul dintre CSA Steaua şi FC FCSB privind procesul pentru palmares, juristul Florin Talpan a primit o notificare internă prin care era convocat în faţa unei comisii. În baza regulamentului disciplinei militare, lui Talpan i se reproşează că a dat declaraţii privind unul din procese. În realitate, era vorba de nişte declaraţii acordate ProSport pe 21 decembrie anul trecut, prin care Talpan îl contrazicea pe Becali după ce acesta a anunţat că ar fi câştigat procesele cu Steaua. AICI puteţi citi articolul care a stârnit mânia lui Bixi Mocanu.

Practic, sub formula ambiguă se ascunde un reproş nerostit, dar concret: juristul clubului e anchetat, la ordinul lui Bixi Mocanu, pentru că l-a contrat pe latifundiar şi pentru că a apărat interesul Stelei fără aprobarea prealabilă a comandantului. Articolele la care face referire comisia sunt nişte răspunsuri ale lui Talpan la afirmaţiile lui Becali, care proclamase victoria asupra Armatei.

ProSport a cerut lămuriri, pe acest subiect, de la biroul de presă al CSA Steaua.

Iată întrebarea adresată de reporter şi răspunsul oficial al clubului:
„ProSport: Este adevărat că juristul clubului, Florin Talpan, este anchetat intern de o comisie disciplinară pentru că l-a contrazis pe Gigi Becali, atunci când acesta din urmă a spus că a câştigat procesul cu Steaua?

CSA Steaua: Nu există nici o cercetare disciplinară împotriva colonelului de justiţie Florin Talpan, având ca obiect motivul precizat de dumneavoastră. Domnului Talpan i s-a cerut un punct de vedere referitor la transmiterea către mass-media a unor opinii personale, în contradicţie cu prevederile ordinelor şi regulamentelor militare în vigoare în Armata României“. 

Comisia de anchetă, înfiinţată la mai bine de o lună după declaraţii. Talpan, convocat exact când era înfăţişarea din procesul cu Becali


În mod ciudat, deşi continuă să piardă bătăliile în instanţă, Gigi Becali e tot mai sigur că, în final, va avea câştig de cauză. El a prevestit, în trecut, în repetate rânduri că Armata îl va da afară pe "nebunul de Talpan"

O extraordinară coincidenţă a făcut ca Ordinul privind instituirea comisiei care l-a interogat pe Talpan să fie emis pe 29 ianuarie, juristul fiind convocat să dea socoteală în aceeaşi zi, între orele 12.00-14.00, în situaţia în care procesul contra FC FCSB, de la Tribunal, începea la ora 14.00!

Interogat de ziare.com asupra acestei ciudăţenii, comandantul Bixi Mocanu s-a apărat spunând că nu ştia despre faptul că tocmai în ziua respectivă şi exact la acea oră urma să aibă loc şi procesul. "Nu aveam de unde să ştiu că are termen. Eu am venit astăzi la serviciu, mi s-a prezentat o hârtie de dimineaţă, am semnat-o. Dânsul (Talpan - n.r.) a venit cu programul de la tribunal după ce am semnat acea hârtie. La ora 12 a plecat din club, a ajuns pe la minister. Atât timp cât n-am fost informat, de unde să ştiu, puteam să visez? Eu am lipsit săptămâna trecută, iar dimineaţă am venit la program şi mi s-a prezentat o hârtie de către unii dintre ofiţerii din cadrul clubului. Eu nu mă ocup de toate problemele din cadrul clubului, am responsabili pe domenii. Dacă nici omul respectiv n-a ştiut că are termen la dosar astăzi, cu ce sunt vinovat?", a explicat Mocanu şirul de coincidenţe.

Trebuie menţionat că de la declaraţiile investigate acum de comisia de anchetă a lui Bixi a trecut peste o lună (au fost date pe 21 decembrie 2018, iar ordinul privind comisia a fost emis pe 29 ianuarie 2019).

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.