Ştucan, despre "Ţara lucrurilor foarte bine făcute". Două declaraţii bizare din care reiese că România - Ungaria a fost un meci organizat şi jucat impecabil

12 oct 2014 2668 afişări Special
Ştucan, despre "Ţara lucrurilor foarte bine făcute". Două declaraţii bizare din care reiese că România - Ungaria a fost un meci organizat şi jucat impecabil
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

În momentul lansării candidaturii pentru alegerile prezidenţiale, politicianul Klaus Iohannis şi-a folosit în repetate rânduri sloganul electoral: "România lucrului bine făcut". Sâmbătă seară, două declaraţii date de două personaje din Federaţia Română de Fotbal te duc cu gândul că în România lucrurile nu se fac doar bine, aşa cum vrea Klaus Iohannis, ci se fac "foarte bine". Prosport a identificat două momente bizare petrecute la o partidă pe care spectatorii au urmărit-o cu gâtul şi cu ochii iritaţi de gazele lacrimogene şi în care naţionala a fost egalată după o repriză a doua în care s-a apărat.

Burleanu a lăudat forţele de ordine, apoi le-a acuzat


Consilierul Gabi Bădescu, preşedintele FRF Răzvan Burleanu şi secretarul general Gheorghe Chivorchian la intonarea imnului

“Forţele de securitate şi-au făcut treaba foarte bine, dar suporterii n-au înţeles acest lucru”
Răzvan Burleanu, preşedinte FRF


Noul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal a apreciat efortul “forţelor de securitate” după un joc greu, cu un grad de securitate ridicat. Cu toate acestea, suporterii fideli susţin că România – Ungaria a fost meciul cu cele mai multe şi mai serioase incidente petrecute vreodată la partidele naţionalei. Să recapitulăm:

  1. Cu 40 de minute înainte de începerea meciului, jandarmii aflaţi în afara stadionului au folosit gaze lacrimogene pentru a-i calma pe suporterii maghiari. Valul de gaze s-a mutat, purtat de vânt, spre intrarea VIP, unde copii, bătrâni şi alţi spectatori paşnici cu ochii în lacrimi au fost cuprinşi de un acces de strănuturi.
  2. Intonarea imnurilor a fost un fiasco total. La imnul maghiar, suporterii Stelei situaţi la ultimul nivel de la tribuna Sud s-au luat la bătaie cu jandarmii şi cu forţele de ordine de la firma BGS. Zeci de scaune au fost rupte, valuri de gaze lacrimogene au fost lansate în atmosfera de pe Naţional Arena. La imnul României, incidentele s-au mutat în peluza opusă. Torţele şi petardele au trecut ca mingile de ping pong între sectorul rezervat fanilor maghiari şi cel al suporterilor români din galeriile lui Dinamo şi U Cluj.
  3. Imediat după începerea partidei, fanii maghiari aflaţi la ultimul nivel au rupt gardul separator şi i-au provocat pe suporterii de la tribuna I. Zeci de români au fugit spre breşă, s-au schimbat serii serioase de pumni, însă jandarmeria a reuşit în cele din urmă să stopeze tensiunea cu jeturi de gaze lacrimogene.
  4. La scurt timp după răfuiala de la tribuna I a început carnagiul în peluza Nord. Motivul care a declanşat incidentele este neclar. Fanii lui Dinamo şi U Cluj susţin că jandarmii şi agenţii BGS au provocat şi au sărit apoi să bată fără discernământ, agenţii spun că suporterii s-au bătut între ei. Rezultatul confruntărilor a fost că mai mulţi ultraşi, dar şi suporteri nevinovaţi, au fost bătuţi crunt. Alexandru Hojda, fotoreporterul ProSport aflat în faţa peluzei, a fost scuipat şi ameninţat de un agent BGS că va fi dat afară din stadion.

În aceste condiţii, declaraţia lui Burleanu a părut bizară. Există două variante: ori forţele de securitate nu şi-au făcut bine treaba, în ciuda afirmaţiilor şefului FRF, ori jandarmeria şi firma de pază au gestionat impecabil meciul, iar fanii sunt responsabili pentru incidente.

Duminică la prânz, Răzvan Burleanu a revenit cu precizări: “Regret incidentele produse între forţele de ordine şi suporteri, îmi cer scuze faţă de fanii care au avut de suferit din cauza abuzurilor şi excesului de zel. Federaţia Română de Fotbal condamnă atitudinile violente şi nejustificate la adresa suporterilor. Îi asigur pe toţi cei care au avut de suferit că vinovaţii vor plăti. La întoarcerea delegaţiei române din Finlanda voi purta o discuţie fermă cu conducerea companiei care a avut reponsabilitatea securităţii pe Arena Naţională”.

Reacţia populară a preşedintelui FRF este admirabilă, însă dă verdicte fără o analiză amănunţită a evenimentelor. Abuzurile agenţilor BGS există şi sunt documentate atât de ProSport cât şi de Gazeta Sporturilor, însă Burleanu ignoră din start ipoteza ca şi suporterii să fi generat o parte dintre incidente. În aceste condiţii, apar 3 întrebări la care preşedintele federaţiei este aşteptat să răspundă:

  • De ce continuă FRF să vândă bilete la meciurile echipei naţionale către galeriile marilor cluburi din ţară, cunoscute pentru incidentele produse de-a lungul timpului?
  • De ce aceşti ultraşi beneficiază de reducere de 50 la sută în timp ce suporterii obişnuiţi, provenind probabil din aceleaşi pături sociale achită preţul întreg?
  • În fine, cine a decis ca suporterii maghiari să stea în aceeaşi peluză cu fanii lui Dinamo şi U Cluj?

 

Piţurcă a inventat "jocul foarte bun, fără ocazii"


Victor Piţurcă se pregăteşte să-l bage în teren pe Bogdan Stancu, în timp ce maghiarii celebrează golul egalizator

 “Echipa României a făcut un joc foarte bun în această seară. Foarte bun
Victor Piţurcă, selecţionerul României


Victor Piţurcă a venit la conferinţa de presă cu mina unui om absent, forţat să facă un lucru în care nu găseşte nici o plăcere. Selecţionerul s-a uitat mai mereu în gol, în timp ce lăuda jocul echipei sale cu o atitudine superioară greu de înţeles.

Momentul culminant a fost eticheta “foarte bun” lipită jocului. Mai greu i-a venit lui Piţucă să găsească şi argumente pentru această declaraţie cu iz de propagandă. Citiţi cu atenţie frazele următoare!

Ne-a lipsit în faţa porţii claritatea, fazele, momentele când trebuia să marcăm. Chiar dacă n-am avut ocazii să marcăm, am avut faze şi centrări periculoase. Dacă jucătorii se demarcau mai bine, se plasau mai bine, am fi putut să marcăm”.

Aşadar, România a jucat foarte bine, dar i-au lipsit ocaziile. România a jucat foarte bine, dar jucătorii ei nu s-au demarcat la fel de bine. Aici este fie o eroare de logică, fie un mod genial de a plasa, discret, vina pentru rezultat în cârca fotbaliştilor pe care Victor Piţurcă i-a aşezat “foarte bine” în teren. Antrenorii care nu vor să-şi asume întreaga responsabilitate pentru rezultatele lor au o vorbă: “Jocul din ultimii 30 de metri nu se antrenează”. Seamănă destul de bine cu declaraţia de mai sus.

În cele 18 minute de conferinţă, Piţurcă a mai avut două momente în care a dat senzaţia că îşi caută scuze:

  • Am jucat excelent în prima repriză. Când joci excelent, trebuie să şi marchezi vreo 3 goluri”, a spus Piţurcă, însă tot el a admis că România nu a avut ocazii. Practic, selecţionerul este inventatorul jocului excelent, dar fără şanse de a înscrie.
  • Strategia noastră nu era asta în a doua repriză. Trebuia să atacăm în continuare, să dăm şi golul doi. Fizic am căzut puţin. Maxim nu joacă la club, Rusescu a lipsit o perioadă lungă, Gardoş şi Chiricheş la fel”. În concluzie, România a făcut un “joc foarte bun”, dar nu a respectat strategia selecţionerului pentru că a căzut fizic. Cine a titularizat fotbalişti care “cad fizic” nu reprezintă, evident, subiectul acestor rânduri.

Meciul cu Finlanda de marţi va fi ultimul pe banca naţionalei pentru Piţurcă. Pe selecţioner îl aşteaptă banii saudiţilor de la Al Ittihad, iar fanii naţionalei aşteaptă nişte meciuri în care favoriţii lor să joace “foarte bine” şi să aibă şi ocazii.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.