SPECIAL | "Zidul Galben" din România. "Am simţit că a venit Crăciunul pentru noi!". ProSport îţi spune povestea fan clubului Borussia Dortmund. Ce mare fotbalist al nemţilor vine la Bucureşti, cine a rămas o "instituţie" şi secretele unei deplasări în Dortmund

1 iul 2018 2678 afişări Comentează şi tu Special
SPECIAL | "Zidul Galben" din România. "Am simţit că a venit Crăciunul pentru noi!". ProSport îţi spune povestea fan clubului Borussia Dortmund. Ce mare fotbalist al nemţilor vine la Bucureşti, cine a rămas o "instituţie" şi secretele unei deplasări în Dortmund 8 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/17253334/1/poza-dortmund-2.png

Într-o perioadă SF a Ligii 1, într-un fotbal anost fără echipe de tradiţie, într-o lume a corupţilor şi falimentarilor, mulţi dintre oamenii care umpleau stadioanele pe vremea Diviziei A s-au orientat spre fotbalul romantic. Situaţia se regăseşte în Centrul Vechi. Nu, nu centrul petrecerilor şi al străinilor care vin să consume bautură mai ieftină decât în ţara lor. Este centrul în care oamenii apreciază fotbalul de calitate şi care au respect pentru ce au lăsat în urmă Franz Beckenbauer, Gerd Muller, Michael Zorc sau, mult mai recentul, Roman Weidenfeller.

Astăzi e vorba de povestea unor microbişti care au găsit drumul către fotbalul cu etică. Unul dintre ei este Dragoş Lăzărescu. Cine e Dragoş? "Creierul" fan clubului şi, totodată, omul care a avut răbdarea şi nebunia să adune 2-3 "adepţi" alături de care să înceapă povestea fan clubului... Un fan club al Borussiei Dortmund, care adună peste 200 de membri din toată ţara.

România, Bucureşti, Half Time. Ora 19:00. Astăzi voi afla cum, ideea unor iubitori de frumos, a dat naştere unei superbe poveşti de dragoste pentru o echipă de fotbal. Iubirea galben-neagră. Intru în pub. E gol. Sezonul s-a incheiat, cine să mai vină? E ora la care metrourile sunt pline, ora la care Calea Victoriei e sătulă de claxoane şi motoare turate la maxim. Mă aşez la masă. Îmi aranjez camera. Îmi verific telefonul. După 5 minute apare Dragoş. A stat peste program. Obosit, a acceptat totuşi să vorbească despre pasiunea unui absolvent de ASE şi, actualmente, angajat la o firmă de PR.


Tablou galben, în Bucureşti. Fanii Borussiei sunt echipaţi corespunzător

Începem?
Da!

De când eşti simpatizant al Borussiei Dortmund?
Sunt simpatizant al Borussiei din 2000 şi mi-am cultivat pasiunea în timp. De atunci am început să mă interesez de echipă, să mă informez. Pot spune că perioada în care am ajuns să ţin cu echipa a coincis cu venirea lui Klopp. Valorile clubului m-au atras foarte mult. Toţi cei din fan club susţinem şi echipe româneşti şi ne regăsim sub umbrela microbistului dezamăgit de tot ce se întâmplă în fotbalul românesc. Felul în care sunt trataţi suporterii contează foarte mult. Există o lipsă de respect pentru suporteri, iar asta se vede prin declaraţiile pe care le dau şi prin condiţiile pe care le oferă.  Pe măsură ce creşte dezamăgierea pentru clubul pe care îl iubeşti, îţi dai seama că nu poţi să renunţi la fotbal şi te reorientezi către fotbalul străin. Anumiţi suporteri se uită la trofee, alţi suporteri sunt atraşi de spiritul clubului.

Cu pasiune, răbdare, tact şi inimă. Inimă mare. Aşa s-a pus baza unei comunităţi care trăieşte la prezent continuu pentru Dortmund

Cum a început totul?
Totul a început în 2012, în online, iar întâlnirile au început în 2013, în anul în care am ajuns în finala UCL. Şi eu, şi cei care am înfiinţat fan clubul, eram în căutare de noi membri, dar nu cunoşteam pe nimeni. Am început să căutăm pe net şi am descoperit un blog al unui suporter al lui Dortmund, unde era deja formată o comunitate. Ulterior, ne-am întâlnit şi am decis să vedem şi câteva meciuri împreună.

Cum au fost cooptaţi fanii?
Am făcut un grup de facebook pentru că era cea mai simplă variantă. Am început să invităm fani şi aşa s-au adunat, dar am fost destul de selectivi. Verificam profilul fiecărui om să ne asigurăm că e fan sau simpatizant al Borussiei Dortmund. Unul dintre criterii era să nu simpatizeze cu mai multe echipe din Bundesliga.

Care este numărul actual de fani?
Comunitatea de suporteri activi e de 300 de oameni, dar numărul membrilor înregistraţi e de 90. Sunt fani din toată ţara. Cele mai importante comunităţi sunt în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov şi Sibiu.

V-aţi întâlnit vreaodată toţi?
Organizăm o adunare anuală pe sezon, până acum am avut patru. Prima întâlnire a fost în Braşov şi ne-am convins că trebuie să facem asta în fiecare an. Anul acesta a avut loc în Cluj.

Care este relaţia voastră cu clubul?
Îmbunătăţirea relaţiei cu clubul a fost anevoioasă. Noi trebuia să fim activi pentru doi ani, iar apoi să depunem documentele pentru recunoaşterea oficială. În momentul de faţă ne ajută cu bilete la meciuri şi facem deplasare în grup... cam atât. Echipa este foarte iubită la nivel global şi nu se pot orienta către toate fan cluburile. 


Dragoş Lăzărescu, alături de Marcel Răducanu

"Ne-am întâlnit cu Marcel Răducanu la ultima deplasare a fan clubului şi i-am înmănat cardul de membru de onoare al fan clubului. Voiam să facem asta de mult timp"

Cum arată o deplasare la Dortmund?
Este cel mai aşteptat eveniment al anului. Se întâmplă o singură dată pe an să mergem în grup. Punem totul la punct: bilete de avion, cazare, ce vizităm şi altele. Sunt oameni care vor să ajungă de ani buni pe stadionul din Dortmund, iar în momentul în care o fac sunt foarte fericiţi. Primim în jur de 30 de bilete pe sezon. Anul acesta am fost la meciul cu Leverkusen, cel mai bun joc al sezonului.

Care a fost cel mai frumos moment trăit în fan club?
Meciul cu Eintracht Frankfurt de anul trecut, din finala Cupei Germaniei. Veniseră fani din toată ţara, din Cluj, Deva, Braşov. Toată ziua a fost o sărbătoare. Ne-am întâlnit pe zi în oraş, am vorbit de echipă, iar seara am venit la meci. În pub-ul în care vedem meciurile au venit şi doi fani nemţi, suporteri ai lui Frankfurt şi i-am invitat să vadă meciul cu noi. După ce s-a terminat, eram 60 de suporteri în delir, era setea de trofee şi asta s-a văzut prin bucuria de după.  


Weidenfeller, în gri, vine în România să ia pulsul fanilor Borussiei Dortmund de la noi

Aaaa... şi ar mai fi unul... La ultima deplasare ne-am întâlnit cu câţiva oficiali ai clubului şi a fost o discuţie foarte interesantă. La finalul întâlnirii am simţit că a venit Crăciunul pentru noi. La un moment dat, ne-au întrebat dacă ne-ar plăcea să cunoaştem o legendă a clubului. Câteva secunde mai târziu i-a sunat telefonul, era Roman Weidenfeller. I-a răspuns şi l-a întrebat dacă vrea să vină în Bucureşti. Răspunsul a fost afirmativ, iar pentru noi fost un moment unic, nu ne aşteptam la asta. E o legendă pentru noi. Personal, eu doar la asta mă gândesc de când am aflat. Fanii care nu au luat parte la ultima deplasare, credeau că e o glumă.  Roman va veni la întâlnirea anuală din acest an. Iniţial, adunarea era programată la Timişoara, dar, după acest anunţ, am fost nevoiţi să o mutăm la Bucureşti.

Marcel Răducanu a jucat foarte mulţi ani la Borussia. Care este relaţia voastră cu el?
Când mergem la meciuri ne mai întâlnim cu suporteri care ne întreabă din ce ţară venim. Când aud că suntem din România, ne spun că îşi aduc aminte cu drag de Marcel Răducanu. E stabilit de zeci de ani în Dortmund şi face parte din viaţa oraşului. Ne-am întâlnit cu Marcel la ultima deplasare a fan clubului şi i-am înmănat cardul de membru de onoare al fan clubului. Voiam să facem asta de mult timp.


Carismaticul Klopp. Actualul antrenor de la Liverpool e iubit la infinit în Dortmund

"Klopp e o instituţie în Dortmund!"

S-a mai terminat un sezon în care echipa a dezamăgit în anumite momente. Care este părerea ta referitoare la viitorul echipei?
E foarte greu pentru noi să luăm capionatul. E o loterie, dar cred că dacă se vor aduce câţiva jucători şi dacă Bayern va ajunge într-un oarecare declin, s-ar putea să avem şanse la titlu. Şi plecările de jucători au influenţat sezonul mai slab. E frustrant pentru suporteri, dar până la urmă plecările de la club au fost benefice din perspectivă financiară. Până la urmă bugetul Borussiei e la jumătatea bugetului lui Bayern. Ei îşi permit să cumpere jucători de la noi pe bani foarte mulţi, în timp ce noi cumpărăm mai ieftin de la celelalte echipe. Clubul nu investeşte nici în antrenori cu nume pentru că e conservator. Vrea să aducă vorbitori de germană.

Ce crezi că ar putea resuscita echipa?
Cine?! Klopp! El e o instituţie în Dortmund. Nu e vorba de trofee, cât de spiritul pe care îl aduce la echipă. E un fenomen şi se identifică aici. E un antrenor care s-a integrat foarte bine la Dortmund.

Acesta este portretul unui suporter adevărat. Un suporter care a luat parte la atmosfera din ” Zidul Galben”. A văzut cum se desfăşoară suporterii adevăraţi, suporterii care vin lângă echipă în momentele cele mai grele. Dortmund a scăpat de faliment datorită fanilor şi, aşa cum a spus şi Dragoş, ” cred că ar mai face-o de încă zece ori dacă ar putea”. Culmea, în acea perioadă, ”Zidul” se zdruncina mai tare ca niciodată sub bocancii care loveau cimentul, după fiecare săritură a celor 25.000 de soldaţi. Ei au fost camarazii de care clubul avea nevoie. Se înserează, soarele coboară sub negura nopţii şi ne arată drumul către casă. Închid camera. Aceasta a fost o pagină din fotbalul trăit cu sufletul. Fotbalul care păstrează valorile şi funcţionează după principii.


Articol scris de Răzvan Stîngă

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.