Semnalul dat de numirea lui Gică Popescu consilier al premierului şi supervizor al proiectului Euro 2020. Cum a reuşit Burleanu să-i aducă în aceeaşi tabără pe Iohannis, Dragnea şi Tudose. Panica de la FRF

11 ian 2018 6577 afişări Special
Semnalul dat de numirea lui Gică Popescu consilier al premierului şi supervizor al proiectului Euro 2020. Cum a reuşit Burleanu să-i aducă în aceeaşi tabără pe Iohannis, Dragnea şi Tudose. Panica de la FRF
GALERIE (6 de imagini) VEZI GALERIA

Este greu de găsit un semnal politic cu o simbolistică mai clară împotriva actualei conduceri a FRF decât numirea lui Gică Popescu în funcţia de consilier pe probleme de sport al premierului României şi desemnarea acestuia drept supervizor al proiectului Euro 2020.

Informaţiile la care a avut acces ProSport sunt clare: toţi actorii majori ai spaţiului politic românesc au dorit aducerea fostului internaţional în această poziţie. Aproape neverosimil în circumstanţele politice actuale, dar preşedintele României Klaus Iohannis, preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul ţării Mihai Tudose s-au situat de aceeaşi parte a baricadei, alături de Gică Popescu.

Mutarea a căzut ca o bombă nu numai în birourile lui Burleanu şi ale oamenilor săi, dar chiar şi în tabăra celor care vor să-i scoată afară pe actualii locatari de la Casa Fotbalului, la alegerile din primăvară.


Gică Popescu, cel mai urât coşmar al actualei conduceri de la Casa Fotbalului. FOTO: Mediafax

Nu e nevoie să reluăm în amănunt toată argumentaţia: de ce aducerea Baciului în funcţie este semnul că Burleanu şi-a pierdut susţinerea politică. Totul converge în această direcţie. Gică Popescu şi tabăra sa consideră şi azi că el a plătit mai mult decât era cazul tocmai pentru a i se face pârtie lui Burleanu către şefia FRF, la alegerile din martie 2014. Adevărată sau nu, această teorie este crezută de oamenii din fotbal şi de politicieni – asta contează, în fond.
În mod evident, premierul Mihai Tudose ştia, când l-a invitat pe Popescu să vină consilier al său şi coordonator al proiectului Euro 2020 (România trebuie să pregătească organizarea câtorva meciuri la turneul final), istoricul relaţiei acestuia cu Burleanu.

Numindu-l pe Popescu, într-un fel, chiar deasupra lui Burleanu – la fostul internaţional ar urma să ducă toate firele coordonării eforturilor de pregătire a meciurilor de la Euro repartizate României –, politicienii îl pun pe actualul şef al FRF într-o postură dificilă. Imaginaţi-vă doar: teoretic, de acum înainte, Burleanu trebuie să pună mâna pe telefon şi să-i raporteze lui Popescu despre stadiul proiectului Euro 2020 - faza pe FRF.

Însuşi premierul Tudose a bătut un apropo foarte străveziu miercuri seară, la Antena 3, când a făcut anunţul privindu-l pe Gică Popescu. Să spui că „nu s-a făcut nimic“ şi că iei „pe cineva care ştie unde e UEFA“, ăsta, da, dos de palmă tras actualei conduceri a FRF! Pentru că, în lumea fotbalului, momentele penibile trăite de Burleanu la întâlnirile cu diverse oficialităţi din străinătate, foşti internaţionali, foşti mari arbitri sau conducători de federaţii, sunt arhicunoscute.

Reale sau rod al imaginaţiei bogate a celor din fenomen, povestea din Muntenegru (când Dejan Savicevic s-ar fi dus la Belodedici, să-l salute, neştiind că a trecut pe lângă şeful FRF), episodul Cardiff (Lupescu l-a numit mincinos pe Burleanu, dezminţind declaraţia acestuia, cum că s-ar fi întreţinut amical) sau întâmplarea de la Bucureşti, cu Davor Suker (preşedintele federaţiei croate şi-ar fi manifestat discret nedumerirea în privinţa lui Burleanu, despre care nu ştia absolut nimic), au contribuit din plin la statutul de neofit al actualului conducător al fotbalului românesc.


Momentul Davor Suker: anul trecut, golgheterul Cupei Mondiale 1998, acum preşedintele federaţiei croate, a avut surpriza să nu cunoască pe nimeni dintre reprezentanţii României la o acţiune de promovare a Europenelor din 2020. Primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, şi preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, au transformat evenimentul într-o acţiune electorală care l-a iritat pe croat, au mărturisit pentru ProSport, ulterior, mai multe surse. FOTO: Mediafax

Cum, necum, Burleanu singur a contribuit la imaginea caricaturală pe care o are acum. Mai mulţi conducători de cluburi au relatat pentru ProSport, de-a lungul timpului, că în campania pentru alegerile din 2014, actualul conducător al federaţiei le-ar fi sugerat că ar fi susţinut pe linie politică şi de oameni din serviciile secrete. Ulterior, după ce a fost ales, Burleanu a ţinut să întărească imaginea de om cu spate politic, invitându-i în delegaţie, la meciurile din deplasare, sau la tribuna oficială, la meciurile de acasă ale naţionalei, pe Liviu Dragnea, Vasile Dâncu, George Maior.

Tot traseul preşedintelui FRF s-a construit pe filieră politică. Până să ajungă în actuala funcţie, tânărul Burleanu a avut profesia de consilier. După ce a fost instruit în ştiinţe politice la SNSPA (fosta Academie „Ştefan Gheorghiu“), a urcat treptele spre Bucureşti: consilier la primării în provincie, apoi consilier în Parlament, consilier al fostului preşedinte Băsescu şi, în final, iată, şef la FRF. Ca orice om care visează să ajungă un politician important în România, şi-a trecut rapid în CV şi cursuri la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I“.

Tatăl său, fostul fotbalist Gică Burleanu, mărturisea în momentul de maximă glorie pentru fiul său, imediat după ce a fost ales preşedinte la FRF, că acesta vede noua funcţie doar ca pe o trambulină către adevăratul său ţel, lansarea în viaţa politică şi, în final, ţinta finală, preşedinţia României.

Acum, cu doar două luni înaintea (re)alegerilor pentru şefia federaţiei, clasa politică din România le transmite alegătorilor că actualul şef al FRF nu mai are (chiar dacă, poate, a avut-o la un moment dat, sau, în orice caz, s-a lăudat cu ea) susţinere.

Gică Popescu, marea victimă a lui Răzvan Burleanu (în percepţia oamenilor din fotbal şi a politicienilor), a fost numit consilier al premierului pentru că nu poate candida la şefia FRF, în urma condamnării primite în 2014. Dar, prin intermediul său, mesajul este evident. Sursele ProSport spun ceva foarte interesant: Baciul l-ar prefera, dintre contracandidaţii lui Burleanu, pe fostul arbitru Cristi Balaj, şi nu pe fostul coechipier de la naţională Florin Prunea.

Acesta este alt semnal dat de Tudose, care a mai transmis, miercuri seară, un mesaj pentru cunoscători: „Sunt convins că şi Gică Hagi va da o mână de ajutor“.


La ultima Adunare Generală a FRF, desfăşurată anul trecut, în luna mai, singurul care a votat constant împotriva lui Burleanu (la pupitru) a fost Balaj (primul rând din dreapta, în sală, cu caronaşul roşu ridicat)

Sursele ProSport spun ferm că Hagi are deja un proiect clar privind restructurarea întregii activităţi la nivel de copii şi juniori în România şi că are de gând să-l repună pe masa viitoarei conduceri a FRF, dacă în primăvară numele preşedintelui va fi altul decât Burleanu.

Hagi şi Popescu s-au mai dus o dată la guvern, cu acest proiect, în urmă cu câţiva ani, când premier era Victor Ponta. Din diverse motive, nu s-a întâmplat nimic atunci. Acum, tema revine în actualitate. Când a spus „sunt convins“ cu referire la sprijinul lui Hagi, Tudose ştia, nu presupunea ce urmează.

În sfârşit, cel mai puternic semnal primit de Burleanu că nu mai este agreat de nimeni din clasa politică – şi care a fost trecut până acum sub tăcere – îl reprezintă modul în care i s-au închis toate uşile în Parlament. Toate iniţiativele legislative ale FRF (între care şi cea mult-mediatizată de a lua o parte din profitul caselor de pariuri sportive) au eşuat din lipsă de susţinere politică. Federaţia n-a reuşit să convingă niciun partid parlamentar să îi promoveze interesele.

Până la urmă, în asta constă şi problema acestui tip de personaj, ajuns în fruntea unei instituţii pe alte criterii decât cele ale competenţei: dispare „spatele“, dispare şi omul din funcţie.

Burleanu s-a legitimat, în faţa tuturor, cu susţinerea sa politică, şi nu cu propriile realizări. Patru ani, n-a convins pe nimeni în fotbal că a meritat funcţia.


Foarte mulţi dintre cei care încă îl mai susţin dezinteresat pe Burleanu azi o fac de teamă că înlocuitorul său va restaura puterea personajelor care au devalizat fotbalul românesc. Spaimele acestei tabere sunt speculate abil de şeful FRF, deşi el însuşi a preluat multe din metodele celor de dinainte

Chiar şi cei care-l susţin azi au două motivaţii fără legătură cu valoarea preşedintelui FRF:

- fie sunt cei care nu uită cât rău au făcut Mircea Sandu şi clanul Becali fotbalului românesc (această optică a fost, de altfel, foarte puternic exploatată de Burleanu, care şi-a construit un discurs negativ, amintind permanent „greaua moştenire“ şi agitând spectrul unei reveniri a „mafiei“ pe care numai el o poate învinge),

- fie sunt cei care au beneficii directe, materiale, palpabile, de pe urma menţinerii lui Burleanu în funcţie.

Interesant este că şi unii, şi alţii acceptă, în particular, că actualul şef de la Casa Fotbalului n-are realizări, că este nepotrivit acolo şi că oamenii de care s-a înconjurat sunt la fel de incompetenţi ca şi el. Dar, din motivele expuse mai sus, continuă să-l susţină.

Iar acum, când clasa politică a lansat public semnalul că nu-l mai susţine, toată structura a rămas în aer.

Ce urmează? Rămâne de văzut. Până miercuri seară, lupta între Burleanu şi contracandidaţii săi (Balaj, Prunea, Puşcaş, Marica) părea debalansată. Titularul postului de şef la Casa Fotbalului era cotat drept mare favorit, ceilalţi nu puteau spera decât că Burleanu nu va câştiga din primul tur de scrutin, pentru a încerca în turul II să se unească în spatele celui care urma să îl înfrunte decisiv.

Acum, cu mesajul clasei politice, lupta pentru preşedinţia FRF s-a reechilibrat.


Hagi şi Gică Popescu ar urma să se ocupe şi ei de proiectul restructurării fotbalului românesc, dacă la alegerile din primăvară câştigă preşedinţia FRF altcineva decât Răzvan Burleanu

P.S. În orice ţară normală, indiferent de relaţiile personale existente între persoanele fizice, numirea unei foste glorii a fotbalului în funcţiile amintite mai sus ar fi salutată – măcar de complezenţă, dacă nu din suflet. Un mesaj-tip, ştiţi genul: „FRF/preşedintele Răzvan Burleanu este încântat de aducerea unui simbol precum Gică Popescu, internaţional, căpitan al României şi al Barcelonei, unul din cei mai importanţi fotbalişti din istoria ţării, în rolul de sfătuitor al premierului şi de coordonator al proiectului Euro 2020. FRF/preşedintele Răzvan Burleanu îşi anunţă disponibilitatea pentru a colabora cu Gheorghe Popescu în folosul fotbalului şi al sportului românesc etc, etc, etc“.

În locul acestui banal mesaj (prompt şi nelipsit în alte ocazii, cum a fost cea a alegerii lui Ceferin în fruntea UEFA), FRF şi Burleanu tac instituţional.
Pe site-ul FRF, capul de afiş este ţinut de tragerea la sorţi a „sferturilor“ din Cupa României, un meci amical al naţionalei sub 17 ani sau speculaţiile pe marginea unei posibile prezenţe a României şi Olandei în aceeaşi grupă, dacă se vor califica la Euro 2020.


Răzvan Mitroi (rândul doi, în spatele lui Răzvan Burleanu), fost consultant de comunicare al Chevron, acum director de comunicare la FRF, a trimis un mesaj acid la adresa premierului Tudose, după ce acesta din urmă l-a anunţat pe Gică Popescu în funcţia de consilier pe teme de sport. FOTO: Mediafax

Neoficial, FRF a reacţionat foarte ostil. Mesajul postat de dimineaţă pe Facebook de Răzvan Mitroi, directorul de comunicare al lui Burleanu, este edificator pentru starea de spirit din tabăra Burleanu, după lovitura Popescu: „Bună dimineaţa! S-a trezit şi premierul că România are de organizat un EURO la fotbal în 2020. Drept pentru care şi-a luat un consilier care «să ştie unde e UEFA» - Gică Popescu. Doar că la partea organizatorică şi de infrastructură sportivă stăm bine. Altele sunt restanţele pentru EURO 2020. Aşa că îi propun domnului Tudose să-şi ia şi un consilier care să ştie unde e Sibiul (ca să nu greşească cu autostrada plănuită să plece din Piteşti) şi unul care să ştie unde e Otopeniul (ca să ducă metroul până la aeroport). Astea sunt angajamentele mari ale Guvernului faţă de UEFA. Altfel, mişto să apari acum în plin scandal la guvern cu Generaţia de aur la braţ.

Pentru interesaţi: Cele patru stadioane ce trebuie modernizate pentru EURO 2020 sunt în grafic, şantierele încep în martie. Este ceva întârziat stadionul Dinamo, pentru că acolo statul român i-a dat stadionul în concesiune «particulerului» Badea şi omul nu vrea EURO la el în curte. Aşa că stadionul Ministerului de Interne (ptiu, drace, iar ministerul ăsta?) se va reconstrui într-o altă parte a parcului Dinamo, unde să nu-l deranjeze pe particuler. Dovada că suntem, totuşi, în grafic este ok-ul dat de UEFA la finele 2017 la controlul de etapă. Bruxelles-ul nu a trecut verificarea şi i s-a luat EURO de pe cap“.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.