Şedinţă de înfierare: comandantul Bixi Mocanu a strâns angajaţii de la Steaua şi i-a pus să-l critice pe Talpan. De ce s-ar grăbi colonelul să-l elimine pe juristul care l-a învins pe Becali, câţi bani a cheltuit Steaua şi performanţele obţinute cu Bixi şef

31 iul 2019 11874 afişări Special
Şedinţă de înfierare: comandantul Bixi Mocanu a strâns angajaţii de la Steaua şi i-a pus să-l critice pe Talpan. De ce s-ar grăbi colonelul să-l elimine pe juristul care l-a învins pe Becali, câţi bani a cheltuit Steaua şi performanţele obţinute cu Bixi şef Colonelul Bixi Mocanu la Steaua: în 9 luni cu acesta la comandă, clubul a cheltuit 12 milioane de euro, n-a câştigat niciun titlu mondial în probă olimpică, iar echipa de fotbal a ratat promovarea în Liga 3. FOTO: CSA Steaua

Comandantul clubului Steaua, colonelul Bixi Mocanu, a convocat joia trecută, în pripă, o şedinţă la care a adus peste 50 de angajaţi ai grupării militare cu scopul de a înfiera activitatea juristului Florin Talpan, afirmă surse ale ProSport. La şedinţă au fost invitaţi şi oficiali din MApN.

Mai mulţi oameni de încredere ai comandantului au luat cuvântul la şedinţă, plângându-se că Steaua nu poate face mare performanţă din cauza lui Talpan şi că se simt timoraţi, spun sursele ProSport. Juristului, care a câştigat 11 procese cu Becali, i se impută acum de către Bixi Mocanu că a făcut prea multe copii xerox pentru dosarele depuse la tribunal şi că a pierdut două speţe secundare cu latifundiarul.

Miza este mare şi timpul îl presează pe Bixi Mocanu, pentru că se apropie momentul final în ultimul mare proces la clubului Steaua cu FC FCSB: cel al daunelor. Până acum, juristul Florin Talpan a câştigat pentru Armată, pe rând,

- marca Steaua (decembrie 2014) – sentinţă definitivă,

- numele Steaua (decembrie 2016) – sentinţă definitivă,

- palmaresul (iunie 2019) – sentinţă în primă instanţă.

Ultimul proces major pe rol - pe lângă alte aproximativ 10 speţe secundare - este cel în care Talpan a cerut, în numele Armatei, daune de 37 de milioane de euro de la FC FCSB pentru folosirea abuzivă şi cu rea-credinţă a brandului şi numelui Steaua. Sentinţa în primă instanţă ar trebui să vină în această toamnă. Dacă FC FCSB pierde şi de această dată, este probabil ca Becali să desfiinţeze clubul şi să mute toată activitatea la o altă grupare pe care o controlează deja din umbră, prin intermediari.

Profeţiile colonelului Tânjală, anul trecut: Bixi, adus şef să-l blocheze pe Talpan şi să se asigure că nu promovează echipa de fotbal

Colonelul Vasile Tânjală, angajat la Steaua timp de 20 de ani (1998-2017), a făcut astă-toamnă, într-un interviu acordat ProSport, mai multe afirmaţii surprinzătoare. Printre altele, ofiţerul ieşit la pensie avertiza că Bixi Mocanu ar fi fost numit comandant, deşi n-avea nicio competenţă să conducă Steaua, la influenţa generalului Cătălin Zisu. Misiunea lui Mocanu ar fi să-l blocheze pe Talpan înainte ca acesta să câştige şi ultimele procese cu Becali şi să se asigure că Steaua nu va promova în Liga 3 la fotbal.

Ratarea promovării s-a petrecut deja astă-vară, după o înfrângere şocantă cu Carmen Bucureşti (scor 0-1). Presat de suporteri, Bixi Mocanu a afirmat că l-a contactat pe Victor Piţurcă, dar antrenorul s-ar fi codit să vină şi să se implice la echipa de fotbal.

ProSport a luat însă legătura cu Piţurcă, iar acesta a dezminţit cu vehemenţă orice discuţie sau negociere cu Mocanu.


"Talpan nu e întreg! El strică imaginea Armatei. Acolo sunt oameni buni, de ispravă, care nu-i pot permite lui Talpan să facă ce vrea. El denigrează imaginea Ministerului. Trebuie dat afară."
Becali, 2017


"Poate vine un ministru care zice 'Ia vino, Talpane! Am înţeles că Steaua are coeficient şi poate aduce în România 50 de milioane şi mai poate Becali să mai vândă de alte milioane. Tu ce vrei? Să distrugi un brand românesc? Tu eşti în Liga 4. Care e scopul tău? Eu sunt ministru de armată, sunt naţionalist, am sânge de român şi nu permit mizeria ta! Retrage toate procesele şi ia vino domnule Becali şi ia totul înapoi!'. E posibilă o înţelegere, cu pace. De ce nu-l laşi pe Becali să ne reprezinte în Europa? Ai ceva spart la cap? Ai rahat? Dacă ai rahat, ţi-l scoatem noi! Dar trebuie un ministru de apărare care să fie bărbat."
Becali, iunie 2019


Ulterior, juristul Florin Talpan a dat publicităţii mai multe puncte de vedere în care îl acuza pe Bixi Mocanu că depune eforturi să-l îndepărteze din club şi să-l obstrucţioneze în procesele cu Becali.

Bilanţul comandantului Mocanu după 9 luni: 12 milioane de euro cheltuiţi, nicio medalie de aur, echipa de fotbal a ratat promovarea

După ce Talpan a afirmat că ar trebui să fie comandant la Steaua în locul lui Bixi Mocanu, relaţiile între cei doi s-au tensionat la maximum, iar colonelul din fruntea clubului a răspuns că trebuie abilităţi speciale pentru această funcţie, pe care juristul nu le are.

Sub comanda lui Bixi Mocanu, în cele 9 luni scurse de la numirea sa, din noiembrie 2018 şi până la sfârşitul lui iunie 2019, Steaua a cheltuit 56 de milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro) de la bugetul public, fără să fie câştigată vreo medalie de aur la Campionatele Mondiale din probe olimpice. "Asta nu e tot. În club e un haos de nedescris, o debandadă totală. Veţi vedea ce prăpăd va fi la Olimpiada de la Tokyo. Steaua e în vrie, iar noul comandant e preocupat să angajeze tot felul de persoane fără legătură cu sportul", a avertizat managerul unei secţii, sub protecţia anonimatului, într-un dialog cu reporterul ProSport.
Sub coordonarea lui Mocanu, secţia de fotbal a ratat promovarea din Liga 4 în Liga 3. Singurul care a plătit cu funcţia a fost antrenorul Marius Lăcătuş, acesta înaintându-şi demisia de onoare a doua zi.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.