MOARTE PE SENA | Premierul Valls cere naţiunii să se aştepte la noi atacuri teroriste. Poliţia a descoperit un lansator de rachete în raziile de după atentatele de vineri, de la Paris. "Franţa ar trebui să nu mai găzduiască Euro. E pur şi simplu prea periculos!"

17 nov 2015 11327 afişări Special
MOARTE PE SENA | Premierul Valls cere naţiunii să se aştepte la noi atacuri teroriste. Poliţia a descoperit un lansator de rachete în raziile de după atentatele de vineri, de la Paris. "Franţa ar trebui să nu mai găzduiască Euro. E pur şi simplu prea periculos!"
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Valul de teroare din Franţa pare fără sfârşit după ce însuşi premierul Manuel Valls, într-un discurs radiofonic, a cerut naţiunii să se pregătească de noi atacuri teroriste în zilele şi săptămânile care urmează. Vineri, în timpul partidei amicale Franţa – Germania (scor 2-0), disputată pe „Stade de France“, zeci de terorişti musulmani au dezlănţuit iadul pe străzile Parisului, masacrând oamenii ieşiţi în cale. Bilanţul dramei este, în acest moment, de 132 de morţi şi 352 de răniţi.

Mircea Sandu: „Nu vor muta turneul final. Probabil că vor fi sporite măsurile de securitate“

Toate competiţiile sportive de peste weekend au fost anulate, dar autorităţile continuă să insiste că viaţa trebuie să-şi urmeze cursul, iar Comitetul de Organizare al Euro 2016 militează pentru ca turneul final de la vară să rămână în Franţa. Comitetul Executiv al UEFA discută azi cazul, dar sunt şanse minime ca Euro să-şi schimbe gazda. „Nu se va schimba ţara gazdă. Probabil că se va ridica problema măsurilor de securitate. Francezii vor fi întrebaţi ce au de gând să facă. La Euro va fi o securitate excepţională, vor fi prezenţi agenţi din toată Europa, probabil că şi România va trimite specialişti“, a declarat Mircea Sandu, fost preşedinte al FRF şi membru în Comitetul Executiv al UEFA, în emisiunea ProSport Live de luni dimineaţă.

Într-un interviu acordat postului de radio RFI, Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării, în prezent vicepreşedinte al Parlamentului European, a fost însă de părere că toate măsurile de securitate nu pot preveni noile atentate, dar vor îngreuna viaţa oamenilor obişnuiţi. „Precauţiile vor viza incidentele din trecut, dar nu pot prevedea noile situaţii care se vor ivi. În acelaşi timp, restricţiile vor lovi în stilul de viaţă al oamenilor, care o vor duce mai greu. Din acest punct de vedere, se poate spune că teroriştii obţin o victorie indirectă“, a spus Ioan Mircea Paşcu.

Just Fontaine: „Cred că Franţa trebuie să renunţe la turneu". Preşedintele Comitetului de Organizare: "Siguranţa pe stadioane funcţionează bine. Pericolul e pe stradă"

Franţa a cheltuit foarte mulţi bani cu pregătirea turneului final şi mutarea competiţiei ar însemna o imensă "gaură" financiară

Polemica se înteţeşte şi în interiorul Franţei. În timp ce membrii Comitetului de Organizare cer imperios ca totul să rămână aşa cum s-a stabilit înaintea atentatelor, alte personalităţi ale fotbalului din această ţară sunt mai precaute. Legendarul Just Fontaine, deţinătorul recordului absolut de goluri înscrise la o singură ediţie a Cupei Mondiale - 13 la turneul din Suedia 1958 -, spune clar că „orice altă ţară ar putea găzdui Euro 2016, dar noi nu". Declaraţia veteranului de 82 de ani a fost consemnată de publicaţia germană Die Welt. Germania a fost nominalizată, alături de Anglia, ca fiind capabilă să preia turneul final. "Cred că Franţa trebuie să renunţe la turneu. Mă tem foarte tare că această zi neagră de vineri se poate repeta. Cred că noi nu putem garanta siguranţa care se impune pentru o asemenea mare competiţie. Pur şi simplu e prea periculos!", a declarat legendarul Fontaine.

În schimb, Jacques Lambert, preşedintele Comitetului de Organizare, afirmă contrariul: "Să ceri anularea turneului înseamnă să le faci jocul teroriştilor. Vom lua măsurile necesare pentru a asigura desfăşurarea competiţiei în condiţii de siguranţă. Nu voi dezvălui ce măsuri vom lua pentru a nu le conferi avantaje inamicilor. Dar siguranţa pe stadioane funcţionează bine, pericolul e mai degrabă pe străzi, în aglomerările spontane", spune Lambert, citat de "The Guardian".

Ce se găseşte pe lângă casa teroristului în Franţa: un lansator de rachete, veste antiglonţ, puşcă-mitralieră, pistolete

Abdelhamid Abaaoud (jos, în genunchi) este căutat de autorităţi şi considerat "creierul" atentatelor de vineri

Problema pare a fi însă că autorităţile franceze au scăpat complet situaţia de sub control, iar la vară sutele de mii de turişti care vor intra în ţară vor fi ţinte uşoare pentru teroriştii islamici.

Raidurile făcute de poliţia şi armata franceză în şase oraşe, după atentatele de vineri, au dus la un prim bilanţ incredibil: s-au descoperit adevărate depozite de armament clandestine pe teritoriul acestei ţări, notează site-ul israelian Debka.com, apropiat de serviciile secrete din această ţară. Printre capturile făcute după raidurile din Marsilia, Lille, Grenoble, Strasbourg, Lyon şi Toulouse se găsesc un lansator de rachete, veste antiglonţ, o puşcă mitralieră Kalaşnikov, 15 pistolete şi alte arme.

Ministrul de interne Bernard Cazeneuve a declarat că au fost percheziţionate, în raiduri de noapte, 168 de locuinţe. S-au efecutat 23 de arestări şi alte 104 persoane au fost plasate în arest la domiciliu.

Pe de altă parte, toate aceste măsuri par nu numai tardive, dar şi insuficiente. Premierul Manuel Valls a anunţat naţiunea franceză, într-un interviu la radio, că există posibilitatea unor noi atacuri în zilele şi săptămânile următoare.

Franţa, avertizată de turci şi irakieni asupra atentatelor care se pregăteau. Autorităţile n-au luat în seamă semnalele de alarmă

CNN anunţă că ISIS ameninţă cu o nouă "repriză" de atentate

Pe măsură ce trec orele, ies la iveală noi amănunte şocante atât despre ce s-a petrecut vineri seara la Paris, cât şi despre superficialitatea şi nepregătirea trupelor de securitate franceze. Israelienii au dezvăluit că structura teroristă care a acţionat în Franţa a cuprins cel puţin 200 de oameni şi a necesitat luni de pregătire în chiar inima ţării, fără ca vreo autoritate să ia măcar o urmă a asasinilor. Între timp, s-a descoperit că şefii spionajului irakian au avertizat ţările occidentale cu 24 de ore înainte de tragedie că un atac al ISIS este iminent. Mesajul a fost transmis către SUA, Marea Britanie şi Franţa, notează debka.com. Irakienii îi informau pe occidentali că liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a ordonat un atac asupra ţărilor din coaliţia occidentală, dar şi asupra Iranului şi a Rusiei. Irakienii au fost cât se poate de expliciţi, informarea spunând că atacurile vor avea loc „prin detonarea de bombe sau asasinate sau luarea de ostatici în zilele următoare“. Niciuna dintre ţările la care a ajuns mesajul n-a reacţionat corespunzător.

Incredibil este însă că aceste alerte venite de la irakieni au fost ignorate de francezi în condiţiile în care alte două avertismente fuseseră primite de la Turcia! Autorităţile de la Ankara au atenţionat Franţa de două ori, în ultimul an, că în ţară se află jihadistul Omar Ismail Mostefai, unul dintre teroriştii sinucigaşi care s-au detonat vineri la Paris. De fiecare dată, francezii n-au dat niciun răspuns, a declarat pentru AFP o oficialitate din guvernul Turciei.

Abia după carnagiul de vineri, autorităţile franceze au solicitat ajutorul serviciilor secrete aliate. Americanii, israelienii, turcii şi alte ţări care cooperează contra terorismului au pus dezastrul de vineri pe seama incapacităţii serviciilor secrete franceze, care „au refuzat în tot acest timp să facă schimb de informaţii sau să colaboreze cu ceilalţi“.

Abdelhamid Abaaoud, suspectul principal, în mână cu Coranul şi drapelul negru al ISIS

Peste 20 de terorişti înarmaţi până în dinţi au devastat vineri Parisul atacând cu puşti-mitralieră şi grenade, dar şi detonându-şi centurile cu explozibili, în şase locuri diferite. Au fost măcelăriţi oameni într-o sală de concerte, în două restaurante, pe străzi şi la intrarea pe „Stade de France“, în timpul partidei Franţa – Germania. Planul teroriştilor, dezvăluie surse din serviciile israeliene de informaţii, era de a-l captura sau ucide chiar pe preşedintele francez Francois Hollande, care se afla în tribuna oficială a stadionului alături de ministrul de externe al Germaniei, în timp ce trupele de securitate ar fi fost distrase şi derutate de celelalte atacuri diversioniste. Din acest punct de vedere, teroriştii au dat greş, ţinta principală fiind ratată. Însă oamenii obişnuiţi, aflaţi pe străzile Parisului, n-au avut atât noroc.

Avalanşă de competiţii sportive pe teritoriul Franţei în perioada următoare

Numeroase competiţii sportive programate la sfârşitul săptămânii trecute în Franţa au fost amânate. E vorba de meciuri internaţionale de rugby (Racing 92 - Glasgow, Oyonnax - Ulster, Pau - Castres Olympique, Bordeaux Begles - ASM Clermont Auvergne, RC Toulon - Bath), jocuri din Cupa Franţei la fotbal, dar şi din etapele campionatelor de volei şi handbal, precum şi un concurs internaţional de Taekwondo şi unul de patinaj.

Toate aceste competiţii, dar şi altele, ar trebui să se dispute în perioada următoare, adică exact în intervalul în care premierul Valls a anunţat deja că informaţiile indică posibilitatea unor noi atentate.

Nici Marea Britanie nu stă cu mult mai bine. O unitate a trupelor speciale a fost detaşată în Franţa, pentru a ajuta forţele de ordine depăşite de evenimente din această ţară. În acelaşi timp, nivelul de alarmă a fost ridicat în Insulă, informaţiile fiind că următoarea ţintă a ISIS ar putea fi Marea Britanie.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.