Marica a cumpărat brandul Farul! Cât a plătit fostul fotbalist şi ce este acuzat că pregăteşte pentru complexul unde se află cunoscutul stadion | UPDATE Replica fotbalistului: "Eu sunt Ciprian Marica! Am un nume. Nu fac aşa ceva!". Cine i-a dat ideea

3 iul 2018 37776 afişări Comentează şi tu Special
Marica a cumpărat brandul Farul! Cât a plătit fostul fotbalist şi ce este acuzat că pregăteşte pentru complexul unde se află cunoscutul stadion | UPDATE Replica fotbalistului: "Eu sunt Ciprian Marica! Am un nume. Nu fac aşa ceva!". Cine i-a dat ideea 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/17341471/2/stadionul-farul-1.jpg

UPDATE Iritat de acuzaţiile care i se aduc, Ciprian Marica a sunat reporterii ProSport pentru a face precizări suplimentare: "Oameni buni, eu sunt Ciprian Marica! Am un nume! Am muncit pentru prestigiul pe care-l am. Eu n-am luat Farul ca să dărâm stadionul şi să fac blocuri! Luaţi-vă gândul de la prostia asta! Eu am luat brandul tocmai pentru că vreau să fac ceva pentru fotbal. Să nu încapă pe mâna ştiu eu cui. N-am nimic cu suporterii, cu cei de la SSC Farul. Dimpotrivă! Vreau să stăm de vorbă. Au un plan bun? Foarte bine, le dau lor brandul! N-am absolut nimic împotrivă!".

Pentru a fi şi mai explicit, Marica a dorit să facă un apel public: "Cred că toţi oamenii care doresc binele echipei Farul ar trebui să-şi unească forţele! Să se întâlnească şi să discute cum pot ajuta această echipă!".

Întrebat direct de ProSport de acuzaţiile care i se aduc că s-ar fi asociat cu fostul arbitru Constantin Frăţilă şi cu afaceristul Nicolae Sarcină, care controlează Luceafărul Oradea, Marica a lămurit: "Cu domnul Frăţilă nu am nicio asociere, nicio înţelegere. Am avut doar o discuţie, ştiam că a participat la licitaţie şi l-am sunat ca să-mi dea informaţii, să ştiu ce se întâmplă. În ce-l priveşte pe domnul Sarcină, vă spun că nu îl cunosc personal, n-am discutat niciodată cu dânsul, nu ştiu de unde au apărut aceste zvonuri".

Fostul fotbalist a dorit să facă şi o precizare în legătură cu Lizeta Haralambie, avocata care a licitat în numele său: "O cunosc pe Lizeta, am rugat-o, dacă tot era în Constanţa, să mă reprezinte acolo. Atât. M-a reprezentat pe mine. Nu e asociată. Alte legături nu avem".


UPDATE Ciprian Marica a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care explică de ce a cumpărat brandul Farul. Indirect, răspunde şi acuzaţiilor, menţionând că a luat Farul pentru că iubeşte această echipă încă de când era mic şi că ideea i-a venit într-o discuţie cu Mircea Lucescu.
Explicaţia este plauzibilă, pentru că acelaşi Mircea Lucescu a salvat de la faliment, acum peste două decenii, Gazeta sporturilor. Într-un moment în care Ringier intenţiona să închidă celebrul ziar, marele antrenor l-a convins pe Dan Voiculescu să le facă o ofertă elveţienilor.

Iată mesajul lui Marica: "Cu ceva timp în urmă, discutam cu Mircea Lucescu la o cafea. La un moment dat, mă întreabă din senin: Cum îţi hrăneşti tu pasiunea, cum te dedici activităţii care să-ţi aducă bucuria aia venită din pasiune?

Mi-am promis atunci că voi acorda mai mare atenţie fotbalului. Nu mai pot juca, dar pot să ajut! Nu poţi fi doar un observator când fotbalul care ţi-a dat totul trece prin momente dificile. Trebuie să ajutăm cu toţii fotbalul românesc. Fenomen care, în primul rând, are o mare problemă de identitate. Temelia lui a fost şubrezită când am lăsat să dispară echipele de tradiţie.

Primul pas: trebuie să readucem cluburile mari la viaţă, să readucem oamenilor bucuria trăită lângă echipa pentru care au cântat, au scandat, au plâns. Dacă marile cluburi, echipele cu tradiţie vor redeveni puternice, fotbalul românesc va redeveni puternic. Eu am ales să ajut să readucem strălucirea unui club important în fotbalul românesc, Farul Constanţa. Sa repunem cărămida la temelie, să-i recuperăm certificatul de naştere, să-i redăm identitatea, să-i scoatem din nou la lumină istoria şi performanţele la care au trudit generaţii de fotbalişti.

Dar acesta este un prim pas, făcut cu bucurie, cu cele mai bune intenţii şi cu o mare deschidere. Mai departe, trebuie consens, trebuie sprijin, trebuie ca toţi cei care pot, să pună umărul, să construiască un proiect solid, demn de un etalon al fotbalului românesc. Care fotbal a fost avariat grav de dispute mici, de orgolii nepotrivite, de amestec al competenţelor, de scandaluri inutile.

Vreau să fie clar un lucru: Am muncit mult pentru a-mi construi un nume, o carieră. Am stat departe de orice scandal şi mereu voi face asta. Scandalurile au adus doar nenorociri în această ţară, dacă vrem să ne dezvoltăm, trebuie să facem lucrurile corect. Atât. Nu să ne irosim în dispute inutile, contestări, pus beţe în roate. Eu pot să ofer priceperea mea, entuziasmul meu, dragostea imensă pentru fotbal. Fără tensiuni, fără răutăţi, fără interese ascunse, pentru că nu mă caracterizează.

De ce Farul? Tocmai pentru că în copilărie, în adolescenţă, aşa am crescut, cu Farul un punct de referinţă în fotbalul românesc. Pentru că oraşul Constanţa a devenit a doua mea casă. Pentru că aici, pe stadionul Farul, am trăit momente extraordinare la echipa naţională. Pentru că am iubit să joc aici, am trăit sentimente unice transmise de tribuna plină până la refuz la meciurile României. Pentru că fotbalul nostru are nevoie de un punct de echilibru în această zonă, iar oraşul Constanţa, judeţul Constanţa, Dobrogea toată, au forţa necesară să facă Farul să strălucească şi merită să retrăiască momentele de magie pe care le-au trăit părinţii, bunicii.

Pentru că timpul trece şi cresc copiii care nu au apucat să vadă cu ochii lor un meci al celor despre care le povesteau adulţii. Timpul devine un duşman dacă nu acţionăm. E momentul să fie redat fotbalului românesc un simbol şi să fie luat drept model şi de alte oraşe mari!".


Avocata Lizeta Haralambie, fost om de încredere al ex-primarului Radu Mazăre, acum reprezentanta lui Ciprian Marica, a câştigat marţi, în numele fostului fotbalist, licitaţia pentru brandul FC Farul. Jurista a licitat 41.300 de euro fără TVA (49.150 de euro în total), fiind declarată câştigătoare de firma care administrează vechiul club SC FC Farul SA.

Nemulţumiţi de ceea ce s-a întâmplat azi sunt reprezentanţii echipei suporterilor, SSC Farul Constanţa, formaţie care tocmai a promovat în Liga 2. Aceştia anunţă că vor contesta licitaţia şi vor face plângere penală pe numele organizatorului licitaţiei, care e acuzat că a schimbat regulile din mers, de mai multe ori, pentru a-l favoriza pe Marica. Iniţial, spun suporterii (care au participat la prima licitaţie, în decembrie 2017, fiind învinşi în final de un personaj necredibil, care a promis 1.000.000 de lei şi n-a plătit nimic, respectiva tranzacţie fiind, de altfel, anulată), s-a anunţat că brandul va fi vândut prin oferte depuse în plic. Apoi, brusc, fără avertisment, s-a anunţat licitaţia de astăzi.

Suporterii de la SSC Farul acuză că se pregăteşte un mega-tun imobiliar, pe locul actualului stadion urmând să fie construit un complex rezidenţial

Unul dintre susţinătorii proiectului SSC Farul, Sorin Mihăilescu (fost lider al galeriei în anii ’90 şi implicat în renaşterea echipei şi promovarea din Liga 4 până în Liga 2), a anunţat de peste o săptămână, pe Facebook, ca Marica va intra la licitaţie şi va câştiga, pe fostul fotbalist interesându-l, de fapt, terenul pe care se află stadionul.

Planul ar fi, afirmă cei care sunt implicaţi la SSC Farul, următorul:

- Marica, asociat cu fostul arbitru Frăţilă, preia brandul Farul,

- ar urma să se joace în sezonul următor în Liga 2, la Constanţa, sub numele de FC Constanţa, pe locul Luceafărului Oradea, formaţie tutelată de afaceristul Nicolae Sarcină. Actele, spun susţinătorii SSC Farul, au fost depuse deja la federaţie, pentru a se încadra în intervalul legal 1-30 iunie,

- este pregătită deja o Hotărâre de Guvern care să încredinţeze Complexul Sportiv Farul către Consiliul Judeţean Constanţa,

- CJ Constanţa ar urma să intre în asociere cu noul proprietar al FC Farul,

- pe unul din terenurile lui Frăţilă ar urma să se construiască (sau să se promită construirea) unui nou stadion,

- pe locul actualului Complex Sportiv, Marica ar urma să ridice, împreună cu nişte pakistanezi, un cartier rezidenţial.

"Doar nu credeţi că s-a spovedit Marica ieri şi s-a făcut, peste noapte, farist! Tunul imobiliar care ţinteşte stadionul Farul are nevoie de legitimitate. Având siglă şi palmares pot înstrăina stadionul şi să facă blocuri. Luceafărul Oradea va deveni FC Constanţa. FC Constanţa se va transforma în FC Farul şi astfel vor putea primi prin Hotărâre de Guvern stadionul", a scris Mihăilescu pe contul său de Facebook, înainte de licitaţie.


Stadionul Farul este amplasat în centrul oraşului Constanţa. Miza imobiliară a acestui amplasament, spun specialiştii, s-ar ridica la zeci de milioane de euro. Ciprian Marica dă însă asigurări că nici prin cap nu-i trece să facă lucrurile de care e acuzat

Frăţilă: "Deocamdată, nu pot să spun nimic concret. Îl las pe Ciprian" 

Contactat de ProSport, fostul arbitrul Constantin Frăţilă a negat categoric speculaţiile celor de la SSC Farul Constanţa. „Nişte bazaconii, nişte tâmpenii... Am citit şi eu pe net... Deocamdată, nu pot să spun nimic concret. N-ar fi bine să vorbesc. Îl las pe Ciprian. Sunt prieten cu Ciprian, e adevărat, dar deocamdată n-am niciun deal cu el. Nimic scris. Tatonări, atât... Ce pot eu să vă spun e că n-am făcut niciodată afaceri cu statul. Cu statul, nu! Nici cu guvernul, nici cu Consiliul Judeţean, nici cu altă entitate care reprezintă statul român. Iar pe terenurile mele nu va construi nimeni, reţineţi ce vă spun, nimeni în afara mea, nimic! Nici stadion, nici altceva. Deci, nu! În orice caz, ca o părere personală, pe locul actualului stadion Farul ar fi o prostie să se construiască altceva decât tot un stadion. Ar fi o idee... Cum să vă spun eu... Ar fi o idee periculoasă să se gândească acum cineva să construiască altceva. În ce sens periculoasă? Periculoasă pentru societate, să spunem. Acolo, dacă se dărâmă actualul Farul, trebuie ridicat alt stadion!“.


Fostul arbitru Constantin Frăţilă este astăzi milionar în euro şi unul din oamenii cu multe afaceri în Constanţa

Contactat de ProSport, Marica s-a mărginit să confirme cumpărarea brandului Farul.

Nicolae Sarcină, afaceristul care controlează Luceafărul Oradea, nu a răspuns apelurilor telefonice ale reporterilor ProSport.

Indiferent ce turnură vor lua evenimentele în perioada următoare, cert este că, din acest moment, există două branduri Farul în fotbalul românesc: FC Farul, cumpărat de Marica, şi SSC Farul - care le aparţine suporterilor şi este finanţat de Primăria Constanţa.

Probabil că lucrurile nu vor rămâne aşa şi, în final, una din părţi se va îndrepta împotriva celeilalte, în instanţă, pentru a o sili să-şi schimbe numele.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.