INTERVIU EVENIMENT | Lobonţ: "Mi-a dat două palme peste ceafă şi mi-a zis: «Auzi, băi Pisică! Tu crezi că timpul te aşteaptă?»". Antrenorul care l-a băgat în şedinţă în vestiar şi ce spune despre Daum: "Nu e Harry Potter!" | Prima parte

7 apr 2017 36366 afişări Special
INTERVIU EVENIMENT | Lobonţ: "Mi-a dat două palme peste ceafă şi mi-a zis: «Auzi, băi Pisică! Tu crezi că timpul te aşteaptă?»". Antrenorul care l-a băgat în şedinţă în vestiar şi ce spune despre Daum: "Nu e Harry Potter!" | Prima parte 13 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16220990/1/loby.jpg

“Toate drumurile duc la Roma” derivă din latinescul “Mille viae ducunt homines per saecula Romam” (O mie de drumuri vor duce întotdeauna oamenii la Roma). Expresia se referă la perioada de glorie a Imperiului Roman, când cele 29 de căi de acces public, ce străbăteau întreg imperiul, aveau acelaşi punct final: Roma. Acelaşi punct final l-a avut şi fostul portar al echipei naţionale de fotbal, Bogdan Lobonţ. A semnat cu AS Roma pe 1 august 2009 şi de atunci s-a dedicat trup şi suflet pentru gruparea italiană. Se fac 8 ani de când Lobonţ îmbracă culorile romanilor şi nu s-a plictisit. Deşi are 39 de ani, are aceeaşi poftă de fotbal ca la-nceputurile lui de la Hunedoara, când juca fotbal la perete şi mânca grătar cu cartofi prăjiţi. Bogdan Lobonţ a acceptat să ne ofere un amplu interviu în care am vorbit din toate câte puţin. “Buongiorno a tutti”, a răspuns la telefon plin de entuziasm.

Bogdan, cum e vremea la Roma?
În ultimele zile a fost frumos, a venit primăvara, e soare, cald. Sunt 25 de grade Celsius.

Simţi astenia de primăvară?
Nu se simte, astenia de primăvară e mai degrabă un alibi pe care îl găsim noi în toate lucrurile pe care nu reuşim să le facem.

Care este atmosfera la echipă în acest moment?
Suntem destul de trişti. Deşi am câştigat partida retur cu Lazio cu 3-2 din Cupa Italiei, nu am reuşit să mergem mai departe. E o victorie care doare… dar, în acelaşi timp, statistica ne ambiţionează să tragem tare în continuare. De un an jumătate, de când a venit Luciano Spalletti la Roma, am făcut un salt calitativ important. Suntem a doua echipă în clasamentul European cu cele mai multe “clean sheet-uri” (clean sheet = meci în care portarul unei echipe nu primeşte gol) şi ocupăm tot locul secund în clasamentul general al campionatelor importante în anul calendaristic 2016.

Roma este acum pe locul doi în campionat, vedeţi posibil câştigarea titlului sau mai mai degrabă poziţia a doua?
Atât timp cât matematica ne permite mergem la titlu, când nu o să ne mai permită matematica acest lucru o să vedem pe ce poziţie ne aflăm. Deocamdată pregătim meci după meci şi ne dorim să obţinem maximum din orice partidă.

“Christoph Daum nu e un Harry Potter care să aibă bagheta magică şi să facă minuni, nu e magician”

Aş vrea să vorbim despre prezentul primei reprezentative. Ce părere ai de situaţia actuală de la echipa naţională, unii de la echipă încă mai speră să prindă barajul pentru Mondialul din Rusia, tu ce crezi?
Păi acelaşi lucru ca şi la noi, la Roma, atât timp cât te ajută matematica trebuie să credem, trebuie să facem tot posibilul să obţinem maximum. Cu siguranţă toţi cei care au jucat şi-au dorit să câştige.

Te uiţi la toate meciurile echipei naţionale?
Normal că mă uit, mă uit şi urmăresc nu numai echipa naţională, ci şi ceea ce se întâmplă în fotbalul din ţară. Trebuie să fim conştienţi în momentul de faţă că asta ne este valoarea, noi cred că trăim mai mult din amintiri, din ceea ce a obţinut echipa naţională în trecut. Ce a fost în trecut a fost în trecut şi acum trebuie să vedem ce se va face de acum înainte şi să fim conştienţi de materia primă pe care o avem la dispoziţie.

Dar schimbarea de selecţioner cu unul străin este fezabilă pentru fotbalul românesc?
Am spus-o în vară dacă nu mă înşel. Christoph Daum nu e un Harry Potter care să deţină bagheta magică şi să facă minuni, nu e magician! Trebuie răbdare şi trebuie să fim conştienţi că asta este valoarea echipei naţionale. Noi vedem doar problemele şi se discută doar de problemele care sunt, în loc să se analizeze cum să se rezolve aceste probleme.

Ce părere ai, în presă din România se scrie că dacă Daum nu o să califice echipa la naţională... ar trebui să plece!?
Tot timpul a fost aşa la echipa naţională. A fost diferit în perioada Generaţiei de Aur pentru că atunci nu aveam posibilitatea să urmărim presa, nu era internet, era doar hârtie şi nu reuşeam să citesc toate ziarele. Acum, la fiecare 10 minute, apare câte o ştire ce a spus X despre Y, ce vrea să facă.

Bogdan Lobonţ are 85 de apariţii în tricoul naţionalei, 4 titluri de campion cu Rapid, Ajax şi două cu Dinamo. Cu AS Roma a fost de două ori vicecampionul Italiei.

Aş vrea să te întreb ceva. Şi să-mi răspunzi într-o secundă. Ai fost mai bun ca Tătăruşanu?
Cred că am jucat în perioade diferite şi nu suntem toţi la fel, suntem diferiţi.

Mergem pe aceeaşi linie şi te întreb: ce calităţi li se potrivesc lui Tătăruşanu, Pantilimon, Silviu Lung Jr şi Niţă dintre următoarele: priză la minge, agilitate, reflexele, ieşirea pe mingi înalte, tehnică, repunerea şi jocul cu piciorul, nebunia?
Aici mi-ai enumerat toate calităţile pe care ar trebui să le aibă un portar. Eu cred că sunt conştienţi că trebuie să îşi îmbunătăţească fiecare dintre aspectele astea. Portarul e deosebit, e singurul din echipă care are tricoul diferit şi care are mănuşi, poate să joace mingea şi cu mâna.

"Dacă ne uităm acum... nu vreau să supăr pe nimeni... dar sunt echipe de comună!". Ce spune despre Liga 1 şi despre trecut: Rapid şi Steaua

Rapid şi Steaua au dispărut. Continuă tu de aici!
Îmi pare rău, a dispărut Rapidul, un simbol al României, şi numai Rapidul, sunt multe echipe care au dispărut din fotbalul românesc. Dacă ne uităm acum sunt echipe de, nu vreau să supăr pe nimeni, dar sunt echipe de comună. Însă Steaua nu a dispărut, e în liga a 4-a. Probabil dacă Rapid avea în spate ceva minister, poate că a avut Ministerul Transporturilor, dar nu aşa de important ca Ministerul de Interne şi al Apărării, nu dispărea, avea posibilitatea să reînceapă din liga a 4-a. Şi în Italia, Parma a început din liga a 4-a. Au intrat în faliment acum două sezoane şi au început din liga a 4-a. Ţin minte şi când eram la Dinamo în 2001, când m-am întors pentru o scurtă perioadă împrumut de la Ajax tot se vorbea de momentul zero, momentul zero. De atunci cred că de cel puţin 10 ori am auzit momentul zero în fotbalul românesc. Doar viitorul o să ne dea răspuns la aceste momente.

Viitorul lui Hagi?
Vedem ce a făcut Gică la Viitorul, a plecat de la zero.  A construit centrul de copii şi juniori, Viitorul lui Hagi este o echipă care îmi place şi mă gândesc că viitorul echipei naţionale o să se bazeze pe scheletul Viitorului. Este o echipă care creşte şi dacă e să ne gândim la începutul ei, vedem că Gică a construit tot cu răbdare, cu consistenţă şi acum adună rezultatele.

Crezi că are putere să câştige Liga 1?
Cum să nu!? Are toate cărţile în regulă să câştige, are jucători de calitate, are jucători cu experienţă, jucători care au crescut foarte mult în ultima perioadă. Au crescut datorită lui pentru că este o persoană care se implică total, deci cum se spune mănâncă fotbalul pe pâine.  Cred că nu aş obosi niciodată să vorbesc cu Gică despre fotbal. Când avem posibilitatea şi ne întâlnim vorbim numai de fotbal, fotbal fotbal fotbal. Este o persoană extraordinară, o persoană care cunoaşte foarte bine fotbalul şi are idei foarte clare

Pe Ianis l-ai văzut evoluând?
Ianis, cum să nu!? L-am văzut în câteva meciuri cu Primavera lui Fiorentina. Deci este un pas înaintea celorlaţi. Are calităţi extraordinare. Pentru mine e unul dintre cei mai buni tineri jucători români pe care îi are România. E şi Răzvan Marin care a crescut foarte mult şi are calităţi extraordinare. A făcut foarte bine că s-a dus într-un campionat unde poate să crească şi mai mult. Şi nu doar ei, mai sunt jucători tineri care promit

Dacă am vorbit de Ianis, să te întreb şi de colegul lui de la Fiorentina, Tătăruşanu, ce mai scrie în presa din Italia? Pleacă de la echipă?
Din punctul meu de vedere şi din câte am văzut, nu o să plece de la Fiorentina, este văzut foarte bine la Firenze. Este un jucător important pentru Fiorentina şi din punctul meu de vedere o să continue.

Lobonţ şi-a început cariera de portar la Corvinul Hunedoara. De acolo a ajuns la Rapid, echipă care a fost rampa lui de lansare în fotbalul European. Poreclit şi Pisica a ajuns la Ajax la începutul anului 2000, unde a jucat 5 sezoane. Din Amsterdam a plecat în Firenze la gruparea viola, iar în 2007 s-a întors în ţară în Ştefan cel Mare. Pentru Dinamo a jucat 2 ani. În 2009 a semnat cu AS Roma şi mai are încă un an şi jumătate de contract cu formaţia romană.

Cel mai dificil adversar, golul lui Goian şi cine sunt cei doi atacanţi peste Neymar, Messi şi Ronaldo

Îţi propun să trecem, pe finalul primei părţi a interviului, la penalty-uri? Eşti de acord?
Mai exact?

Îţi adresez o serie de întrebări - ca dintr-un interviu fulger - la care nu ai prea mult timp de gândire. Trebuie să-ţi alegi colţul!
Sau aştept. Să începem!

Care este meciul care-ţi va rămâne pentru întotdeauna în minte şi în suflet?
Meciul cu Olanda de la Constanţa când am câştigat 1-0, gol Goian. Atunci am făcut un pas important pentru calificarea la EURO în 2008. Am jucat pe o vreme urâtă. O să-mi rămână în minte şi în suflet.

Cel mai puternic jucător pe care l-ai avut în faţă?
Au fost cam mulţi. Nu au fost Neymar, Messi şi Ronaldo, dar Şevcenko şi Inzaghi... Da!

Stadionul tău preferat?
Stadionul preferat este Olimpico, atunci când fierbe.

"Ţin minte Guardiola după ce a câştigat primul campionat cu Barcelona a rămas pe teren cu secundul lui. La conferinţa de presă l-au întrebat ce a discutat pe teren, iar el a zis că singurul lucru pe care poate să-l spună este că se pregăteşte pentru că ştie că o să vină şi ziua în care o să piardă"

Cel mai bun jucător lângă care ai evoluat?
Cristi Chivu. Este un jucător cu o inteligenţă extraordinară şi cu o viziune în teren cum rar am văzut.

Care este cel mai bun antrenor cu care ai lucrat ?
E o întrebare dificilă. Nu vreau să îţi dau un răspuns standard că am avut de învăţat de la toţi, dar aşa este. De la toţi am învăţat câte ceva, am furat câte ceva. Asta mi-a plăcut mie, "să fur" şi să îmi iau notiţe de la fiecare. De la un antrenor cum trebuie să te comporţi, de la un antrenor cum să rezolvi o situaţie tactică în faza defensivă, de la un antrenor cum să rezolvi o situaţie tactică în faza ofensivă, de la unul cum să gestionezi clubul. Toţi aceştia, puşi laolaltă, formează antrenorul perfect. Îţi dau un nume de antenor cu care am lucrat la Corvinul Hunedoara, Gabi Stan, care m-a învăţat un lucru. În al doilea sezon la Corvinul Hunedoara m-a chemat la el în cabină, mi-a dat două palme peste ceafă şi mi-a zis: “Auzi, băi Pisică, tu ce crezi? Că timpul te aşteaptă? Nu te aşteaptă băi băiatule nimeni. Ştii cum trece pe lângă tine?”

Cine câştigă Liga 1? FCSB sau Viitorul?
Merg pe mâna Viitorului. Am mare încredere că poate să câştige campionatul, are toate cărţile în regulă şi nu trebuie să aibă niciun fel de presiune.

Dar Liga Campionilor?
Asta este o întrebare care e cam greu de prevăzut. Aş vrea să câştige şi Barca, şi Real Madrid! Şi Bayern, dar din păcate nu se poate. Va fi dificil, sunt Juventus - Barcelona (n.r. - 11 aprilie - 19 aprilie), Bayern - Real (n.r. - 12 aprilie / 18 aprilie) două finale în sferturi.

Messi sau Ronaldo?
Amândoi. Îi prefer pe amândoi pentru că au un talent extraordinar.

Mourinho sau Guardiola?
Aici pot să-ţi dau eu Ferguson şi Ancelotti, antrenori extraordinari care au câştigat multe în fotbalul European. Ţin minte Guardiola după ce a câştigat primul campionat cu Barcelona a rămas pe teren cu secundul lui. La conferinţa de presă l-au întrebat ce a discutat pe teren, iar el a zis că singurul lucru pe care poate să-l spună este că se pregăteşte pentru că ştie că o să vină şi ziua în care o să piardă. Şi asta m-a făcut să înţeleg că fotbalul e un joc de erori şi cine face mai puţine erori şi gestionează mai bine erorile câştigă. De asta cred că Guardiola a câştigat atât de multe trofee.

CITEŞTE SĂPTĂMÂNA VIITOARE pe www.prosport.ro A DOUA PARTE A INTERVIULUI CU BOGDAN LOBONŢ

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.