Funcţia bate gradul. Capul lui Mihai Viteazul a dispărut peste noapte din faţa sălii de sport a CSA Steaua. Explicaţia ciudată a colonelului Bixi, de ce a rămas soclul gol şi unde a ajuns, pe proces verbal, statuia domnitorului

19 dec 2018 4442 afişări Special
Funcţia bate gradul. Capul lui Mihai Viteazul a dispărut peste noapte din faţa sălii de sport a CSA Steaua. Explicaţia ciudată a colonelului Bixi, de ce a rămas soclul gol şi unde a ajuns, pe proces verbal, statuia domnitorului

Într-o bună dimineaţă, acum câteva săptămâni, pe holurile clubului Steaua a zburat, purtat ca de vânt, zvonul năucitor că a dispărut capul lui Mihai Viteazul. Statuia, un bust al domnitorului care a realizat prima unire a ţinuturilor locuite de români, străjuia, de vreo 3 ani, intrarea în Sala de Sport cu acelaşi nume (Mihai Viteazul) a CSA Steaua şi devenise un punct de reper important pentru angajaţii şi sportivii de la clubul Armatei.

În scurt timp, la „Radio Şanţ“ au început să circule, printre angajaţii grupării militare, tot felul de zvonuri: ba că bustul ar fi fost dat jos „pentru siguranţă“, deoarece ar fi foarte preţios, ba că ar fi fost închiriat, ba că ar fi venit ordin „de sus“ să fie cedat altei unităţi militare.

În orice caz, evenimentul a marcat în ultima perioadă clubul şi a stârnit comentarii şi indignare printre cei care trec acum, zilnic, pe lângă soclul pe care tronează acum o grămăjoară de ciment cu moţ, sugerând altceva, chiar în faţa Sălii de Sport „Mihai Viteazul“.

Enigma a fost lămurită de colonelul Bixi Mocanu, comandantul interimar al clubului Steaua, cel care l-a înlocuit pe colonelul Cristian Petrea acum 3 luni: bustul lui Mihai Viteazul a fost evacuat din raţiuni imagologice.

Situaţia ar fi ridicolă, dacă n-ar spune câte ceva despre organizarea şi coordonarea din interiorul Armatei române. După instalarea capului lui Mihai Viteazul la intrarea în Sala de Sport, în imediata vecinătate a fost adusă o altă statuie, mai mare, a lui Mihai Viteazul călare pe cal, în curtea unităţii militare din apropiere.


Colonelul Bixi Mocanu a invocat raţiuni "imagologice" în sprijinul deciziei de a lăsa un soclu gol, cu o grămăjoară de ciment pe el, la intrarea în bază

Ulterior, spune Bixi, s-a constatat că două statui ale aceluiaşi domnitor în acelaşi loc înseamnă, totuşi, prea mult. Aşa că a fost sacrificat bustul, pentru că era mai mic.

Mai jos puteţi citi întrebarea pusă de jurnaliştii Firuţa Flutur şi Florin Zafiu, de la Mediafax, şi răspunsul primit de la colonelul Bixi Mocanu, pe parcursul interviului cu comandantul de la CSA Steaua, pe tema celei de-a doua "decapitări" a lui Mihai VIteazul. 

Mediafax: Ştiţi unde şi de ce a dispărut bustul lui Mihai Viteazul din faţa Sălii de Sport a CSA Steaua?
Colonelul Bixi Mocanu, comandantul CSA Steaua: Bustul lui Mihai Viteazu din faţa sălii, este o discuţie interesantă şi din punct de vedere imagologic. Adică noi avem la colţul Brigăzii de gardă statuia lui Mihai Viteazu călare, la nici 50 de metri în interiorul Brigăzii de gardă în dreptul sălii de sport era bustul lui Mihai Viteazu. Cred că era o aglomerare foarte mare din punct de vedere imagologic pe metru pătrat adică ai statuie aici , îi micşoram din importanţa imaginii emblematice care a fost Mihai Viteazu pentru istoria românilor şi atunci am preferat ca la solicitarea conducerii Brigăzii de gardă, pentru că şi ei sunt Brigada de Gardă Mihai Viteazu, să le acordăm până când dânşii îşi vor realiza un un bust, să le dăm sub formă de custodie, avem un proces verbal de custodie. În momentul în care se va realiza acest bust care să le acopere nevoia de reprezentare îl vor da înapoi.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.