EXCLUSIV Haos la Steaua: 80 de sportivi şi antrenori, păgubiţi cu sute de mii de euro. Angajaţii militari au pierdut banii pe ultimele 10 luni din contractele adiţionale. Sportivii vorbesc de grevă şi procese | Cum explică situaţia comandantul clubului

2 iul 2018 12408 afişări Special
EXCLUSIV Haos la Steaua: 80 de sportivi şi antrenori, păgubiţi cu sute de mii de euro. Angajaţii militari au pierdut banii pe ultimele 10 luni din contractele adiţionale. Sportivii vorbesc de grevă şi procese | Cum explică situaţia comandantul clubului Colonelul Petrea (stânga) le promite sportivilor din subordine că va rezolva în perioada următoare problema banilor tăiaţi începând cu luna octombrie a anului trecut 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/17334346/1/steaua-baschet-mediafax-foto-leczki-jozsi.jpg

Circa 80 de sportivi şi antrenori de la numeroase secţii ale CSA Steaua au fost păgubiţi de angajator, începând din luna octombrie 2017, cu sume care, cumulate, sunt de ordinul sutelor de mii de euro. Purtaţi cu vorba de la lună la lună, cei ieşiţi în pierdere se gândesc la diverse soluţii pentru a-şi recupera banii, iar printre variantele discutate s-au numărat greva şi procesele.

În cauză sunt toţi jucătorii şi membrii staffurilor tehnice încadraţi cu contract de muncă la Ministerul Apărării Naţionale. Aceştia erau plătiţi, până astă-toamnă, din două surse:

> solda de cadru militar, care adesea are valoarea salariului mediu pe economie,

şi

> banii din contractul adiţional, de prestări servicii, care reprezenta cea mai mare parte a sumei, pentru că sportivii şi antrenorii de valoare au, uneori, mii de euro pe lună.

Haosul a început după ce guvernul a schimbat legislaţia privind sistemul de impozitare


CSA Steaua, un club accidentat de legislaţie

În momentul când, astă-toamnă, a devenit clar că guvernul va modifica sistemul de impozitare a angajaţilor din România, conducerea CSA Steaua a schimbat contractele sportivilor şi ale antrenorilor militari, explicându-le că nu mai pot fi plătiţi din două surse (solda + contractul adiţional de prestări servicii) şi că banii vor fi „blocaţi“.

De această măsură au scăpat sportivii civili, care nu sunt cadre militare, ei primindu-şi toţi banii pe baza contractului de prestări servicii.

Lovitura a fost însă năprasnică pentru restul oamenilor şi a răvăşit în profunzime clubul Armatei, mai ales că i-a afectat doar pe sportivi şi pe membrii echipelor tehnice, nu şi pe şefii din administraţie. Cei păgubiţi au purtat discuţii, în tot acest timp, cu conducerea clubului, dar fără rezultat. Li s-a promis că se vor căuta soluţii, dar timpul a trecut, a venit finalul sezonului în mai toate sporturile şi neliniştea celor lăsaţi fără bani a crescut odată cu suma restantă.

Sportivii şi-au făcut grup pe WhatsApp. Printre soluţiile discutate: greva şi procesul


Sursele ProSport susţin că jucătorii din echipa de rugby a Stelei au vrut să boicoteze meciul din 19 mai, cu Baia Mare. Până la urmă, după promisiuni din partea administraţiei, echipa a intrat pe teren, dar a pierdut surprinzător, chiar în Ghencea. FOTO: Mediafax

Sursele ProSport dezvăluie că, treptat, sportivii au încercat să se organizeze pentru a-şi apăra drepturile. S-a constituit un grup pe WhatsApp al angajaţilor nemulţumiţi, acolo unde s-a discutat, concret, atât posibilitatea de a declanşa o grevă, cât şi de a da în judecată clubul.

Sumele restante strânse între timp au ajuns la sute de mii de euro. Informaţiile culese de reporterul ProSport, confirmate de numeroşi angajaţi ai CSA Steaua şi, oficial, chiar de comandantul Cristian Petrea, spun că printre disciplinele afectate (unde acum atmosfera este foarte tensionată) se numără rugby, polo, volei, handbal, baschet şi scrimă. „La rugby e vorba de 8 persoane, 2 antrenori şi 6 sportivi. Au ameninţat că fac grevă şi nu intră pe teren la semifinala CSA Steaua – CSM Ştiinţa Baia Mare. Până la urmă, sportivii au jucat, dar oaspeţii au câştigat chiar pe stadionul Steaua cu 20-19, calificându-se neaşteptat în finala competiţiei“, ne-a relatat un jucător din echipa de rugby care, din motive lesne de înţeles, ne-a rugat să-i protejăm identitatea.

Tensiune e şi la echipa de handbal. Extrema Ionuţ Georgescu (36 de ani), căpitanul echipei şi cel mai bine plătit român din lot, pierde o sumă uriaşă cu fiecare lună care trece. Diferenţa între cât a luat şi cât ar fi trebuit să primească, din noiembrie 2017 până în mai 2018, s-a apropiat de 30.000 de euro!


Criza banilor tăiaţi a lovit şi echipa de handbal a clubului Steaua. FOTO: Mediafax

Aceeaşi situaţie i-a fost relatată reporterului şi în cazul echipei de polo. Câţiva jucători au de recuperat sume de ordinul miilor de euro.

Sursele noastre o indică şi pe campioana olimpică Ana-Maria Popescu (Brânză), de la scrimă, ca fiind printre cei păgubiţi.

O soluţie propusă de conducerea CSA Steaua zecilor de angajaţi supăraţi ar fi încheierea unor noi contracte acum. Această variantă are însă două probleme majore:

1. revenirea la vechile sume prin semnarea noilor acte ar însemna, din partea angajaţilor, recunoaşterea pagubei din ultimele 7-8 luni.

2. nu se ştie cum se va rezolva problema celor care îşi încheie contractele la sfârşitul acestui sezon şi, dintr-un motiv sau altul, nu vor mai rămâne la club. În cazul lor, semnarea unui nou angajament nu are sens, iar dauna va fi totală.

Există printre nemulţumiţi suspiciunea că şefii clubului Steaua urmăresc tocmai acest lucru: să scape de o parte din sportivii aflaţi în situaţia de mai sus.


Echipa de baschet a fost, de asemenea, afectată de tăierea înţelegerilor civile. FOTO: Mediafax

Colonelul Petrea promite: „Sperăm, cu 1 iulie, să intrăm în normal“

Contactat de ProSport, pentru a lămuri această problemă care macină din interior unul din cele mai mari cluburi din România, colonelul Cristian Petrea, comandantul CSA Steaua, a confirmat situaţia, dar a menţionat că nimeni nu e de vină şi că se caută o soluţie. „După cum ştiţi, legea de aprobare a OG 38/2017 a fost promulgată în aprilie 2018. La unul din articole, la iniţiativa clubului Steaua, a fost făcută o derogare pentru personalul militar şi civil din Apărare care practică sportul de mare performanţă. Adică poate cumula solda cu veniturile obţinute din altă parte. Modificarea s-a făcut, repet, în aprilie 2018. Între timp, prin Legea 25 a fost modificat Codul Fiscal. Dacă, până atunci, impozitul pe venit şi contribuţiile erau plătite de sportiv, acum impozitul se plăteşte la sursă, iar pentru celelalte contribuţii, sportivul desemnează clubul sau altă persoană. Noi suntem pe cale de a realiza aceste acte adiţionale şi sperăm, cu 1 iulie, să intrăm în normal cu achitarea acestor contracte de activitate sportivă (n.r. - diferenţa octombrie 2017-iulie 2018). O vom negocia şi vom găsi o soluţie“, a explicat colonelul Petrea. 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.