Burleanu vrea să schimbe sistemul competiţional, dar LPF nu agreează majorarea numărului de echipe din Liga 1: "Putem discuta pe 14 cu o creştere a mizei pe play-out. 16 sunt prea multe". Şeful FRF vrea play-out cu 10 echipe, dar nu tur-retur | CULISE

2 iul 2018 2698 afişări Comentează şi tu Special
Burleanu vrea să schimbe sistemul competiţional, dar LPF nu agreează majorarea numărului de echipe din Liga 1: "Putem discuta pe 14 cu o creştere a mizei pe play-out. 16 sunt prea multe". Şeful FRF vrea play-out cu 10 echipe, dar nu tur-retur | CULISE

Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, a încercat să treacă schimbarea sistemului competiţional din Liga 1 şi Liga 2 prin Comitetul Executiv de luni, dar tentativa a fost blocată de reprezentanţii LPF şi o hotărâre definitivă s-a amânat pentru 2 august. „Există două variante, cea actuală, cu 14 echipe, urmând ca să se dispute un baraj între campioana play-out-ului şi ultima echipă din play-off clasată pe loc de Europa League. Învingătoarea ar s-ar califica în cupele europene. Cealaltă variantă este ca numărul de echipe din Liga 1 să crească la 16, cu un play-off de 6 echipe, ca şi până acum, şi un play-out de 10 echipe, dar care să se joace într-o singură manşă, şi nu tur-retur. La fel ca şi la prima variantă, ultimul loc de Europa League i-ar reveni câştigătoarei din barajul dintre campioana play-out-ului şi ultima echipă din play-off clasată pe loc de cupe europene“, a explicat Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, într-o conferinţă de presă.

Vorbitorul a lansat mai multe înţepături către conducătorii LPF, despre care a spus că speră să fie interesaţi de binele fotbalului şi de întărirea competiţiei. „Invit reprezentanţii LPF să vină, să găsim cea mai bună formulă. Plecăm de la premisa că reprezentanţii LPF sunt de bună credinţă, că vor să întărim competiţia. (...) Aşteptăm răspunsul până la şedinţa Comitetului Executiv din 2 august. Sistemul poate fi aplicat, cel mai devreme, în 2019-2020 sau 2020-2021. Au revenit în Liga 2 şi Liga 3 echipe importante, cu suporteri, care provin din oraşe mari şi care au infrastructură“, a explicat Burleanu. Una din promisiunile electorale ale acestuia a fost tocmai aceasta, că va băga mai multe echipe din Liga 2 în Liga 1.

LPF priveşte cu interes ideea barajului dintre câştigătoarea play-out-ului şi ultima echipă din play-off clasată pe loc de cupe europene, dar atât. „Putem discuta despre o Liga 1 cu 14 echipe şi creşterea mizei pe play-out. Barajul acesta este o soluţie“, s-a mărginit să comenteze Justin Ştefan, secretarul general al Ligii, pentru ProSport.

Reţinerile conducătorilor din Liga 1 sunt generate de mai multe motive.

1. Creşterea competiţiei la 16 echipe înseamnă fie că le vor reveni bani mai puţini din drepturile TV cluburilor, fie că posturile de televiziune vor oferi o sumă mai mare. E clar că, în acest moment, cluburile nu ar accepta să li se diminueze suma alocată din drepturile TV.

2. Nici măcar varianta actuală, cu 14 echipe, nu oferă o competiţie strânsă în Liga 1, fiecare sezon încheindu-se cu cel puţin o competitoare retrogradată cu mult timp înainte de finalul întrecerii. Creşterea la 16 echipe a Ligii 1 ar însemna un balast şi mai mare, pentru că nivelul valoric al Ligii 2 nu este unul bun (barajul dintre locul 12 al Ligii 1 şi locul 3 din Liga 2, câştigat an de an de reprezentanta primului eşalon, confirmă acest lucru).

3. Ca de obicei, Burleanu a evitat să le comunice şi celor de la LPF planurile sale. Aceştia au aflat în şedinţa Comitetului Executiv propunerile, motiv pentru care s-au arătat reticenţi să le discute fără a le studia în prealabil. Preşedintele FRF nu a ezitat, cu toate acestea, să sugereze apoi, în conferinţa de presă, că „partenerii“ de la LPF n-ar fi chiar atât de dornici să îmbunătăţească fotbalul din România.

Un detaliu foarte important trebuie adăugat la descrierea acestui joc de şah între FRF şi LPF. Actualul contract pentru drepturile TV ale Ligii 1 expiră în 2019. Burleanu intenţionează să facă toate eforturile pentru a scoate LPF din circuit, iar următorul contract să fie intermediat de FRF. Miza: cel puţin 27 de milioane de euro net pe an. Scopul final: dijmuirea acestei sume, FRF urmând să „tragă“ o parte din banii Ligii 1 sub pretextul „principiului solidarităţii“. Atacul a început încă de la Adunarea Generală a FRF din 2017, dar nu a reuşit deocamdată pentru că Burleanu a încercat să intervină într-un contract între terţi, semnat între persoane juridice private. El nu a renunţat însă la idee, mai ales că, în campania electorală, le-a promis cluburilor mici că le va da din banii Ligii 1.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.