ANALIZĂ | "Capitala în faliment nedeclarat": bugetul CSM Bucureşti frânează brusc. Primăria a tăiat aproape la jumătate subvenţiile. Salariile nu s-au mai plătit de 3 luni. Gabi Szabo: "Până la sfârşitul săptămânii mai dăm un salariu" | GRAFIC

10 iul 2019 6322 afişări Special
ANALIZĂ | "Capitala în faliment nedeclarat": bugetul CSM Bucureşti frânează brusc. Primăria a tăiat aproape la jumătate subvenţiile. Salariile nu s-au mai plătit de 3 luni. Gabi Szabo: "Până la sfârşitul săptămânii mai dăm un salariu" | GRAFIC Echipa de handbal feminin de la CSM Bucureşti, "nava-amiral" a clubului, a fost mai puţin afectată de tăierile de costuri. FOTO: Mediafax
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Sumele uriaşe pompate de Primăria Bucureşti în Clubul Sportiv Municipal Bucureşti sunt, în acest moment, de domeniul trecutului. Falimentul nedeclarat în care a intrat Capitala - potrivit primarului Gabriela Firea - a dus la tăieri drastice de costuri, iar bugetul CSM Bucureşti a fost lovit frontal, gruparea suferind o scădere dramatică, prin comparaţie cu banii primiţi în ultimii ani.

Aproape lipsit de venituri proprii, clubul municipalităţii resimte teribil tăierea fondurilor publice. În primele 6 luni din 2019, de la bugetul Bucureştiului au fost alocaţi 20.961.817 lei, de aproape două ori mai puţini bani comparativ cu primele 6 luni din 2018 (38.211.080 lei).

Acesta este primul an, după o perioadă foarte lungă, în care alocaţiile bugetare se reduc, ani la rând trendul fiind crescător.

Cifrele ne arată că tăierile de fonduri au început chiar din ianuarie, iar în iunie aproape au colapsat.

- În ianuarie 2018, Primăria a dat la CSM 7,2 milioane de lei,

Iar

- În ianuarie 2019, doar 4,8 milioane.


Scăderea subvenţiilor Primăriei pentru CSM Bucureşti este evidentă, comparativ cu prima jumătate a anilor precedenţi. În 2019 s-au alocat mai puţini bani chiar şi comparativ cu 2016

Gabi Szabo: "Există rectificare bugetară aprobată. Prin eforturile Primăriei, vom plăti încă un salariu"

Trendul s-a păstrat până în luna iunie a acestui an, când de la buget au mai venit doar 1,7 milioane de lei, mai puţin de 50% faţă de media lunară obişnuită în 2019.

Cu aproximativ 745.000 de euro pe lună alocaţi de la buget şi alţi 50.350 câştigaţi lunar din venituri proprii (1.419.758,79 lei, adică 302.000 euro, a obţinut CSM Bucureşti în primele 6 luni din 2019 din venituri proprii, donaţii şi sponsorizări), clubul a fost nevoit să recurgă la politica de austeritate.

Sursele ProSport spun că bugetul secţiilor a fost tăiat cu 30%. Cea mai afectată a fost echipa de handbal masculin, unde chiar s-a renunţat la aducerea câtorva jucători importanţi.

Aceleaşi surse din interiorul CSM Bucureşti au afirmat, pentru ProSport, că salariile nu s-au mai plătit de 3 luni în club.


Finanţarea clubului a venit în valuri, în acest an. Primăria a dat în martie 600.000 de lei, iar în iunie - 1,7 milioane. Ultimele salarii plătite au fost în martie. Gabi Szabo promite că, până vineri, în conturile sportivilor va intra şi salariul pe luna aprilie

Contactată de reporterul ProSport, fosta mare campioană Gabriela Szabo, acum preşedinte la CSM Bucureşti, a declarat, relativ la restanţele salariale, că “prin eforturile din partea Primăriei, vom reuşi, până la finalul săptămânii, să mai achităm un salariu sportivilor noştri, aşa că întârzierile sunt mai mici”.

La întrebarea privind reducerea bugetului alocat secţiilor cu 30%, Szabo a răspuns: “Există rectificare bugetară aprobată de Consiliul General”.

Fost şef la TV Telekomsport, jurnalistul Vlad Enăchescu a primit avizul pentru a fi numit preşedintele secţiei de handbal la CSM Bucureşti, urmând a fi instalat în câteva zile. 
 

 

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.