Fotbalistul Secret, episodul 4: povestea unui blat făcut într-un "clasic" al României! Cum s-au înţeles şefii şi ce a făcut căpitanul rivalei după meci

10 iun 2013 17835 afişări Fotbalistul secret
Fotbalistul Secret, episodul 4: povestea unui blat făcut într-un "clasic" al României! Cum s-au înţeles şefii şi ce a făcut căpitanul rivalei după meci

Fotbalistul Secret povesteşte despre un aranjament făcut la vârful fotbalului de la noi: un blat într-un derby bucureştean.

Echipa Fotbalistului Secret a petrecut la finalul sezonului pe banii rivalei de moarte din campionat.


Nu există meci în România care să fie imposibil de aranjat. Depinde, desigur, de importanţa partidei. Logic, cu cât e mai tare meciul, cu atât e mai greu de blătuit. Un derby mare din Bucureşti, ca să dau un exemplu, poate fi aranjat într-un singur mod: când ambele echipe îşi îndeplinesc obiectivul. Din câte ştiu eu, doar aşa se poate. De când sunt în fotbal nu am auzit de un SteauaDinamo care să fi fost blat pentru bani! Pentru ca amândouă să îşi atingă obiectivul da, s-a întâmplat. Dar altfel, nu.

Povestea unui blat între rivali

Jucam în Bucureşti, la una dintre echipele mari. Campionatul era foarte, foarte disputat şi urma să jucăm un derby care putea să decidă sezonul. Doar un anumit rezultat putea să ne ajute şi pe noi, şi pe ei. Conducătorii au luat iniţiativa, pentru că între jucători era, într-adevăr, o rivalitate mare. Între finanţatori lucrul ăsta nu a existat niciodată! E vrăjeală, apă de ploaie! Sunt exact ca oamenii politici. Se ceartă să vadă lumea, dar ei, în realitate, sunt cei mai buni prieteni.

Conducătorii s-au înţeles ca meciul să fie blat. Decizia a fost comunicată mai departe antrenorului, care, la rândul lui, şi-a informat oamenii de încredere din echipă. Fiecare tehnician are aşa ceva. Dacă aţi observat, când un antrenor pleacă de la o echipă, aproape de fiecare dată ia după el trei-patru jucători.

Dacă ai şase-şapte oameni de încredere într-o echipă, informaţia rămâne doar la ei. Pentru că aceştia îţi pot juca meciul aşa cum vrei tu. Nu mai are niciun rost să mai ştie şi ăştia mai tineri din lot. La meciul nostru a ştiut toată echipa... pentru că eram un grup foarte unit. Ca să nu existe suspiciuni, ne-am întâlnit într-o seară, am stat la un pahar de vin şi am discutat: „Băi, asta e propunerea. Ori riscăm şi jucăm pe bune şi fie ce-o fi. Îi batem şi suntem liniştiţi sau luăm bătaie şi pierdem toată munca de un sezon... ori facem asta“ Şi toţi au zis să acceptăm propunerea. Nu a existat nici măcar unul care să se împotrivească. În joc era obiectivul, riscul era prea mare. Puteam să câştigăm foarte mulţi bani jucând cinstit sau să pierdem absolut tot. Iar când vorbim despre atingerea obiectivului, atunci vorbim, automat, şi de foarte mulţi bani. De cea mai mare primă pe care un jucător o poate lua într-un sezon. Sunt premii mari!

„Campionul mondial şi challenger-ul“

Blatul nu s-a făcut pe bani, a fost vorba doar de un avantaj reciproc. M-am gândit de multe ori la un lucru: cine se temea cel mai tare? Nouă, sincer, nu ne era frică. Meciul ăsta era ca o partidă de box între un challenger şi un campion mondial. Ei erau campionul mondial şi, faţă de noi, aveau şi mai mult de pierdut. Ar fi fost un dezastru să nu îşi îndeplinească obiectivul. Repet, campionatul ăla era foarte disputat… şi un pas greşit îi termina.

Dacă dai timpul înapoi, înaintea fiecărui derby a existat un scandal. Chiar dacă meciurile au fost aranjate sau au fost jucate pe bune. Tocmai din acest motiv, dacă derby-ul urmează să fie blat, tu nu trebuie să ieşi din tipare. Faci scandal, accentuezi adversitatea între cele două echipe. Jucătorii însă au o problemă atunci când intră pe teren. Pentru că ăsta nu mai e un blat obişnuit. E un derby şi, chiar dacă e aranjat, eu trebuie să am aceeaşi răutate. Eu îmi puneam în gând să uit că meciul e blat şi mă gândeam doar la cât de rău eram în alte derby-uri. Încercam să mă motivez! Mă gândeam că şi dacă lovesc un adversar mai tare nu e nicio problemă. Pentru că meciul se termină oricum aşa cum ne dorim cu toţii.

Eu găseam mereu metode prin care să mă motivez. Uneori, când jucam acasă, şi mă simţeam un pic mai moale, inventam un incident. Mă duceam, de exemplu, la o parte a galeriei, unde ştiam că stau unii care au ceva cu mine, şi mă scărpinam în fund. Ăia începeau imediat să mă înjure şi îmi reveneam, mă montam. Tot felul de trucuri de genul acesta.

Tackling cu zâmbetul pe buze

Care este lucrul pe care mi-l aduc cel mai bine aminte de la acel meci? Îmi vine să râd acum... Eu eram foarte bun prieten cu unul dintre jucătorii de la ei, ne vedeam în oraş după meciuri, eram foarte apropiaţi. Şi întâmplarea a făcut ca în partida aia să ne întâlnim şi foarte mult pe teren. Râdeam când băgam câte-o alunecare… era total diferit. Nu am avut prea multe remuşcări atunci, nimeni nu a avut. Şi jocul a ieşit mult mai spectaculos. Pentru că, ştiind că suntem acoperiţi, ne-am eliberat de presiunea unui derby. Cine spune că nu are emoţii înainte de un astfel de meci minte! Pentru noi a fost ca un meci-şcoală, dar cu public.
Nu s-a prins nimeni, nici presa, nici suporterii. Toată lumea a fost fericită pentru că obiectivul fusese atins. A fost petrecere mare în ambele tabere.

Numai că a noastră a fost plătită de marea rivală. Căpitanul lor, om important de naţională, a mers la un restaurant din Bucureşti şi le-a spus oamenilor de acolo că toată consumaţia noastră va fi plătită de echipa lui.

Mi s-a întâmplat la meciuri blat să dau gol şi să nu mă bucur la fel de mult ca la un gol marcat într-un meci obişnuit. Alea erau goluri triste
Fotbalistul Secret

Întotdea­una mi-am dorit să câştig împotriva rivalelor, dar acum nu îmi era ciudă pentru că, să fim sinceri, banul dictează!
Fotbalistul Secret

Citeşte aici episodul 1 din serialul "Fotbalistul secret!"

Citeşte aici episodul 2 din serialul "Fotbalistul secret!"

Citeşte aici episosul 3 din serialul "Fotbalistul secret"


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.