EXCLUSIV | Negocierile pentru noul contract de drepturi TV pentru Liga 1, aproape de final! Anunţ oficial: câţi bani primesc cluburile şi durata înţelegerii

30 ian 2019 10758 afişări ProSport Live
EXCLUSIV | Negocierile pentru noul contract de drepturi TV pentru Liga 1, aproape de final! Anunţ oficial: câţi bani primesc cluburile şi durata înţelegerii

Actualul contract privind drepturile de televizare pentru meciurile din Liga1 Betano va expira în vară, astfel că LPF a început negocierile pentru parafarea unui nou angajament. Prezent în studioul ProSport Live, secretarul general al LPF, Justin Ştefan, a spus că noul contract nu va produce schimbări din punct de vedere financiar.

Noul contract va fi valabil până în 2024 şi cluburile vor primi la fel de mulţi bani: "Este clar că principala sursă de venit pentru cluburile din Liga 1 este reprezentată de drepturile de televizare. Este ceea ce se întâmplă şi la nivel internaţional. E o dependenţă de 40% de drepturile de televizare, la primele 40 de cluburi din lume. Trebuie să obligăm cluburile ca o anumită sumă, din drepturile de televizare, să se ducă în academiile de fotbal.

Actualul contract expiră la finalul acestui sezon, ceea ce înseamnă că în martie-aprilie ar trebui să avem alt contract. Avem deja discuţii cu actualii deţinători de drepturi media. Suntem destul de avansaţi. Suma va fi de 27.5 milioane de euro, plus TVA. Contractul va fi semnat tot pe cinci ani", a spus Justin Ştefan, în cadrul emisiunii ProSport Live.

Întrebat dacă este posibil să vedem un meci din Liga 1 Betano, organizat în afara ţării, Justin Ştefan a răspuns categoric, dar a spus că e posibil ca jocurile din ţară să fie difuzate peste hotare: "Regulamentul internaţional nu permite cu atâta uşurinţă schimbarea locului de disputare în afara ţării. Pentru finala River Plate - Boca Juniors, care s-a jucat la Madrid, a fost nevoie de o intervenţie destul de mare şi din partea FIFA, UEFA... Cred că e mai uşor să duci echipa naţională afară. Poţi face anumite meciuri amicale. Dar să muţi meciuri din campionat, pentru a se juca afară, e imposibil. Vorbesc de jocurile oficiale.

Televiziunile au un alt interes, respectiv să pună în valoare drepturile media în zonele unde există comunităţi de români. Până la urmă ai o comunitate bună de români în Italia, în Spania, în Israel sau în Statele Unite."

Conform G4media, circa cinci milioane de români trăiesc peste hotare. În Italia se află 1.168.552 de români, iar în Spania sunt peste 1 milion. În SUA şi Marea Britanie s-au stabilit câte 500.000 de români, iar în Germania se află circa 600.000.

FRF intenţionează să organizeze Supercupa României în locuri în care există o mare comunitate de români, pentru ca cei aflaţi acolo să nu piardă contactul cu fotbalul românesc. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a spus că forul intern are în plan de ceva timp adoptarea unui astfel de proiect. Supercupa din Italia sau Franţa se dispută în destinaţii exotice, dar asta pentru că asiaticii sau nord-americanii plătesc sume uriaşe.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.