EXCLUSIV | "Are parametri formidabili, e cel mai creativ pasator, merită toată atenţia". Iftime îl laudă pe Moruţan, dar trage şi semnalul de alarmă: "Dacă vedeţi ce cărţi a citit, vă apucă râsul"

14 oct 2018 4793 afişări ProSport Live
EXCLUSIV | "Are parametri formidabili, e cel mai creativ pasator, merită toată atenţia". Iftime îl laudă pe Moruţan, dar trage şi semnalul de alarmă: "Dacă vedeţi ce cărţi a citit, vă apucă râsul" ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Olimpiu Moruţan (19 ani) e văzut de Gigi Becali drept următorul Gică Hagi al fotbalului românesc. În timp ce finanţatorul FCSB se grăbeşte cu presupuneri şi declaraţii pompoase, un alt conducător, Valeriu Iftime, atrage atenţia asupra detaliilor importante din dezvoltarea tânărului mijlocaş ofensiv.

Iftime, care a fost ca un tată pentru Moruţan în perioada petrecută de Olimpiu în Moldova, e conştient de calităţile incontestabile pe care le are fotbalistul în schimbul căruia a primit un milion de euro, dar, în acelaşi timp, ştie că riscul e destul de mare. Ca Moruţan au mai fost şi alţii şi s-au pierdut, iar Iftime scoate în evidenţă rolul educaţiei în fotbalul modern: "Moruţan are nişte parametri formidabili la 19 ani. E poate cel mai creativ pasator şi în acelaşi timp titular la echipa de pe primul loc. El este jucătorul care merită toată atenţia. Când se văd în revistele astea şi pe toate ecranele de televiziune se vorbeşte despre ei, mai apare şi o iubire pasageră, se duc în gol. Sper să nu se întâmple aşa. Contează anturajul! Noi ne-am ocupat foarte puţin de şcoala fotbaliştilor, de echilibrul lor. Am fost şi eu la academia lui Rennes, la încă una în Anglia, iar şcoala până la 18 ani e şcoală! Nu-i omoară cu teza la matematică, dar încearcă să le sedimenteze nişte cunoştinţe cu privire la viaţă, de cultură generală. Dacă vă uitaţi care este programul unui fotbalist, cum este Moruţan, şi căutaţi să vedeţi cam ce cărţi a citit până la vârsta asta, te apucă râsul. Sunt lucruri esenţiale", a spus Valeriu Iftime, în cadrul emisiunii ProSport Live.

Moruţan, absent de la BAC

În urmă cu câteva luni, Moruţan a refuzat să se prezinte la examenul de bacalaureat, iar decizia nu i-a picat bine lui Iftime:: "Nu s-a prezentat la BAC, asta mă deranjează. Este o bilă neagră pentru el. După mine, la un astfel de examen trebuie să mergi, apoi vezi dacă eşti capabil să-l iei sau nu. Trebuia să fie acolo. Şi eu am dat multe examene la viaţa mea şi ştiu ce înseamnă. Cu trei săptămâni înainte de BAC i-am spus să-şi ia un profesor şi să lase cantonamentul FCSB-ului, că el are timp să demonstreze care îi este valoarea. Dar se ştie care este valoarea lui Moruţan ... Asta a fost părerea mea.

El este încă în contact cu şcoala, dar în toamnă sau la anul nu ştiu daca îi va mai sta capul la carte, nu ştiu dacă va mai putea recupera ce a pierdut acum. Ce se întâmplă dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ceva cu el şi va trebui să renunţe la fotbal? Ce va face? Ajunge şofer de TIR? Noi, cei care mai ştim câte ceva din viaţă, ar trebui să insistăm pentru educaţia acestor copii. Trebuie să citească, să caute informaţii, să-i modelăm, nu să le băgăm în cap numai fotbal. În condiţiile astea, fără carte, te lasă şi femeia pe care ai avut-o atunci când ai fost fotbalist.

Nu ştiu cum stă cu engleza, dar cred că ştie să ceara o bere (râde). Asta se învaţă şi din auzite...", spunea finanţatorul lui FC Botoşani, în vara acestui an, pentru Digi Sport.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.