Steaua volunslabă şi Voluntarii

23 feb 2016 7097 afişări Blog

Pe lumea asta nu e numai Concordie. Mai sunt şi echipe din astea care intră „să joace cu răutate”, ca să folosim expresia lui Gigi Becali venită din hăurile epocii blatuliene. Cum voia lui Gigi Viteazul nu s-a împlinit până la capăt şi Ganea n-a fost mătrăşit de la Voluntari, iaca s-a întâmplat beleaua şi Steaua, şi asta „cea mai puternică pe care am avut-o vreodată”, a fost bătută ruşinos de un pigmeu al Ligii 1.

Toată tevatura cu nefolosirea jucătorilor veniţi de la Steaua la Voluntari a fost o temă falsă în perspectiva jocului propriu-zis, ea având valoare doar din punct de vedere al eticii competiţiei. Niciunul dintre fotbaliştii aduşi de la Steaua nu are faţă de primul 11 la Voluntari, cum de altfel s-a văzut şi în partida de la Timişoara, când Ganea nu a început cu niciunul dintre ei. E adevărat că Tudorie a marcat în acea partidă, dar el nu e peste Bălan sau Voduţ. Din contră.

În meciul din tur, Voluntari marca împotriva Stelei prin Goossens. L-am întrebat pe Dumitru Dragomir de ce Voluntari a renunţat la mijlocaşul olandez. Mi-a spus răstit că Voluntari n-a avut niciodată vreun olandez. Nu ştiu dacă Dragomir n-a avut niciodată treabă cu fotbalul, dar acum cam aşa pare. În schimb, Voluntari, cea mai dezavantajată echipă de către arbitri în prima parte a sezonului, este acum o formaţie care termină în superioritate numerică la Timişoara, scapă de un penalty clar în prima repriză cu Steaua... Şi aşa poate găsim raţiunea prezenţei în fruntea clubului a celui care ne anunţă că Voluntari n-a avut niciodată un olandez în echipă.

Şi acum, comedia. După ce Becali clama că „nu mai stă în ploaie că a venit Marica”, azi a anunţat că Tade se va întoarce în echipă. Marica şi Mutu vorbeau despre o cursă strânsă între ei în clasamentul marcatorilor şi, cel puţin din acest punct de vedere, e imposibil să faci diferenţa între ei în această ierarhie. Marica şi Tamaş s-au întors în groapa tinereţii lor şi au arătat în ce groapă de potenţial s-au afundat. Tamaş spune că „Voluntari a avut doar un corner” şi în rest nimic, dar nu-şi dă seama că o astfel de cugetare îl incriminează şi mai mult dacă Achim, un jucător „recunoscut” pentru magnificul său joc de cap, a marcat astfel în poarta lui FC Hollywood. Starleta tagmei preparatorilor fizici, Tomiţă Neubert, se apucă să facă mişto de cota de piaţă a unei echipe din Liga 1 şi vine grăsunelul de Hamed Kone şi mi ţi-i aleargă pe cyborgii pregătiţi de neamţ ca la NASA de nu mai făcea Tamaş distincţia între vin roşu şi cel roze. Dacă îţi dă bufleiul de Kone două goluri pe final de meci, între care unul maradonian, te înfăşori în tereicsuri şi te gândeşti la ce epave antrenezi tu la Steaua.

Reghecampf spune la conferinţa de presă de după meci că „trebuie să fim bărbaţi”, dar ameninţă că unii fotbalişti vor sta prin tribună din cauza atitudinii lor. Reghe, bărbat înseamnă să n-o dai pe nişte catastrofe de jucători, ci să admiţi propriile decizii catastrofale pe care le-ai luat. L-ai titularizat pe Bourceanu, acest Ianis Hagi al tău, un fotbalist pe care l-ai băgat fraudulos în lotul Stelei pe un salariu realmente scandalos. L-ai titularizat pe poziţia lui Popa, unul dintre puţinii tăi jucători decenţi, pe Chipciu, o altă pilă care face figuraţie la Steaua pe un salariu şi mai scandalos şi care e ţinut în teren pentru tot felul de motive care nu au nicio legătură cu jocul propriu-zis. Ai trimis nişte fantome pe teren precum Kharja sau Gebhart, piese de muzeu care, cel puţin în acest moment, nu trezesc decât jenă privindu-i cum se târâie pe lângă adversari. Ai făcut din Tamaş şi Marica, două imagini şterse a ceea ce au fost, piloni şubrezi ai echipei tale. L-ai ostracizat pe vechiul tău inamic, Bawab, cel ce ar fi putut fi Hamed Kone al tău.

Ironia supremă este că această echipă a Voluntariului nici măcar nu este mai bună decât cea pe care Pandele o avea până în pauza de iarnă. Şi atunci, de undeva, din depărtărilor Bihorului, se aude vocea lui Emeric Ienei care spune că Steaua de acum nu i se pare mai bună decât cea din prima parte a campionatului. Încă o voce de închis după cea a lui Duckadam...     

Versiune selectata: mobil / standard