Steaua, un Astru de Oţel

28 mai 2015 11063 afişări Blog

Da, Steaua este campioana Moldovei. Oţelul îi aduce titlul de campioană la podiumul de premiere unei echipe impotente a Stelei care nu a putut învinge o jumătate din titularii unui club de mijlocul clasamentului, CSMS Iaşi. Suporterii ieşeni prezenţi în tribune au înjurat vârtos fotbaliştii echipei locale şi pe preşedintele ei, Florin Prunea, după cum a povestit acesta ultragiat la microfonul Digisport imediat după încheierea partidei. „10 milioane va fi biletul la următorul meci cu Steaua de la Iaşi”, a sunat ameninţarea suprarealistă pe care doar într-o ţară precum România o poţi auzi din partea unui preşedinte către suporterii locali. O ţară care are mai mulţi stelişti decât locuitori...

România răsuflă uşurată. Adevărata ei echipă naţională a ieşit campioană în faţa unei nou-promovate care şi-a permis să tulbure serenitatea unei naţiuni care era obişnuită să stea liniştită în ultimele 10 etape ale campionatului. Acum poporul stelist a avut doar 10 secunde de linişte înainte de fluierul de final al sezonului, după golul victoriei gălăţene de la Târgu Mureş marcat de Tavares. Acel Tavares care era eliminat penibil în turul campionatului în primele minute ale meciului Oţelului cu Steaua. Dar clasamentul greşelilor arbitrilor realizat după prima parte a campionatului arăta un 10-0 în favoarea lui ASA, un astfel de episod fiind băgat sub preş.

ASA pierde un meci în care trebuia să mai primească un penalty la faultul făcut asupra lui Hanca. A beneficiat însă de o lovitură de pedeapsă apărută după un fault grosolan făcut de cipriotul Solomou. Văzând scoaterea de pe teren a lui Solomou la pauză, pare că cipriotul era „pe persoană fizică” când s-a apucat să facă astfel de intrări dubioase în propriul careu.

ASA Târgu Mureş a reuşit o chestiune nemaivăzută în România. Să promoveze şi să se bată până în ultimele minute ale sezonului cu un colos precum Steaua. A fost însă trădată de cei mai buni jucători ai săi în acest final de sezon. Voiculeţ a marcat acel gol fabulos cu Petrolul, dar cu Oţelul a ratat de la un metru de poartă golul care ar fi adus titlul la Târgu Mureş. Zicu a ratat şi el incredibil, Mureşan n-a mai fost stăpânul mijlocului terenului, golgeterul N’Doye nu şi-a mai putut ajuta echipa la greu.

Steaua este campioană pentru că, dincolo de blaturi, de manevre cu arbitri, de jocuri de culise, de traficul valizelor, are jocul cel mai bun. Steaua a scăzut dramatic faţă de propriul său standard, dar chiar şi aşa rămâne forţa dominantă care se duce permanent peste orice adversar din Liga 1.  Steaua are cei mai mulţi bani şi asta este foarte greu de dărâmat, aşa cum se poate vedea tot mai des în fotbalul actual.

Dincolo de echipa sa, Steaua are meritul să fi propus un nou antrenor în prim-plan. Gâlcă este totuşi un antrenor care lucrase doar la juniori până ca Becali să-i dea echipa campioană pe mână. Sigur, nu chiar toată echipa, ci cu nişte intromisiuni, dar rămâne meritul promovării unui nou nume în prim-plan, aşa cum se întâmpla şi cu tânărul Reghe care, până la Steaua, însemna doar o salvare de la retrogradare cu Concordia.

Vorbind despre Concordia, FRF anchetează o „valiză” care ar fi fost trimisă de clubul din Chiajna pentru braşoveni în ultima etapă în care au înfruntat Gaz Metan. Asta după ce curajoşii de la FRF au anchetat cu sârg nişte lucruri necurate legate de Rapid CFR Suceava... Probabil că federaţia nu va avea niciodată sânge în instalaţie să investigheze motivul pentru care astralii se tăvăleau pe jos de fericire că au învins ASA Târgu Mureş într-un meci fără mari implicaţii pentru ei sau cum de craiovenii au avut primă doar la partida din Giuleşti sau cum de ieşenii au avut o primă uriaşă la un meci cu Steaua în care ei nu mai aveau nimic special de obţinut în campionat. Manevrele cluburilor mari nu sunt niciodată investigate. În fotbalul românesc există investigaţi de serviciu şi campioni de serviciu...

Versiune selectata: mobil / standard