Steaua, campioana Moldovei

25 mai 2015 13147 afişări Blog

Ce era de aşteptat să se întâmple s-a întâmplat. ASA arăta de mai mult timp limite evidente în joc, mai ales cu ocazia înfrângerii de la Mediaş sau chiar în victoria cu Petrolul, când a prins cele trei puncte doar datorită execuţiei fabuloase a lui Voiculeţ.

ASA a repetat momentul acela de graţie şi la “Bumba lui Dodel”, când tânărul international al târgmureşenilor a marcat deja într-un stil consacrat pentru el. Dar n-a mai fost suficient pentru că Astra are o echipă superbă aflată chiar într-un moment mai bun decât cel în care a eliminat-o pe Lyon, cu valori precum Alibec sau Tembo care i-au lipsit în acea etapă a confruntării cu una dintre marile forte ale Franţei. Echipă superbă în primul rând şi nu antrenorul său tragi-comic care vorbeşte despre sine la persoana a treia cum mai auzi doar la megalomani ca Gheorghe Becali sau Elena Udrea. Când îl auzi pe Şumudică rostind dedublat că “Şumudică i-a pus titlul pe tavă Stelei”, te gândeşti cât de mult mai bun i-ar fi ieşit lui Dostoievski romanul “Dublu” dacă l-ar fi întâlnit pe la vreun cazino pe antrenorul Astrei.

Trist să vezi că jucători de clasă precum cei ai Astrei s-au bucurat cu efuziuni incredibile după ce au bătut o nou promovată încropită vara trecută. Este o victorie mică pentru o echipă cu un fond de salarii comparabil doar cu cel al Stelei. Există nişte restanţe salariale, poate ele se vor stinge cu ocazia unor noi încasări din televizare şi din participările din Europa League, poate se mai sting şi de prin valize rătăcite pe la Giurgiu. Dar Astra, echipa cu două trofee luate Stelei în vară, cu eliminare a lui Lyon, victorie cu Dinamo Zagreb şi egal cu Celtic, trebuia să fie ea în locul lui ASA ca principal rivală a Stelei în acest final de sezon. Astra nu are lot care să se tăvălească de bucurie că a luat titlul unei nou promovate şi i-l dă campioanei, Astra are lot de detronare a campioanei. Sigur că vine Şumudică să spună că, dacă Şumudică era de la început… El spune că ar fi câştigat titlul, eu mă întreb dacă Astra o mai elimina pe Lyon, că ne aducem aminte cum Şumudică şi dublul său, celălalt Şumudică, au clacat în faţa Interului cu rezervele menajate pentru un mare derby cu Viitorul în loc să se ducă în plenitudinea forţelor pentru a-i da lovitura fatală acelui colos cu picioare de lut.

Mult Astra şi ŞumudicăX2 (nu sunt semnele de la pariuri, Şumi) în jur, mai nimic despre Botşeni. Echipa cuminte care l-a ţinut pe bancă cu Steaua pe cel mai bun fotbalist al său, Martinus. Şi care a băgat în locul său un banal fundaş stâga, un francez anonim. Şi care era vădit incomodată de postura de echipă aflată în dublă superioritate. Şi al cărei lider de la mijloc, fost fotbalist al Stelei, s-a cerut rapid afară din teren. Şi care a primit două goluri de cascadorii râsului, cu marcaj glumeţ la Varela la primul gol şi însoţitor de bord pentru Stanciu la golul doi plus portar care a lăsat mingea în poartă din cel mai închis unghi pe care şi l-a putut imagina Euclid. Şumi, o fi avut Euclid ăsta şcoala vieţii de la Coloane(le lui Hercule)?

Urmează Iaşiul. Moldova are o densitate de stelişti mai mare decât cartierul bucureştean Drumul Taberei. Şeriful Botşeniului spunea, precum un Ştefan cel mai Mic, în preziua meciului de pe Arena Naţională, că “nu e treaba mea să-i iau titlul Stelei”. Anticipez la Iaşi un meci cam ca acela de la Vaslui din ultima etapă de acum 9 ani. Când Steaua a plecat de acolo cu titlul şi cu Vali Badea, atacantul Vasluiului, legaţi amândoi cu fundiţă. În urmă rămânea un Porumboiu care ani în şir a vorbit despre cum a fost el trădat la acel blat. Acum, dintre teii tăiaţi ai Iaşiului, se va auzi doar vocea tunătoare a Epigonului: “că titlul nu este doar al Stelei, ci şi al urmaşilor urmaşilor lui Ştefan”. Urmaşi blajini în faţa Stelei precum Grozavu ai unor răzeşi grozavi care nu se plecau în faţa unor atacanţi “câtă frunză şi iarbă” mult mai aprigi decât un Ţucu sau Ruse.

Versiune selectata: mobil / standard