Şi tu, Valerică?!

25 mar 2013 2545 afişări Blog

Din corul contestărilor la adresa lui Victor Piţurcă apărut după meciul de la Budapesta, se distinge vocea viguroasă a celei de-a treia personalităţi a statului, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Poate că în acest moment Zgonea prinde doar a treia treaptă a podiumului puterii în România, dar la scara istoriei omul este mult mai bine plasat dacă ne amintim că domnia sa s-a prezentat contemporanilor „actuali” ca fiind un „coleg de-al lui Mihai Viteazul”. Acest al patrulea frate Buzescu, care i-a scăpat până acum istoriei, a dat cu buzduganul în masă şi a cerut ca Victor Piţurcă să fie demis. Bine, a cerut lucrul acesta în dialectul celor care ştiu să-şi croiască autostrăzi în destinul particular, „poate vorbeşte cineva cu Mircea Sandu să-l schimbe pe consăteanul meu Victor Piţurcă de la naţionala României”. E un om care vine dintr-o lume în care esenţa vieţii este „să vorbească cineva cu Şefu’”. Cât despre dezvăluirea originii comune orodeliene cu selecţionerul, nu putem decât să ne întoarcem la istorie şi să ni-l imaginăm pe Piţurcă rostind în timp ce se prăbuşeşte cu pumnalul consăteanului său înfipt în spate: „Şi tu, Valerică?!”.

Domnul Zgonea spune că nu a văzut o repriză a naţionalei mai slabă decât cea secundă de la Budapesta. Este totuşi repriza pe care am câştigat-o cu 2-1 pe terenul Ungariei. Atunci ce să mai zicem, de exemplu, de repriza pierdută acum 10 ani de România în faţa Danemarcei cu 4-1 pe Plaja Naţională amenajată de colegul de partid al domnului Zgonea, baronul baronilor Marian Oprişan, şi cu actualul coleg de alianţă politică al aceluiaşi domn Zgonea, Anghel Iordănescu, pe banca tehnică? Însă actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor încă nu era coleg cu „Mihai Viteazul”, pe atunci şi el doar şef la Tineretul Social Democrat, să bată după acel coşmar cu buzduganul în masă pentru nişte demisii.

Domnul Zgonea spune că am avut totuşi noroc că la Budapesta Dumnezeu a fost român. Aşa cum Dumnezeu a fost, probabil, psd-ist atunci când -camerele tv l-au filmat pe Valeriu Zgonea făcându-şi cruce după ce a aflat că „Mihai Viteazul” şi-a ţinut promisiunea făcută în campania electorală şi l-a eliberat din puşcărie pe „Ştefan cel Mare”.

Anul trecut, Victor Piţurcă a început o campanie de calificare în care este deocamdată bine plasat cu 10 puncte după vizite la Tallinn, Istanbul şi Budapesta şi meci acasă cu Olanda. Anul trecut un alt Victor, Ponta, selecţionerul domnului Zgonea la PSD, începea tot o campanie. Deocamdată nu se întrevede calificarea la turneul final Schengen, pe care unii jucători din echipa sa spun că nici nu şi-o doresc prea tare. Domnul Ponta pare şi mai plagiator după ce comisia ministerială a încercat să-i spele uriaşa pată de pe teza de doctorat. Taxele şi impozitele au crescut, economia stagnează, credibilitatea politică este în continuare la cote de avarie. Însă demisia nu este încă cerută pentru că pe parcursul acestui mandat „selecţionerul” guvernamental mai poate redresa situaţia în privinţa contractului cu ţara. Ca şi Victor Piţurcă.   

Versiune selectata: mobil / standard