Pericolul excluderii rămâne

27 iun 2013 2265 afişări Blog

În euforia creată de decizia UEFA favorabilă Stelei, se uită, cred, un lucru. Şi anume că Steaua a fost totuşi condamnată la un an de excludere din cupele europene. Sigur că această condamnare este una suspendată, dar condamnarea rămâne, aşa cum şi Victor Piţurcă rămâne un condamnat penal, deşi el poate sta pe banca naţionalei cu complicitatea preşedintelui Mircea Sandu. Acum important este că fotbaliştii şi antrenorii actuali ai Stelei îşi pot continua în preliminariile Ligii Campionilor munca începută în sezonul trecut, dar nu cred că trebuie uitată lecţia trăită după un gest incorect.

Probabil că în decizia luată de UEFA a contat şi statutul special al Stelei. Pe o piaţă mare a Europei, România, Steaua are un număr copleşitor de suporteri. Pentru partenerii comerciali ai UEFA, într-un fel arată expunerea la meciurile din preliminariile Ligii Campionilor cu Steaua şi cu totul altfel cu Pandurii. Plus că acei parteneri au posibilitatea de a fi expuşi în România şi în faza grupelor din Liga Campionilor în condiţiile participării Stelei, lucru extrem de improbabil dacă Pandurii ar fi preluat locul României din preliminariile Ligii.  Sigur că echipe cu „vad comercial” comparabil sau mai mare decât cel al Stelei,  precum Beşiktaş sau Fenerbahce au fost excluse cu executare, dar în acele cazuri UEFA chiar nu prea avea spaţiu de manevră, actele de corupţie dezvăluite fiind de o gravitate maximă.

Şi în cazul Stelei, rămâne totuşi pericolul „excluderii” din Liga Campionilor în acest sezon. Steaua a jucat două meciuri în Austria şi nu a marcat niciun gol. La cum arată acum ofensiv Steaua, ea poate fi exclusă din Ligă dacă nu de Vardar,  atunci de echipele mult mai puternice decât campioana Macedoniei pe care le-ar întâlni în tururile următoare din preliminarii. Steaua nu mai are mult timp până când trebuie să anunţe la UEFA lotul înaintea dublei cu Vardar şi integrarea unor jucători de atac oricum necesită timp.

Rusescu şi Chipciu au lăsat un gol imens în zona din care ar trebui să vină golul. Nu ştiu dacă cedarea lui Rusescu nu este acum regretată la Steaua. Cert este că situaţia nu e deloc roz. Am văzut cum o trupă de 10 puncte în Liga Campionilor, CFR, s-a transformat subit într-o umbră după ieşirea din echipă a lui Bastos şi a lui Sougou...

Versiune selectata: mobil / standard