Pelerinajul

28 feb 2012 688 afişări Blog

Drumul spre Wembley ar trebui să fie pentru orice suporter precum pelerinajele la Ierusalim sau Mecca pentru credincioşii din lumea întreagă. O experienţă care trebuie încercată de orice fan pentru o trăire profundă a ceea ce înseamnă comuniunea între suporteri şi echipă. Distanţa sau costurile n-ar trebui să conteze, aşa cum aceste detalii nu pot opri milioane şi milioane de oameni să ajungă în centrele religioase ale lumii.

Dumincă, la finala Cupei Ligii dintre Liverpool şi Cardiff, Wembley a fost din nou sold out. 90 de mii de oameni, nicio torţă, niciun incident, nicio injurie, un număr infim de poliţişti raportat la capacitatea stadionului şi grandoarea evenimentului. Doar o cromatică formidabilă din tricouri, fulare şi steaguri şi vocile, coruri sublime într-o adevărată catedrală a fotbalului, care intonau imnurile transmise din generaţie în generaţie. Lângă mine, bunic, tată şi fiu erau împreună prezenţi la prima apariţie a lui Liverpool pe noul Wembley. Erau într-un sector al fanilor lui Cardiff, dar n-au avut nicio problemă să-şi manifeste trăirile. Bunicul fusese la prima finală de Cupa Campionilor, câştigată de Liverpool în '77, la Roma, când se năştea fiul. Fiul fusese la finala Cupei UEFA câştigată de Liverpool în 2001, când se năştea nepotul. Iar acum nepotul trăia prima sa finală cu Liverpool pe teren.

Cardiff a încercat să câştige primul trofeu major după 85 de ani. A luptat superb şi a dus meciul în prelungiri. Fotbaliştii lui Cardiff au fost inspiraţi de uriaşul succes al rugbyştilor galezi care, cu o zi înainte, băteau Anglia chiar la Londra şi reuşeau să câştige pentru prima oară în istorie Tripla Coroană, victorii cu Anglia, Scoţia şi Irlanda în Turneul celor 6 Naţiuni, chiar pe Twickenham, mitica arenă londoneză de rugby.

Liverpool este în campionat pe 7, la 7 puncte de Arsenal şi Chelsea, contracandidatele pentru ultimul loc de Liga Campionilor. Însă, cred în spusele lui Răzvan Lucescu, care afirma că era mai important faptul că reuşea să câştige Cupa României cu Rapid într-un moment în care pierdea lupta cu Steaua, pentru un ultim loc în preliminariile Ligii Campionilor. Peste ani, bunicul, tatăl şi fiul îşi vor aminti cu plăcere de pelerinajul pe Wembley, atunci când i-au văzut pe zeii clubului lor, Dalglish şi Gerrard, ridicând un trofeu în faţa a zeci de mii de fani fericiţi. De un loc 4 nu-şi va aduce aminte nimeni.

Versiune selectata: mobil / standard