Paradoxul Becali

22 feb 2012 2755 afişări Blog

În urmă cu mai bine de zece ani, într-o seară la Procesul Etapei… Eram împreună cu câţiva colegi înainte de începerea emisiunii. Pentru prima oară era invitat în program un tip care se caracteriza "finanţator la Steaua, adică prost." Stăteam pe un scaun şi, deodată, noul personaj s-a aşezat pe vine în faţa mea, mi-a pus mâinile pe genunchi şi-a zis: "Mă, băieţi, voi o să mergeţi cu mine prin toată Europa asta". După mai bine de un deceniu, sunt în drum spre Enschede. Şi mă gândesc la zâmbetul pe care l-am văzut la Heerenveen pe faţa lui Paraschiv când marca, la invazia celor 20.000 de români pe care am văzut-o pe Bernabeu, la bucuria imensă trăită la Kiev, la deziluzia trăită la Praga, la cum am şchiopătat cu Dică la Lyon, la întoarcerea în Uniunea Sovietică pentru meciul de la Tiraspol, la cum s-au aşezat toţi stewarzii în genunchi la Istanbul pentru că se făcuse ora de rugăciune înainte de meci, la focul pus de ultraşi pe Allianz Arena, la fidelitatea aceloraşi ultraşi faţă de echipă în momentele când echipa era surclasată pe Anfield, la maurul Petre Marin răpus de Capel în oraşul maurilor, Sevilla, la duelul Raulilor de pe Auf Schalke… Am auzit mulţi vizionari şi multe promisiuni de-a lungul anilor, dar puţine au fost transpuse în realitate precum profeţia rostită în acea noapte la Procesul Etapei de actualul şef de la Steaua.

E o întreprindere foarte delicată ca în aceste zile să remarci aşa ceva, dar, la adăpostul imprecaţiilor şi ameninţărilor înfiorătoare pe care le-am primit de-a lungul timpului din partea acestui personaj, cred că-mi pot permite o astfel de observaţie. Am căzut cu toţii de acord că foarte multe dintre deciziile lui Gigi Becali la Steaua sfidează orice normă de management şi de bun simţ, până la urmă. Şi totuşi, în cei 10 ani în care Becali a ajuns simbolul lui "aşa nu" în fotbal, clubul său a rămas numele cu cel mai mare succes în cupele europene dintre toate echipele româneşti, la mare distanţă de Dinamo, Rapid, CFR sau Vaslui. De ce a avut cel mai mare succes tocmai un model de conducere medieval ţine, cred, de impredictibilitatea superbă a acestui sport. Când vorbeşti despre scandinavi şi Gigi Becali, de exemplu, vorbeşti parcă de specii diferite, dar Steaua joacă mâine un meci în 16-imile Europa League şi nicio echipă din Scandinavia nu poate fi găsită în primăvara europeană. Aşa cum nu poţi găsi o echipă scandinavă în ultimii 10 ani în semifinalele unei competiţii europene…

E posibil ca Ilie Stan să fie demis după meciul de la Enschede, după pauza acestui meci sau după primul gol al lui Twente din retur… Realitatea cinică este însă că în noapte alţi antrenori vor încălca regulile de circulaţie în goana spre palat. Şi că, în afara Absurdistanului lui Becali, alte mari cluburi ale României doar continuă să se pregătească pentru Liga Campionilor sau o primăvară europeană în Europa League.

Versiune selectata: mobil / standard