Mahaliga Campionilor

19 mai 2015 6521 afişări Blog

Degeaba s-a clătit abundent pe faţă după meci Emil Săndoi. Nu s-a dus. A încercat şi dimineaţa. La fel, fără succes. Când te prinde ploaia flegmelor din Giuleşti, e greu să te mai spele ceva.

Emil Săndoi ar trebui să fie ambasador ONU pentru problemele copiilor. Este de un bun simţ şi de o atitudine paşnică aproape pe cale de dispariţie în societatea noastră tot mai agresivă. Uneori mă întreb cum de a fost un fundaş central campion şi de naţională cu o asemenea fire paşnică. Este ultimul om pe care să simţi nevoia să-l scuipi. Bine, trebuie să fii ultimul om să vrei să scuipi pe oricine.

Scuipatul este una dintre cele mai degradante forme de exprimare. Te declasifică enorm în ansamblul regnului animal. În acest an, doi jucători importanţi din Premier League, Papiss Cisse de la Newcastle şi Jonny Evans de la Manchester United, au fost sancţionaţi pentru că s-au scuipat reciproc. Pedepsele au fost extrem de aspre, peste cele aplicate pentru durităţi, unul încasând 8 etape de suspendare, celălalt 7.

În România, de zeci de ani flegma este ceva firesc. Rapid ar putea s-o ia şi s-o pună pe siglă. Ce se întâmplă la tribuna „oficială” din Giuleşti şi în zona băncilor tehnice ţine de preistoria umanităţii. Îmi aduc aminte că acum 13 ani, Rapid a jucat în Cupa UEFA cu Paris Saint Germain. Pe banca parizienilor era un nume uriaş, Luis Fernandez, campion european cu naţionala Franţei. E, şi el a făcut cunoştinţă cu „specificul locului”. La „Fotbal la Maxx” am încercat să-l salvăm pe Fernandez şi l-am îmbrăcat într-un costum de cosmonaut. Am încercat, ne-a ieşit mai degrabă unul de apicultor. Dar important era că ne-a ieşit un costum etanş...

Sunt un pic curios cum ar reacţiona domnul Valerii Moraru dacă domnia sa ar primi nişte flegme pe faţă pe acel stadion. Sau la Craiova. Sau dacă asta i s-ar întâmpla soţiei care-i este alături la mecuri. Nu am auzit o scuză publică din partea sa, a clubului Rapid pentru modul subuman în care un om de calitatea lui Săndoi şi cu trecutul său în fotbalul românesc a fost tratat la acest meci. Şi nu am auzit de nicio măsură pe care Valerii Moraru să intenţioneze să o ia pentru a stopa acest flagel care murdăreşte nu numai adversarii, dar şi tradiţia magnifică, unică a tribunei giuleştene de aproape un secol. Dar nu poţi avea aşteptări de acest gen de la un om care le cere acordul scuipătorilor pentru a instala un antrenor sau un preşedinte de club. Şi dacă acel acord nu vine de la excelenţele lor, respectivii antrenori sau preşedinţi nu sunt instalaţi.

Valerii Moraru ar trebui să aibă un portofoliu serios de sponsori pentru un club precum Rapid. La ce firmă serioasă te poţi duce însă să soliciţi o colaborare când tribuna oficială a Giuleştiului găzduieşte astfel de manifestări de o promiscuitate extremă? Cum poţi pretinde tu, Moraru, şef al Rapidului, milioane şi milioane de euro din drepturi de televizare când tu nu eşti în stare de o minimă asanare a mlaştinii flegmoase de la tribuna oficială?

Rapid are şanse mici să se salveze de la retrogradare. Şi şanse şi mai mici să se salveze de la retrogradarea în Mahaliga 1, 2 sau 99.

Versiune selectata: mobil / standard