Liderul fotbalului de centură

29 feb 2016 13211 afişări Blog

Ani în şir, rapidiştii au ironizat gestul de laşitate pe care l-a făcut stelistul Lovin atunci când îi cerea disperat arbitrului Brichetă Diaconu să pună capăt unui derby decisiv din Giuleşti între Rapid şi Steaua după ce o brichetă din tribune l-a lovit pe arbitru. Aseară, la meciul cu Dinamo, idolul anumitor rapidişti, că alţii l-au fugărit din Giuleşti, Şumudică, a fost Lovinul show-ului. Un obiect mic din tribună, probabil o monedă, l-a atins pe antrenortul Astrei pe braţ şi, după o secundă de cugetare, Şumudică s-a apucat să se tăvălească pe jos ţinându-se de capul care ar fi fost lovit năpraznic. Bine că n-a ajuns Şumi cu Astra să joace împotriva lui Manchester United în Europa League că se apuca şi Van Gaal să se tăvălească pe jos, pe lângă Şumi, pentru a-i arăta arbitrului că adversarul său se ţine de simulări penibile. Iar dacă ursul lui Di Caprio, prezent şi el aseară la Los Angeles, la decernarea Oscarurilor, s-ar fi nimerit pe lângă acelaşi Şumudică, l-ar fi lăsat pe acesta în plata Domnului, ruşinat că un bărbat poate să se smiorcăie atât de caraghios pentru nimic. Nici măcar pentru o labă, acolo.   

Şumudică ar fi avut nevoie de adevăratul Lovin să dea din nou din braţe disperat după un fluier izbăvitor de arbitru care să aducă 3 puncte false, obţinute prin birouri federale şi nu pe teren. Şi ce să vezi, Lovin era acolo, lângă Şumudică, cel, cu tot cu cacofonie, care îi arăta lui Rednic, precum un copil de clasa întâi, că are buba la cap. Rednic l-a căutat un pic în cap, cum se întâmpla cu copiii controlaţi de păduchi, şi i-a transmis, ca de la cordiţă la cordiţă, că nu are nici pe dracu’. Mă rog, Rednic l-a mai invitat şi undeva, dar nu putem transcrie aici. Însă genială a fost reacţia lui Lovin. Omul nu s-a mai băgat deloc în seamă, semn că, până şi pentru cel care acum 10 ani făcea mascarada din Giuleşti cu oprirea partidei, circul era cum prea dizgraţios. Măcar atunci Deaconu chiar fusese lovit în cap. Şumudică era prea jenant chiar şi pentru Lovin, asta da performanţă de „Zmeura de aur”, că tot am fost într-o seară a Oscarurilor şi anti-Oscarurilor.

Şumudică, singurul antrenor care înjură împreună cu proprii suporteri sau cu cei adverşi în mijlocul arenelor de fotbal. Un terorist al bunului simţ pentru copiii sau femeile care se mai aventurează la stadion. Un huligan care a adus pe banca tehnică marasmul drojdiei societăţii strânse în peluză. Un tip care a mutat periferia în sala de conferinţe de presă, mărturisindu-le jurnalistelor aflate acolo că el nu mai are erecţie. Un tip care ţipă ca din gură de şarpe că va fi furat de Bârsan, arbitrul pus, chipurile, de Anghelache, şi care, după ce acelaşi Bârsan îi dă cartonaş roşu unui dinamovist, o întoarce ca la Ploieşti zicând că aşa a ajuns şi el pe prima pagină a ziarelor.

LPF are de apărat imaginea unui campionat pentru care televiziuni plătesc zeci de milioane de euro. LPF şi FRF au obligaţia de a păstra, măcar prin intermediul oficialilor, stadionul departe de ghetou. LPF şi FRF au un regulament. Conform căruia, unul precum Şumudică ar trebui sancţionat şi pentru comportamentul său grotesc, nu doar pentru povestea cu pariurile. Dar Şumudică declară sfidător, la intrarea în clădirile acestor instituţii, că-l doare la bască. Ştie că e ca-n politică, indiferent de tabără, de epocă, de şefi, e aceeaşi mizerie.

Versiune selectata: mobil / standard